Annons
Annons

8 hälsofördelar med grönkål

Grönkål har blivit en av de mest populära råvarorna i Hollywood, och med rätta. Det är nämligen en supergrönsak fullproppad med sådant din kropp behöver. Här är åtta hälsofördelar med grönkål du inte tidigare kände till.

Redaktionen

13 november, 2014
8 hälsofördelar med grönkål
Dela inlägget

Grönkål syns allt oftare i svenska matbutiker och har blivit en av de mest populära råvarorna i Hollywood. Och med rätta. Grönkål är nämligen en kalorisnål supergrönsak, fullproppad med sådant din kropp behöver.
Sajten Alltommat.se listar åtta hälsofördelar med grönkål du inte tidigare kände till.

1. Grönkål motverkar grå starr
Genom att äta kål kan du minska risken för att din syn försämras. Grönkål innehåller både lutein och zeaxantin som kan skydda ditt öga mot grå starr, enligt en studie från University of Maryland Medical Center. Enligt studien kan grönkål även motverka förändringar i gula fläcken.

2. Grönkål är rikt på kalcium
Visste du att grönkål enligt en studie från The American Journal of Clinical Nutrition innehåller mer kalcium än mjölk? Enligt studien är grönkål överlägsen såväl mjölk som andra grönsaker i att hjälpa kvinnor ta upp sin dagliga dos kalcium.

3. Grönkål är toppen vid detox
Grönkål är inte bara fullproppat med näringsämnen utan innehåller också 67 glukosinolater som kan bidra till att levern fungerar bättre.
Enligt en studie från Linus Pauling Institute ska glukosinolater aktivera utrensande enzymer i levern, vilka är viktiga när du detoxar. Grönkål är efter brysselkål den grönsak som innehåller mest glukosinolater.
Läs mer om detox här.

4. Grönkål innehåller flavonoider
Flavonoider har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Orsaken är att de är både anti-inflammatoriska och fullproppade med antioxidanter som kan skydda mot olika former av cancer. Grönkål innehåller 45 olika flavonoider.

5. Grönkål hjälper dig gå ner i vikt
Grönkål leder ligan av hälsosamma grönsaker som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Grönkål innehåller nämligen bara 50 kilokalorier per hundra gram och innehåller dessutom mängder av nyttigheter, vitaminer (inte minst vitamin C) och fibrer.
Läs mer om viktminskning här.

6. Grönkål är den ultimata grönsaken
Enligt Center for Science in the Public Interest i Washington D.C är grönkål den nyttigaste grönsaken av dem alla. En kopp grönkål innehåller förutom en mängd vitaminer och mineraler fem gram fibrer, noll gram fett och tre gram protein.

7. Grönkål är en bra källa för omega-3
Kål innehåller dessutom ALA som i kroppen kan omvandlas till de nyttiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA. Omega-3 motverkar risken för dig att drabbas av hjärtsjukdomar och cancer och fettyran DHA ska motverka depression, demens och schizofreni. Du hittar även stora mängder omega-3 i feta fiskar som lax och makrill.
Läs mer om omega-3 och fettsyror här.

8. Grönkål sänker det onda kolesterolet
Forskning visar att kål, liksom andra gröna grönsaker, kan sänka ditt kolesterol. När du äter kol utsöndras nämligen gallsyra vilken bidrar till att sänka nivåerna av det dåliga LDL-kolesterolet. Läs mer om kolesterol här.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons