Vandring i skog och fjäll som semesterform har blivit än mer populärt under pandemin. Det är dessutom en aktivitet som din hund kan delta i. Med hjälp av dessa förberedelser och knep blir det en härlig naturupplevelse för er båda!
Ja, för att vandringen ska bli lyckad för både matte/husse och hund finns det några tips att ha i bakhuvudet. En hund som vanligtvis inte går längre än ett par kilometer som promenad varje dag orkar antagligen inte med långa, ansträngande vandringar i terräng, exempelvis. Och när hundar vandrar långt förbrukar de mer energi, så mängden mat kan behöva anpassas och öka lite under turen. Men för att undvika problem med mage och tarm är det däremot bra att fortsätta med samma mat som hunden är van vid hemifrån. Det finns också energitillskott att ta vid behov.
LÄS OCKSÅ: Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer
Här är fler tips för en lyckad vandringssemester med din hund!
- Hälsan är viktigast
En hund som inte är i så bra fysisk form eller inte är färdigvuxen bör inte ge sig ut på en lång vandring. Inte heller en hund med ledbesvär eller andra krämpor som kommer efter ansträngning. Men annars gäller att ta med ett Första hjälpen-kit med förband och sårtvätt till din hund. Samt att gärna behandla hunden i förväg för att undvika fästingar. Ska ni ut på en lång vandring eller i stenig terräng kan hundens tassar ömma och slitas också. Ett bra tips då är att ta med hundskor att ta på!
LÄS OCKSÅ: Husdjur gör dig till en bättre ledare
- Anpassa vandringens längd efter din hund
Hur långt din hund orkar vandra med dig beror både på dess ras, kondition och förstås övergripande hälsa. Med bra förberedande träning kan alla raser delta i vandringar, men var uppmärksam på hunden och anpassa längd på sträcka, intensitet och terräng efter vad den klarar av. Och glöm inte den viktiga återhämtningen! Lägg in små vilopauser redan från start då din hund kan vila. Olika hundraser är framavlade för olika syften vilket också kan göra dem mer eller mindre lämpliga för långvandringar, förklarar veterinär Karin Eliasson.
– Jag vill dock understryka att motion och aktivitet är viktigt för alla hundraser, men till exempel är kortnosiga raser mycket mer känsliga för överhettning än raser med lång nos. Även om det pågår ett viktigt hälsofrämjande avelsarbete med dessa raser, kan vissa individer också ha trånga andningsvägar vilket kan påverka deras ork och förmåga att syresätta sig.
Chihuahua är ett annat exempel. Denna ras är väldigt liten men klarar att gå långa sträckor om den får rätt förberedande träning, menar Karin Eliasson.
– Men deras lilla storlek kan också innebära att terräng med mera blir mer utmanande för dem än för större hundar. Mycket småvuxna hundar kan också oftare ha problem med patella-luxation, alltså att när knäskålen hamnar ur led. Oavsett ras är det därför viktigt att kontrollera hundens hälsa innan man ger sig iväg. Kom också ihåg att eventuell övervikt är en annan betydande riskfaktor vid fysiskt krävande aktiviteter som man som djurägare måste ta hänsyn till.
- Kyl ner och släck törsten
Vatten i packningen till både dig och din hund är förstås superviktigt. Är din hund en som inte gärna dricker under vandringen och du oroar dig för att den inte får i sig tillräckligt med vätska? Då kan du lära den ett ”drick-kommando”. Kanske kan nersmulad mat annars öka på viljan att dricka? Eller: ta med våtfoder ut i smidiga portionspåsar.
Efersom hundar inte kan svettas som vi så kan din hund behöva hjälp med att kyla ner sig under turen när det är sommar och varmt ute. Kanske ett dopp i ett vattendrag kan locka?
LÄS OCKSÅ: Så blir din hund den bästa vän du drömt om
- Vänj vovven vid en klövjeväska
Kanske kan du låta din hund bära sitt eget hundfoder i en så kallad klövjeväska? Se bara till att väskorna är anpassade och sitter rätt för just din hunds anatomi. Jämvikt på båda sidorna är viktigt. Ett tips är att börja öva med tomma väskor och sedan successivt öka lasten till max 25 procent av vad hunden väger.
Tänk på att extra vikt belastar ben och leder mer, och bör ändas bäras av friska och vuxna hundar som tränat i förväg. Ta hjälp av en utbildad hundfysioterapeut om du är osäker. Om du packar fodret i vattentäta portionspåsar är det lättare att få jämvikt och dessutom håller sig fodret torrt även om det regnar eller om hunden är badglad.
- Träna på att övernatta i tält
Ska ni övernatta i tält under vandringen, vilket många hundar kan komma att älska, är det dock klokt att först träna nära hemmet, då det är lätt att ta sig hem om något skulle hända. Tältgolvet kan ockås behöva täckas med liggunderlag för att förhindra att hundens klor förstör tältet. Vissa hundars päls gör att de inte behöver filt eller täcke på natten, medan andra behöver det.
LÄS OCKSÅ: Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt
Av Carolina Eriksson
Källa: Royal Canin och veterinär Karin Eliasson.
Näringsämnen som ger hunden extra ork
– Beroende på hundens individuella behov och vilken typ av träning som utförs lämpar sig olika näringsämnen bäst. Vid agility, som innebär kort men intensiv träning, bör en stor andel av energin komma från kolhydrater och relativt lite från fett. Vid mycket intensiv, långvarig träning som när hunden får springa bredvid cyklande djurägare under lång tid eller hundar som vallar, bör största andelen av kalorierna komma från fett, tipsar Karin Eliasson.