Lycka är ett gäckande mål. Alla verkar ha det men vore det så lätt skulle ju hela världen vara lycklig – och vi skulle inte behöva fortsätta söka efter den… Eller?
Lyckligtvis finns forskning på området. Här är sju vetenskapligt uppbackade tips för hur du ökar din lycka.
Några av mänsklighetens största hjärnor sysselsatt sina hjärnor med det irriterande problemet med bristande lycka– och de har faktiskt kommit fram till några praktiska – och vetenskapligt uppbackade – tips om hur resten av oss kan komma dit, skriver MindBodyGreen.
Här är sju vetenskapligt uppbackade sätt att förändra ditt liv och göra dina dagar lite lyckligare:
1. Om du har en andlig tillhörighet, praktisera den
Även om religion inte ensamt är lika med lycka så visar en studie publicerad i Frontiers in Psychology att personer som aktivt praktiserade sin tro var lyckligare än både de som hade en religion men inte utövade och de personer som var icke-troende. Detta innebär inte att man måste vara religiös för att vara lycklig, men om du har någon som helst böjelse för teologi kanske du borde göra den andlighet till en vana.
2. Lägg ner din mobiltelefon (och sluta spring fram och tillbaka för att kontrollera den)
Att kontrollera telefonen flera gånger i minuten gör dig till en gånger per minut gör dig till en stressad varelse i större behov av konstant underhållning än en 2-åring. Ett påstående som faktiskt får stöd från en studie från Kent State University.
Forskare fann, efter ha frågat ut fler än 500 elever, att frekvent mobiltelefonanvändning var associerat med lägre betyg, högre ångest och mindre lycka. Och pausa ditt Facebookande!
3. Förlita dig inte på andra för din lycka
Nyckeln till lycka ligger inom en själv. Det säger en studie vilken undersökte nivåerna av motivation och tillfredsställelse hos studerande idrottare vid Stanford University. Precis som forskarna väntat sig hade interna faktorer, som mindfulness och självkänsla, större betydelse för lycka än externa faktorer som till exempel hur mycket speltid eller eventuella stipendier, man fick. Så istället för att vänta på att omvärlden ska göra dig lycklig, gör ditt inre arbete och lär dig att din egen lycka skapar du själv.
4. Spendera pengar på upplevelser, inte saker
Alla vet att pengar inte kan köpa lycka men om du väljer att spendera pengar i jakten på inre tillfredsställelse, gör det då på en upplevelse och inte på en dyr leksak. En studie i Psychological Science fann att de som tenderade att spendera sina pengar på upplevelser snarare än saker fick det bättre i det långa loppet. Anledningen är att vi blir lyckligare av den förväntansfulla känslan som kommer av att vänta på en upplevelse (som en resa) än på känslan av att vänta på att snart få äga ett föremål (som till exempel skor).
5. Ät dina frukter och grönsaker!
Den här är lätt! Din mor har säkert sagt dig detta under en lång tid, men nu är det dags att höra det även från British Psychological Society. För första gången har nämligen forskare hittat ett samband mellan frukt och grönsaker, och lycka – en förening som forskare hävdade kunde inte förklaras enbart av socioekonomiska faktorer, motion eller vikt. Med andra ord, det är inte resultatet man får av att äta frukt och grönsaker som gör dig lycklig, det räcker med den enkla handlingen att äta dina grönsaker för att känna sig mer lycklig och nöjd med sig själv.
6. Utöva tacksamhet
Tacksamhet är ett kraftfullt verktyg som kan ta tid att finslipa och helt lära sig. Men en studie, publicerad i tidskriften Emotion, visar att praktiska övningar i att uttrycka optimism och tacksamhet med tiden och leder till mer lycka, jämfört med placebo.
7. Försök rätt och slätt att vara lycklig
Det låter som en mental utmaning men faktum är att själva handlingen i att försöka vara mer lycklig – till exempel genom att försöka några av förslagen ovan – också kan leda till en rejäl lyckoskjuts.
En grupp forskare bad en grupp av människor att lyssna på ”lycklig” musik, medan en grupp ombads att aktivt också försöka att må bättre medan de lyssnade … och de gjorde det! Denna effekt förekom både efter enstaka lyssningstillfällen och över en tvåveckorsperiod, vilket tyder på att bara man gör försöket att vara mer lycklig kan man också lyckas vara det – både på kort sikt och på lång sikt.
Det finns kanske inte en formel för lycka, men med dessa verktyg i handen, är du på god väg att fylla varje dag med lite mer glädje.
Av Isabelle Hedander