Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En närbild på en glasskål med kimchi

5 hälsofördelar med att äta kimchi

Sydkoreas nationalrätt kimchi är en riktig probiotikabomb! De syrade grönsakerna är rika på vitaminer och innebär en rad fördelar för hälsan som att boosta immunförsvaret och minska inflammationer.

Man pratar ibland om kimchi som världens nyttigaste maträtt, bland annat har tidskriften Health tagit med kimchi på sin topp fem-lista "World's Healthiest Foods".

 

LÄS OCKSÅ: Soki Choi: “Tarmfloran är ett eget organ”

Innehåller probiotiska bakterier
Vad är det då som är så unikt med just kimchi? De fermenterade grönsakerna kan beredas på flera olika sätt, men ofta är basen kinakål som smaksätts med exempelvis ingefära, havssalt, vitlök och chili. Maträtten innehåller probiotiska bakterier som är viktiga för både tarm, matsmältning och immunförsvar och det är också via probiotikan som vi får en autoimmun effekt, enligt Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Att kimchi har utsatts till en av världens nyttigaste maträtt är sannolikt på grund av dess höga innehåll av fibrer, alla goda bakterier samtidigt som det är så kalorifattigt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Trappa upp försiktigt
Det är alltid bra att äta probiotiska livsmedel tillsammans med mat för bästa effekt, enligt Zarah Öberg som tipsar om att göra det till en vana att äta en matsked kimchi till lunch och en matsked till middag. För de med problem med tarmen kan dock magen protestera i inledningsfasen. Börja därför med låg dos och sedan trappa upp försiktigt.
– Bra bakterier bryter ner dåliga så det blir en form av utrensning. Ät en tesked per dag första dagarna så att tarmen vänjer sig. Dosen kan sedan trappas upp successivt. Tänk också på att tugga grönsakerna ordentligt. Helst 20-30 gånger, särskilt om du har magtarmbesvär, säger hon.

5 hälsofördelar med att äta kimchi

Källa: Zarah Öberg

  1. Stärker immunförsvaret. Kimchi innehåller goda mjölksyrabakterier som boostar tarmfloran, vilket i sin tur påverkar immunförsvaret, vår produktion av signalsubstanser och verkar antiinflammatoriskt. Bland annat visar en studie på möss som injicerades med Lactobacillus plantarum, en specifik stam som är vanlig i kimchi och andra fermenterade livsmedel, att de hade lägre nivåer av en särskild inflammatorisk markör, än kontrollgruppen.
  2. Är fiberrikt! Kimchi innehåller vanligtvis kinakål som är rikt på fibrer, vilket är viktigt för tarmarnas normala funktion. Fibrer främjar bland annat sämre blodsockerkänslighet och det finns studier som visar att fibrer minskar risken att drabbas av diabetes. Personer som äter fiberrik mat lever också generellt längre, visar en studie publicerad i The Lancet.
    LÄS OCKSÅ: 6 anledningar att satsa på fermenterat
  3. Är rikt på vitaminer och antioxidanter. Kimchi innehåller mycket B-vitamin, C-vitamin, samt mineraler som järn, kalcium och selen.
  4. Är bra för matsmältningen. Grönsaksrätten gör susen för matsmältningen, vilket i sin tur gör att du lättare tar upp näring och kan förebygga sjukdomar.
  5. Kan sakta ner åldrande. Forskning har visat att kimchi möjligen kan förlänga cellens livslängd. I en provrörsstudie kunde man nämligen visa att mänskliga celler som "behandlades" med kimchi fick en ökad livskraft och en förlängd livslängd oavsett ålder. Dock behövs fler studier innan kimchi kan rekommenderas som en anti-agingbehandling.

Vill du testa att göra egen kimchi? Här hittar du recept.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.