Inom fem områden har rika och medelinkomsttagare oproportionerligt stor påverkan på de globala utsläppen. Du som tillhör dessa grupper gör därför klimatet en stor tjänst genom att ta större ansvar. Här berättar vi hur!
Ja, det innebär inte bara ett större ansvar att tillhöra medelklassen eller ”de rika” – utan också en större möjlighet att vara drivande krafter i den nödvändiga klimatomställningen.
Så här säger Kimberly Nicholas, forskare vid Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling, som ihop med forskare från Storbritannien, USA och Tyskland har publicerat en studie om detta i tidskriften Nature Energy:
”Sanningen är att vissa människors handlingar har större effekt än andras. De som är rika har bättre möjligheter, och ett större ansvar för att agera för klimatet. Men även du som är medelklass kan göra stor skillnad”.
LÄS OCKSÅ: Så ser nya kostcirkeln ut – för klimat och hälsa
Rika orsakar mer föroreningar
Medelklassen utgör nämligen bara cirka 10 procent av jordens befolkning – men står samtidigt för runt hälften av alla koldioxidutsläpp som kommer från hushåll. Därmed är det viktigt att denna stora grupp av människor blir motiverade och inspirerade till att driva på klimatomställningen. Forskarna menar att de kan göra detta både genom sina personliga val och genom att vara med och påverka och engagera sig på olika nivåer. Med tiden kan det ge många positiva effekter och leda till förändringar inom både samhället och politiken.
Det är alltså viktigare att ändra beteendet hos personer med hög socioekonomisk status än hos den ”breda befolkningen”– eftersom deras beteende har en mycket större påverkan på växthusgasutsläppen än resten av befolkningens.
Men vilka personer menar man då har ”hög socioekonomisk status”? Jo, har du ett bra jobb och tjänar över ca 330 000 kronor per år, är du högskoleutbildad och bor i ett välmående område– då tillhör du den gruppen, enligt forskarna.
LÄS OCKSÅ: Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!
Här är 5 sätt för rika och medelklass att rädda klimatet
- Konsumera mindre!
Långdistansflyg och bilresor, följt av hushållens köp, står för en majoritet av utsläppen som är kopplade till vår konsumtion. Visste du att hälften av de globala utsläppen av växthusgaser från flygresor är orsakade av så få som en procent av jordens befolkning?
2. Investera grönare
Placera om dina investeringar och ditt privata pensionssparande från företag som bidrar till globala utsläpp och välj istället att investera i fossilfria alternativ. I synnerhet viktigt för personer som har stora förmögenheter som gör stora investeringar i aktier och obligationer.
3. Var en förebild
Personer som har stora sociala nätverk och social status spelar en stor roll när det gäller att driva igenom förändringar, samt förändra normer och beteenden. Om du som har både stort nätverk och status gör fler klimatvänliga val och berättar om det för andra, så blir du en förebild som kan påverka andra att göra liknande val. Som att äta vegetariskt eller flyga mindre och resa mer klimatsmart. Ett bra exempel är att hybrid- och elbilar blev mer populära efter att kändisar börjat använda och marknadsföra dem.
LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa
4. Engagera dig!
Lobbying har stort inflytande på politiken, men ofta är det ett fåtal personer med hög ekonomisk, politisk och social status som har det största inflytandet. Det får de genom antingen direkt lobbying, eller genom sina roller i privata eller ideella organisationer. Detta ger en bra sits för att påverka beslutsfattare och politiker att få igenom politik som kan begränsa klimatförändringarna. Du kan även stötta sociala rörelser och engagera dig i politiska partier som arbetar för en hållbar omställning.
5. Påverka via ditt jobb
Den som har hög socioekonomisk status har ofta en ledarroll inom företag och organisationer. Det innebär en bra sits för att aktivt kunna arbeta för en minskning av deras utsläpp, och även driva klimatfrågan. Det kan ske genom att till exempel förändra företagskulturen, byta leverantörer och se över investeringar. Eller genom att donera pengar till organisationer som arbetar för klimatomställningar.
Källa: Lunds universitet
Av Carolina Eriksson
Visste du att….
…1 procent av alla personer, med årsinkomster över 950 000 kr, står för lika mycket klimatföroreningar som de fattigaste 65 procenten globalt?
(Källa: Forskning.se/Lunds universitet)