D-vitamin har en stor betydelse för vår hälsa och är viktigt bland annat för att bibehålla ett motståndskraftigt immunförsvar och för ett starkt skelett. På senare år har forskarnas intresse för vitaminet växt och det finns studier som sätter D-vitaminbrist i samband med sjukdomar som diabetes, cancer och autoimmuna sjukdomar som fibromyalgi. Det finns till och med forskning som visar att D-vitaminbrist ökar risken för svårt förlopp vid covid-19.
LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan minska risken för virusinfektion
Mer mottagliga för virus
Därför är det viktigt att bibehålla bra D-vitaminnivåer, menar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– För lite D-vitamin innebär att immunförsvaret inte fungerar optimalt, att vi kan bli nedstämda och är också en av anledningarna varför vi är mer mottagliga för virus och bakterier under vinterhalvåret, säger hon.
Under sommarhalvåret får vi i oss D-vitamin via solen, sedan lagras vitaminet i några månader, men på senhösten börjar våra depåer sina. Mellan oktober och april står solen för lågt för att vi ska kunna omvandla D-vitamin på samma sätt. Under denna tidsperiod har vi dessutom mer kläder på oss och vistas generellt mindre utomhus vilket också minimerar exponeringen av solens strålar, poängterar Zarah Öberg.
LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar
Ät fet fisk och svamp
För att få i oss tillräckligt av vitaminet kan det vara bra att äta exempelvis fet fisk och svamp, förutsatt att de exponerats för solljus. Mörkhyade, gravida och de som inte vistas utomhus tillräckligt, såsom äldre människor, ligger i riskzonen för att få D-vitaminbrist. Likaså kan de som har sämre näringsupptag eller äter för lite fett få brist. Det kan dock vara svårt att själv veta om man behöver fylla på sina D-vitamindepåer, så det bästa är att besöka vårdcentralen eller söka hjälp privat för provtagning om du misstänker att du har brist. Zarah Öberg tipsar också om att ta hjälp av en näringsterapeut eller naturläkare för att få hjälp att läsa av provsvaren korrekt.
– Som alltid så är referensvärden inom sjukvården väldigt breda, vilket gör att du kan ligga inom referens, men i det nedre spannet. Vid autoimmuna sjukdomar exempelvis behöver du ligga högre, säger hon.
LÄS OCKSÅ: 16 viktiga forskningsfakta om D-vitamin
D-vitamin bör tas med mat
Om du vill börja med D-vitamintillskott finns några saker att tänka på – som att D-vitamin alltid bör tas tillsammans med mat, förutsatt att det finns en eller flera fettkällor i maten, då D-vitamin är ett fettlösligt vitamin eller pro-hormon.
– Tänk också på att alltid komplettera D-vitamin med magnesium, K2 och bor vilket är en viktig mineral som behövs för att motverka benskörhet. Ibland behöver också kalcium tillsättas, eftersom det påverkas av magnesiumnivåerna, säger Zarah Öberg.
Hur vet du då att du har D-vitaminbrist? Här är några tecken.
5 tecken på att du kan ha D-vitaminbrist
Källa: Naturläkaren Zarah Öberg
- Trötthet och orkeslöshet är ett vanligt tecken på att du har för lågt D-vitamin, har studier visat. Vid långvarig trötthet så mäter man vanligtvis D-vitamin, B6, B12, kortisolvärden och järn.
- Dåligt immunförsvar. Vid lågt D-vitamin kan du uppleva att du lättare får bakterie- och virusinfektioner eftersom immunförsvaret aktiveras och moduleras av D-vitamin.
- Nedstämdhet. D-vitaminbrist kan ofta innebära depressionsliknande symtom. Nedstämdhet och depression kan såklart bero på många saker, men vid depressionsutredningar så undersöker man vanligtvis D-vitaminnivåer, B12 och B6-nivåer samt om det finns obalanser i signalsubstanser.
- Vid kroniska besvär med värk eller inflammation kan det vara klokt att både undersöka D-vitamin och kortisolvärdet. D-vitamin behövs för att aktivera immunförsvaret och omvandlas sedan till steroidhormon som har många funktioner i kroppen.
- Hormonella obalanser som sköra slemhinnor, PMS, PCOS och hormonell akne kan vara kopplat till D-vitaminbrist då vitaminet är ett pro-hormon som är viktigt för omsättning av hormoner, exempelvis könshormoner.
Av Tina Harr