Annons
Annons

Jenny Clevström: ”Skrivandet hjälpte mig ut ur utmattningen”

När hon gick in i väggen 2018 blev kärleken till kreativt skrivande och trädgårdsarbete hjälp ut ur utmattningen för Jenny Clevström. Nu har hon släppt en "trädgårdsroman", tillika första delen i en feelgood-trilogi.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
3 juni, 2021
Jenny Clevström: ”Skrivandet hjälpte mig ut ur utmattningen”

När hon gick in i väggen 2018 efter många stressiga år, blev kärleken till kreativt skrivande och trädgårdsarbete hjälp ut ur utmattningen för Jenny Clevström. Nu har hon släppt en ”trädgårdsroman”, tillika första delen i en feelgood-trilogi.

”En dag stod hon bara där i min trädgård, med fötterna djupt förankrade i myllan: Pommie.”

Så beskriver kommunikatören och författaren Jenny Clevström hur det gick till när hon ”upptäckte” sin romanhjältinna: Österlenbördiga singelkvinnan Pommie Dahl; bygdens trädgårdsstjärna och ägare av de mest prunkande rosorna, de saftigaste äpplena och den mest väldoftande lavendeln.

Boken ”Kirskålsgrannar” (LB förlag) är en lättsam roman som handlar om den tävlingsinriktade och passionerade trädgårdsälskaren Pommie. I nyinflyttade grannen Frank Blumer, som är något av en trädgårdcelebritet, hittar hon sin främsta tävlingsmotståndare i den stundande, årliga skördefesttävlingen. Samtidigt tampas hon med motstridigt varma känslor för den världsvane Frank.

LÄS OCKSÅ: Dans utan prestationskrav stärker din mentala hälsa

Fick svårt att andas

Men den ljusa feelgood-boken uppkom i en mörkare period i tvåbarnsmamman Jenny Clevströms liv. Våren 2018 fick hon, mitt under en två veckor lång föräldraledighet med sitt yngste barn, plötsligt ont i bröstet och svårt att andas. Tidigare under våren hade hon även haft minnessvårigheter.

– Jag blev rädd, för jag hade inte en tanke på att det kunde handla om utmattning, utan tänkte direkt att det måste vara något fel på hjärtat.

Jenny gick till en läkare som tog prover och konstaterade att hon inte var fysiskt sjuk. Hon ordinerades vila och gick ner i tid på jobbet. Men Jenny, som överrumplats av de symtom hon känt i kroppen, började ändå fundera på vad hon själv kunde göra mer för att må bättre?

– Och genom livet har det för mig alltid varit att skriva, berättar Jenny.

LÄS OCKSÅ: Åsa lämnade ekorrhjulet – och skrev en bok om det

Jenny Clevström
Jenny Clevström. Ålder: 46 år.
Familj: Sambo, två barn, 6 och 8 år, bonusbarn, 10 år. Bor: Villa i Enskede från 1928.
Gör: Författare och kommunikatör
Så mår jag bra: Jag mår bra av att skriva, vara med mina barn och hålla på med trädgård. Trivs bäst när livet inte går för fort.
(Foto:Særún Hrafnkelsdóttir Norén)

Romanfiguren var allt hon inte var

Så den exceptionellt varma våren 2018 satte sig Jenny för att skriva i sin trädgård i Enskede, strax söder om Stockholm.

– Jag har alltid gillat att vistas och påta i trädgården och just då exploderade allting verkligen på en gång – det var väldigt vackert.

Och det var då Pommie dök upp där framför Jenny, mitt i hennes trädgård stod hon – och var allt det som Jenny inte var just då. Pommie var grundad och hade bara trädgården att ta hand om, efter att ha vunnit på en lott fem år tidigare som gjorde att hon inte behöver jobba med annat. Och fröet till ”Kirskålsgrannar” var därmed sått.

– Pommie lever i samklang med naturen och dess säsonger och kan ta varje dag som den kommer, så det var väldigt mycket hon hade som jag behövde då, förklarar Jenny.

Romanhjältinnan är också impulsiv, intensiv och tävlingsinriktad, men hennes liv är ”litet” och ”hanterbart” – det utspelar sig i mångt och mycket i hennes trädgård och i Österlens böljande, frodiga landskap.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar mantran mot oro och stress

Föll ihop innan jul

Jenny fortsatte att skriva på sin roman där i sin prunkande trädgård under sommaren 2018. Men när hösten drog i gång så hände saker på jobbet utanför Jennys kontroll som gjorde att hon inte kunde hålla sig till de avgränsade arbetsuppgifterna, som varit tanken. Och även om Jenny varit van vid att hålla många bollar i luften samtidigt så hade hon inte den förmågan då. I december, lagom till jul, föll hon ihop rent fysiskt.

