Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

"Juli enligt Julia" är Kristin Emilssons sjunde roman. Huvudkaraktären Julia Grahn föddes i december för några år sedan när Kristin stod mitt uppe i julstöket och svor tyst för sig själv över all stress och alla måsten.

– Där och då fick jag idén till boken ”Julen enligt Julia” – en romantisk komedi om en kvinna som ogillar julen så mycket att hon bestämmer sig för att inte fira den och i stället åka ensam till Visby över julhelgen. Väl på plats inser hon att det inte kommer att bli den lugna semester som hon sett fram emot och att hon till på köpet tvingas att dela bostad med en vilt främmande man...

 

 Hur uppstod idén till den här nya boken?

– Jag gillar Julia– hon är rapp i tungan och lite bitsk, men alltid med glimten i ögat och en stor dos värme och humor. Därför ville jag gärna skriva en uppföljare om henne.

Kristin Emilsson

Kristin Emilsson Ålder: 48 år. Familj: Man och tre döttrar, 17, 14 och 12 år. Bor: I en villa med en liten men ändå vildvuxen trädgård i Bromma utanför Stockholm. Gör: Släpper i dagarna min sjunde roman "Juli enligt Julia". Arbetar även heltid som UX-designer. Så mår jag bra: I solen på förstukvisten en tidig sommarmorgon med dagens första kopp kaffe i ena handen och en bra bok (utan mord och kriminalkommissarier) i den andra.  


Och när Kristins ena dotter kläckte titeln ”Juli enligt Julia” kändes det klockrent att boken skulle utspela sig på sommaren, berättar hon.

– Det visade sig nämligen att Julia var precis lika skeptisk till sommarsemestrar som till julen. Enligt henne är juli bara en lång, myggbiten och bortregnad plåga med dålig wi-fi och ett taskigt soundtrack. Helst av allt vill hon fira sommaren hemma i Stockholm. Men ödet vill annorlunda och mot bättre vetande åker hon tillbaka till Gotland för att tillbringa fyra veckor i en hyrd liten stuga på landet. Vad kan gå fel? Allt – visar det sig.

 

LÄS OCKSÅ: Åsa lämnade ekorrhjulet – och skrev en bok om det

Kluvet förhållande till sommaren

Att Kristin har valt att skriva om julen och sommaren är ingen slump: hon delar många av Julias tankar och känslor för dessa högtider.

– Jag tror att många med mig har samma kluvna förhållande till både jul och sommarsemestrar. Visst är det härligt att vara ledig och få tid att umgås med nära och kära, men det innebär också en hel del stress och press. Ett helt år har du väntat och längtat efter dessa få veckor som måste bli perfekta. Och ju högre förväntningarna är, desto större risk att bli besviken när de inte infrias. Jag hoppas att mina böcker om Julia ska erbjuda både igenkänning och verklighetsflykt, humor och allvar. Framförallt vill jag att de ska leda till eftertanke om vad som faktiskt är viktigt i livet och våra relationer.

LÄS OCKSÅ: 5 kännetecken på stress och vad du kan göra åt det

Du är själv något av ett proffs på att hantera trassliga situationer och konflikter som kan uppstå i en sommarstuga med familj och släkt. Hur kommer det sig, kan du berätta lite mer? 

 – Att kalla mig proffs är att ta i. När jag sitter instuvad i en kokhet, fullpackad bil och skriker till barnen i baksätet att sluta skrika känner jag mig så långt ifrån ett proffs som man kan komma. Men det är klart att jag har samlat på mig en del erfarenhet och överlevnadsknep efter många somrar med tre barn i hyrda sommarstugor, små hotellrum och vänners friggebodar.

 

Bokomslag Juli enligt Julia

"Juli enligt Julia" (Printz publishing) släpps 15 juni. Vill du vinna ett ex? Vi lottar ut 3 böcker. Gå in på "Tävlingar"!

Hyrt stugor varje sommar

Kristin berättar att hon och hennes man gärna vill passa på att se nya ställen på semestern, men de ogillar hotell. Något som har gjort att de varje sommar brukar hyra eller låna flera olika hus på olika platser runt om i Sverige eller Europa.

– Förra sommaren bodde vi på Gotland, Orust, i Göteborg, Småland och Sigtuna. Det var när vi höll på att packa inför veckan i Sigtuna som ena dottern utbrast: ”Inte en sommarstuga till! Kan vi inte bara få vara hemma?” som vi kände att hon hade rätt. Vi var alla trötta på att bo i kappsäck. Därför har vi i år planerat in mer tid hemma. Det blir bara två sommarstugor ... och ett hus på Kreta.

LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Av Carolina ErikssonKristin Emilssons 5 tips för att "överleva" stugsemestern

...eller vilken trångbodd semesterform som helst med släkt och familj.

1. Skaffa ett riktigt bra mobilt wi-fi. Hur tråkigt det än är att erkänna är bra wi-fi ett måste för hela familjen. Det underlättar både under långa bilresor och själva vistelsen att man kan titta på film, läsa nyheter och ha kontakt med sina vänner som om man vore hemma.

2. Planerad spontanitet. Det låter som en motsägelse, men för mig och min familj funkar en blandning av spontanitet och planering bäst. Det får inte vara för inrutat på semestern, men inte heller helt lösa boliner. Man måste till exempel inte bestämma att man ska åka tidigt till stranden nästa dag och sedan ägna kvällen åt att göra nyttig matsäck. Det är som upplagt för konflikt när morgonen kommer och någon vaknar med ont i magen, någon annan vill ha sovmorgon och en tredje vägrar att åka någonstans utan sina borttappade Airpods. Se i stället till att alltid ha enkel fika i frysen som snabbt kan packas ner om och när ni får infallet att åka och bada. Säga vad man vill, men en påse halvtinade gifflar är perfekt strandmat!

3. Glöm inte bort dig själv. När den där efterlängtade semestern med familjen eller din partner infinner sig och ni äntligen ska få rå om varandra är det lätt att glömma bort att det inte är rimligt att göra allt tillsammans och att umgås på liten yta dygnet runt. Fortsätt därför ta dina morgonpromenader med en ljudbok eller favoritpodden som enda sällskap. Eller smit iväg till ett mysigt café och stäng av mobiltelefonen. Och lika viktigt – ge dina nära utrymme för egentid också. Då kommer ni att uppskatta varandras sällskap mer.

4. Börja aldrig jobba på en måndag. Att börja jobba en måndag betyder att du kommer att ägna hela den sista semesterveckan åt att gruva dig inför den långa arbetsveckan som väntar. Planera i stället in första jobbdagen på en torsdag. Då får du en mjukstart och det känns inte lika jobbigt att gå dit när du vet att du snart kommer att vara ledig igen.

5. Passa på att skriva den där boken. Många drömmer om att skriva en bok, men har svårt att hitta tiden och motivationen. Semestern är det perfekta tillfället att damma av de där gamla författardrömmarna. Inte bara för att du är ledig, men också för att skrivande är en fantastisk verklighetsflykt. Tänk vad härligt att kunna lämna den trånga sommarstugan en stund och försvinna in i en värld som du själv har skapat tillsammans med karaktärer som du har hittat på. Och ingen kan komma och kräva att du ska spela kubb/plocka svamp/besöka tvåhundra loppisar/klättra upp i Långe Jan/följa med till den avlägsna släktingen när du skriver på den stora romaaanen!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.