Annons
Annons

5 överlevnadstips för familjesemestern

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
9 juni, 2022
5 överlevnadstips för familjesemestern

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

”Juli enligt Julia” är Kristin Emilssons sjunde roman. Huvudkaraktären Julia Grahn föddes i december för några år sedan när Kristin stod mitt uppe i julstöket och svor tyst för sig själv över all stress och alla måsten.

– Där och då fick jag idén till boken ”Julen enligt Julia” – en romantisk komedi om en kvinna som ogillar julen så mycket att hon bestämmer sig för att inte fira den och i stället åka ensam till Visby över julhelgen. Väl på plats inser hon att det inte kommer att bli den lugna semester som hon sett fram emot och att hon till på köpet tvingas att dela bostad med en vilt främmande man…

Hur uppstod idén till den här nya boken?

– Jag gillar Julia– hon är rapp i tungan och lite bitsk, men alltid med glimten i ögat och en stor dos värme och humor. Därför ville jag gärna skriva en uppföljare om henne.

Kristin Emilsson
Kristin Emilsson Ålder: 48 år. Familj: Man och tre döttrar, 17, 14 och 12 år. Bor: I en villa med en liten men ändå vildvuxen trädgård i Bromma utanför Stockholm. Gör: Släpper i dagarna min sjunde roman ”Juli enligt Julia”. Arbetar även heltid som UX-designer. Så mår jag bra: I solen på förstukvisten en tidig sommarmorgon med dagens första kopp kaffe i ena handen och en bra bok (utan mord och kriminalkommissarier) i den andra.

Och när Kristins ena dotter kläckte titeln ”Juli enligt Julia” kändes det klockrent att boken skulle utspela sig på sommaren, berättar hon.

– Det visade sig nämligen att Julia var precis lika skeptisk till sommarsemestrar som till julen. Enligt henne är juli bara en lång, myggbiten och bortregnad plåga med dålig wi-fi och ett taskigt soundtrack. Helst av allt vill hon fira sommaren hemma i Stockholm. Men ödet vill annorlunda och mot bättre vetande åker hon tillbaka till Gotland för att tillbringa fyra veckor i en hyrd liten stuga på landet. Vad kan gå fel? Allt – visar det sig.

LÄS OCKSÅ: Åsa lämnade ekorrhjulet – och skrev en bok om det

Kluvet förhållande till sommaren

Att Kristin har valt att skriva om julen och sommaren är ingen slump: hon delar många av Julias tankar och känslor för dessa högtider.

– Jag tror att många med mig har samma kluvna förhållande till både jul och sommarsemestrar. Visst är det härligt att vara ledig och få tid att umgås med nära och kära, men det innebär också en hel del stress och press. Ett helt år har du väntat och längtat efter dessa få veckor som måste bli perfekta. Och ju högre förväntningarna är, desto större risk att bli besviken när de inte infrias. Jag hoppas att mina böcker om Julia ska erbjuda både igenkänning och verklighetsflykt, humor och allvar. Framförallt vill jag att de ska leda till eftertanke om vad som faktiskt är viktigt i livet och våra relationer.

LÄS OCKSÅ: 5 kännetecken på stress och vad du kan göra åt det

Du är själv något av ett proffs på att hantera trassliga situationer och konflikter som kan uppstå i en sommarstuga med familj och släkt. Hur kommer det sig, kan du berätta lite mer?

Att kalla mig proffs är att ta i. När jag sitter instuvad i en kokhet, fullpackad bil och skriker till barnen i baksätet att sluta skrika känner jag mig så långt ifrån ett proffs som man kan komma. Men det är klart att jag har samlat på mig en del erfarenhet och överlevnadsknep efter många somrar med tre barn i hyrda sommarstugor, små hotellrum och vänners friggebodar.

Bokomslag Juli enligt Julia
”Juli enligt Julia” (Printz publishing) släpps 15 juni. Vill du vinna ett ex? Vi lottar ut 3 böcker. Gå in på ”Tävlingar”!

Hyrt stugor varje sommar

Kristin berättar att hon och hennes man gärna vill passa på att se nya ställen på semestern, men de ogillar hotell. Något som har gjort att de varje sommar brukar hyra eller låna flera olika hus på olika platser runt om i Sverige eller Europa.

– Förra sommaren bodde vi på Gotland, Orust, i Göteborg, Småland och Sigtuna. Det var när vi höll på att packa inför veckan i Sigtuna som ena dottern utbrast: ”Inte en sommarstuga till! Kan vi inte bara få vara hemma?” som vi kände att hon hade rätt. Vi var alla trötta på att bo i kappsäck. Därför har vi i år planerat in mer tid hemma. Det blir bara två sommarstugor … och ett hus på Kreta.

LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Av Carolina Eriksson

Fakta

Kristin Emilssons 5 tips för att ”överleva” stugsemestern

…eller vilken trångbodd semesterform som helst med släkt och familj.

1. Skaffa ett riktigt bra mobilt wi-fi. Hur tråkigt det än är att erkänna är bra wi-fi ett måste för hela familjen. Det underlättar både under långa bilresor och själva vistelsen att man kan titta på film, läsa nyheter och ha kontakt med sina vänner som om man vore hemma.

2. Planerad spontanitet. Det låter som en motsägelse, men för mig och min familj funkar en blandning av spontanitet och planering bäst. Det får inte vara för inrutat på semestern, men inte heller helt lösa boliner. Man måste till exempel inte bestämma att man ska åka tidigt till stranden nästa dag och sedan ägna kvällen åt att göra nyttig matsäck. Det är som upplagt för konflikt när morgonen kommer och någon vaknar med ont i magen, någon annan vill ha sovmorgon och en tredje vägrar att åka någonstans utan sina borttappade Airpods. Se i stället till att alltid ha enkel fika i frysen som snabbt kan packas ner om och när ni får infallet att åka och bada. Säga vad man vill, men en påse halvtinade gifflar är perfekt strandmat!

3. Glöm inte bort dig själv. När den där efterlängtade semestern med familjen eller din partner infinner sig och ni äntligen ska få rå om varandra är det lätt att glömma bort att det inte är rimligt att göra allt tillsammans och att umgås på liten yta dygnet runt. Fortsätt därför ta dina morgonpromenader med en ljudbok eller favoritpodden som enda sällskap. Eller smit iväg till ett mysigt café och stäng av mobiltelefonen. Och lika viktigt – ge dina nära utrymme för egentid också. Då kommer ni att uppskatta varandras sällskap mer.

4. Börja aldrig jobba på en måndag. Att börja jobba en måndag betyder att du kommer att ägna hela den sista semesterveckan åt att gruva dig inför den långa arbetsveckan som väntar. Planera i stället in första jobbdagen på en torsdag. Då får du en mjukstart och det känns inte lika jobbigt att gå dit när du vet att du snart kommer att vara ledig igen.

5. Passa på att skriva den där boken. Många drömmer om att skriva en bok, men har svårt att hitta tiden och motivationen. Semestern är det perfekta tillfället att damma av de där gamla författardrömmarna. Inte bara för att du är ledig, men också för att skrivande är en fantastisk verklighetsflykt. Tänk vad härligt att kunna lämna den trånga sommarstugan en stund och försvinna in i en värld som du själv har skapat tillsammans med karaktärer som du har hittat på. Och ingen kan komma och kräva att du ska spela kubb/plocka svamp/besöka tvåhundra loppisar/klättra upp i Långe Jan/följa med till den avlägsna släktingen när du skriver på den stora romaaanen!

Annons
Annons