Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

Forskarna försöker identifiera och sammanställa vilka riskfaktorer som finns för de som dött eller fått svårare infektion när de drabbats av covid-19 för att ge en effektivare behandling och förebygga svåra fall.

Riskfaktorer som uppmärksammats är diabetes, övervikt, ålder och de som bor på institution samt även socioekonomiskariskfaktorer finns. I Sverige har man har också uppmärksammat att förhållandevis många afrikaner dött i covid-19. Även personer med ursprung i Irak och Syrien har enligt Smittskydd Stockholm en ökad risk att få svårare symtom och dö i infektionen.

 

En gemensam nämnare för de kända riskfaktorerna är låga nivåer av D-vitaminnivåer.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

Ofarlig behandling
En metaanalys av placebokontrollerade studier har visat att behandling med D-vitamin skyddar mot luftvägsinfektioner. De som fick störst effekt var de som ha låga nivåer av D-vitamin.

I ett debattinlägg i Läkartidningen av Mats B Humble, som är psykiater och medicine doktor vid Örebro universitet, Henrik Pelling, som är barnpsykiater i Uppsala och Susanne Bejerot, överläkare och professor vid Örebro universitet, menar man att detta kan förklaras av effekten D-vitamin har på immunförsvaret.

Läkarna anser också att man bör sträva efter att höja nivån av D-vitamin hos de riskgrupper som inte får i sig tillräckligt via kosten eller solen. Det saknas evidens från behandlingsstudier för vitamin D och den skyddande effekten vitaminet kan ha mot covid-19, men eftersom D-vitamin är ofarligt inom terapeutiska gränser och dessutom billigt kan de vara en behandlingsåtgärd att sätta.

LÄS OCKSÅ: “Rekommendationen för D-vitamin räcker inte”

Många svenskar har D-vitaminbrist
I Sverige vet vi att vi under vintern har svårt att hålla en bra vitamin D-nivå på grund av mörkret och avståndet till ekvatorn. Det finns flera studier gjorda på somaliska kvinnor i Sverige som visar att de har extremt låga D-vitaminnivåer. Men de är också vanligt med D-vitaminbrist även äldre, patienter inom psykiatrin och personer med intellektuell funktionsnedsättning som vårdas på institution oavsett bakgrund.

D-vitamin är delaktig i viktiga processer i kroppen, förutom immunsystemet är det också viktigt för hjärta-kärl och insulinnivåerna. D-vitamin reglerar kalcium- och fosfornivåerna i kroppen. Musklerna, energiomsättningen och sköldkörteln är också beroende av D-vitamin.

 

Ditt immunförsvar, din muskelstyrka och din kognitiva förmåga är alla beroende av D vitamin för att upprätthålla en normal funktion. D vitamin är också viktigt för energiomsättningen och sköldkörtelns förmåga. De bästa källorna till vitamin D är animaliska och vegetabiliska fetter och solen.

Av Inger Palm

Källor: Läkartidningen och D-vitamin och  Kostdoktorn


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.