Gapar plånboken tom? Du är långt ifrån ensam!
Februari brukar räknas som en av årets fattigaste månader trots att det är den kortaste.
Här är fem tips som räddar plånboken.
1. Köpfri månad
Satsa på en köpfri månad. Du gör inte bara plånboken en jättetjänst utan även miljön. Du får dessutom en möjlighet att se över dina konsumtionsmönster!
Under en köpfri månad köper du endast det du absolut behöver för att överleva, alltså saker som mat och busskort eller annan transport. Alla impulsköp utöver det livsnödvändiga är förbjudna, likaså inköp av kläder, elektronik och andra förbrukningsprodukter som inte behövs för överlevnad. Köp inte ens ett par strumpor!
Det är utmanande men på många sätt roligt och framförallt väldigt nyttigt då det verkligen gör det tydligt hur mycket saker vi köper som vi faktiskt klarar oss utan.
► Läs också: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!
2. Inventera det du har
Gör en rejäl inventering av de saker du har och sortera i sälj, skänk bort och spara. Saker du inte längre behöver kan du sälja på till exempel Blocket eller Tradera. Enligt Blocket innehåller ett svenskt genomsnittsförråd oanvända saker till ett värde av 15 000 kronor så sätt igång och sortera!
Har du mycket kläder du inte använder? Utmana dig själv och ha en vecka när du bara har på dig hyllvärmare. Du kommer snabbt att inse vilka plagg du vill behålla och vilka du kan göra dig av med. Var skoningslös! När du samlat ihop kläder du inte längre vill ha kan du uppmana dina vänner att göra likadant. Sedan kan ni träffas och ha klädbytardag för vuxna. Mycket mer miljövänligt och ekonomiskt än att köpa nytt. Det som blir över kan ni gemensamt skänka till välgörenhet eller lämna till textilåtervinning.
► Läs också: Vad är vad? Guide till 7 material i klädbutikernas hållbara hylla
3. Rensa skafferiet
Inventera skafferi och frys och använd det du har innan du köper nytt. Skapa nya maträtter eller gamla favoriter av det som finns. På internet kan du hitta recept på det mesta. Enligt hemsidan hungrig.nu visar beräkningar att en tvåbarnsfamilj kan spara upp till 7 000 kronor per år på att slänga mindre mat.
► Läs också: 6 tips som motverkar matsvinn
4. Byt kött mot vegetariskt
Byt ut dyra animaliska proteinkällor mot nyttiga och billiga vegetabiliska alternativ. Det är inte bara klimatsmart utan även ekonomiskt och bra för din hälsa. Baljväxter som bönor, linser och ärtor är bra och användbara alternativ.
► Läs också: Våga välja vegetariskt
5. Undvik dyra vanor
Köper du alltid en kaffe på väg till jobbet? Gör en kaffe hemma och ta med i termos eller termosmugg. En ”ta med-” latte på kafé kostar inte sällan uppåt 30-40 kronor, vilket kan ge en besparing på 200 kronor i veckan och hela 800 kronor i månaden. Sug på den!
Äter du oftast lunch ute? Upphör med det ett tag och kolla skillnaden i plånkan. Eller låt oss tala om för dig hur mycket du sparar: Jo, tar du med matlåda i stället för att äta lunch ute för 80 kronor per dag sparar du cirka 400 kronor i veckan, alltså hela 1 600 kronor i månaden!
Kan du promenera till jobbet eller skolan? Spara in på busskortet och gör en stor hälsovinst på köpet!
► Läs också: Hur mycket mat slänger du? Testa dig – spara 6 000 kr per år
Av Therese Hagberg