Tarmflorans vanligaste bakterier | Kurera.se
bakterier_i_magen

Tarmflorans vanligaste bakterier

I boken "Happy food 2.0" av vetenskapsjournalisten Henrik Ennart finns många matnyttiga fakta om vårt inre ekosystem. Här hittar du några av de vanligaste bakterierna i mag- och tarmfloran.

Det finns en relation mellan vad man äter och vilka bakterier man har i magen. Bakterierna vill nämligen ha sin favoriträtt annars äter de inte. Tarmfloran bestod ursprungligen av flera olika sorters bakterier som gillade råvaror som vi inte längre äter.

Dominerande typer
Två av de vanligaste typerna av tarmbakterier heter Prevotella och Bacteroides. De trivs inte alls bra tillsammans. När det finns många av den ena är det få av den andra, och vice versa. Någon av de två brukar dominera i tarmen.

 

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Prevotella visar på god hälsa
Dominans av Prevotella är vanlig hos människor som äter mycket vegetabilier och fibrer och förknippas med god hälsa. Den är vanlig hos dem som växt upp på landet, i områden med mycket jordbruk. Prevotella ökar om du äter mycket vegetabilier.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning – hjälp vid depression

Bacteroides hos de överviktiga
Dominans av Bacteroides är vanligt om du bor i industriländer samt i städer. De glufsar snabbt i sig alla möjliga raffinerade kolhydrater och backar inte heller för ett skrovmål på kött och mättat fett. Detta gäng tar makten när vi öser på med skräpmat och drar ur energin i det vi stoppar i oss så att vi blir extra feta och trinda. Därför är Bacteroides vanlig i tarmen hos människor som lider av fetma samt kroniska och inflammatoriska sjukdomar. De är mästare på att suga ut den sista energin ur många olika sorters mat som annars skulle passera ut och iväg.

LÄS OCKSÅ: Därför är balanserade mikrober viktiga

Det handlar om laget
Det handlar emellertid mer om laget än om de enskilda spelarna. I undergruppen Bacteroides finns mer än 50 medlemmar och dessa har även positiv inverkan.

Av Malin Holm

Källa: Happy FoodVill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.