– Jag fattade fortfarande inte vad det handlade om, som så många andra som är ”presterartyper” så trodde jag inte att det kunde röra sig om utbrändhet, berättar Jenny som då blev sjukskriven på heltid i två veckor.

I februari påbörjade hon sedan ett stressprogram, både i grupp och individuellt, lett av läkare, fysioterapeut och psykolog. Först då både tog hon in och accepterade att återhämtningen kunde ta tid.

Trädgården blev helande

Och trädgården fick återigen, precis som skrivandet, en viktig roll i tillfrisknandet.

– Tidigare hade jag alltid hållit på med något projekt i trädgården; flyttat en rabatt, planterat en buske eller så. Men då orkade jag inte det, utan upptäckte i stället det helande och läkande i att bara vara i trädgården och hålla på med fingrarna.

För trädgårdsarbete har verkligen en avstressande effekt, såvida den inte blir ännu ett måste som skapar krav på prestation, menar Jenny.

– För mig var det väldigt avkopplande med de monotona sysslorna, som att kratta eller rensa med bara fingrarna. Eller att bara stanna upp och titta på allt som växer. Att se något bli till och växa upp, det är något väldigt tillfredställande och helande med det.

LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Viktigt att boken blev sinnlig

Idag mår Jenny bra igen. ”Kirskålsgrannar” släpptes i april 2021 och hon är inte ”nära väggen” igen, även om livet återigen har en tendens att rusa på och hon måste tänka på att ta sig tid till att stanna upp.

Och Pommies trädgård, som finns avbildad på insidan av boken, är faktiskt uppbyggd med Jennys egen trädgård i Enskede som mall!

”Kirskålsgrannar” är en positiv och väldigt sinnlig bok; full av mustiga smaker, förföriska dofter och vackra vyer.

Viktigt att boken blev sinnlig

Bokomslag "Kirskålsgrannar"

Blev det ett slags ”mindfulness i skrift” för dig att skriva på just det sättet?

– Ja jag ville att det skulle bli en vacker, sinnlig bok och jag tycker det är så vackert på Österlen, där jag vistats mycket, eftersom mina farföräldrar hade hus där i 20 år. I början när jag skrev var jag mer av en torr kvist själv. Jag behövde fylla på alla ”sinneskontona”, vara mer i min kropp och i nuet. Börja förnimma saker igen, för jag hade stängt av många sinnen.

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Var det viktigt för dig att skriva just ”feelgood”?

– Jag behövde skriva något jag mådde bra av, men jag var inte bevandrad i just feelgood som genre. Däremot kunde jag se i efterhand att jag de senaste åren hade valt att läsa väldigt enkla böcker, sådana man mår bra av att läsa. Och när jag läste min egen text så såg jag ju att det jag skrev blev feelgood! Så då läste jag in mig mer på genren, berättar Jenny, som är glad att hennes bok blev så pass ljus; att det var den sortens text som spontant ”kom ut” när hon satte sig för att skriva.

– För i det läget var jag själv inte i ett ljust läge. Det känns fint att skrivandet guidade mig till att må bättre.

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Jennys tips för att komma i gång och skriva

Testa ”Pomodorometoden”! Den är egentligen till för att öka effektiviteten, men är även användbar när man vill skapa utrymme för att göra kreativa saker. Den går ut på att varje dag sätta klockan och göra något du vill, skriva eller vad du nu väljer, under 20 minuter. Den tiden kan de flesta hitta på ett dygn. När klockan ringer bestämmer du dig för om du vill fortsätta 20 minuter till, eller fortsätta dagen efter.

– Så blev min första bok till, jag hade egentligen ”ingen tid alls” då, men genom denna metod uppstod tid på ett magiskt vis. Och glöm inte att det kan vara både givande och helande att skriva även om det inte blir en bok som ges ut, och det bara är för din egen skull.

Jenny tipsar: Så skapar du en ”må bra-trädgård”

På samma sätt som med skrivandet: sätt inte ribban för högt! Du kanske egentligen drömmer om en stor rosenträdgård, men en liten tomatplanta kan också vara tillfredställande. Så se skönheten i det lilla! Det kan också faktiskt vara stressande med en stor trädgård att ta hand om.
Tänk inte: ”odling är inte för mig för jag bor i lägenhet”. Du kan odla i kruka eller på en balkong också. Sår du ett frö så kan det mycket väl hända att du har tid och lust med en planta till efter det.
Alla dofter i en trädgård är verkligen välgörande och har varit viktigt för mig. Äppelblom, liljekonvalj, syren…

Annons
Annons