Sydkoreas nationalrätt kimchi är en riktig probiotikabomb! De syrade grönsakerna är rika på vitaminer och innebär en rad fördelar för hälsan som att boosta immunförsvaret och minska inflammationer.
Man pratar ibland om kimchi som världens nyttigaste maträtt, bland annat har tidskriften Health tagit med kimchi på sin topp fem-lista "World's Healthiest Foods".
LÄS OCKSÅ: Soki Choi: “Tarmfloran är ett eget organ”
Innehåller probiotiska bakterier
Vad är det då som är så unikt med just kimchi? De fermenterade grönsakerna kan beredas på flera olika sätt, men ofta är basen kinakål som smaksätts med exempelvis ingefära, havssalt, vitlök och chili. Maträtten innehåller probiotiska bakterier som är viktiga för både tarm, matsmältning och immunförsvar och det är också via probiotikan som vi får en autoimmun effekt, enligt Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Att kimchi har utsatts till en av världens nyttigaste maträtt är sannolikt på grund av dess höga innehåll av fibrer, alla goda bakterier samtidigt som det är så kalorifattigt, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Erica vill göra det enklare att laga fermenterat
Trappa upp försiktigt
Det är alltid bra att äta probiotiska livsmedel tillsammans med mat för bästa effekt, enligt Zarah Öberg som tipsar om att göra det till en vana att äta en matsked kimchi till lunch och en matsked till middag. För de med problem med tarmen kan dock magen protestera i inledningsfasen. Börja därför med låg dos och sedan trappa upp försiktigt.
– Bra bakterier bryter ner dåliga så det blir en form av utrensning. Ät en tesked per dag första dagarna så att tarmen vänjer sig. Dosen kan sedan trappas upp successivt. Tänk också på att tugga grönsakerna ordentligt. Helst 20-30 gånger, särskilt om du har magtarmbesvär, säger hon.
5 hälsofördelar med att äta kimchi
Källa: Zarah Öberg
- Stärker immunförsvaret. Kimchi innehåller goda mjölksyrabakterier som boostar tarmfloran, vilket i sin tur påverkar immunförsvaret, vår produktion av signalsubstanser och verkar antiinflammatoriskt. Bland annat visar en studie på möss som injicerades med Lactobacillus plantarum, en specifik stam som är vanlig i kimchi och andra fermenterade livsmedel, att de hade lägre nivåer av en särskild inflammatorisk markör, än kontrollgruppen.
- Är fiberrikt! Kimchi innehåller vanligtvis kinakål som är rikt på fibrer, vilket är viktigt för tarmarnas normala funktion. Fibrer främjar bland annat sämre blodsockerkänslighet och det finns studier som visar att fibrer minskar risken att drabbas av diabetes. Personer som äter fiberrik mat lever också generellt längre, visar en studie publicerad i The Lancet.
LÄS OCKSÅ: 6 anledningar att satsa på fermenterat - Är rikt på vitaminer och antioxidanter. Kimchi innehåller mycket B-vitamin, C-vitamin, samt mineraler som järn, kalcium och selen.
- Är bra för matsmältningen. Grönsaksrätten gör susen för matsmältningen, vilket i sin tur gör att du lättare tar upp näring och kan förebygga sjukdomar.
- Kan sakta ner åldrande. Forskning har visat att kimchi möjligen kan förlänga cellens livslängd. I en provrörsstudie kunde man nämligen visa att mänskliga celler som "behandlades" med kimchi fick en ökad livskraft och en förlängd livslängd oavsett ålder. Dock behövs fler studier innan kimchi kan rekommenderas som en anti-agingbehandling.
Vill du testa att göra egen kimchi? Här hittar du recept.
Av Tina Harr