Nio av tio av Systembolagets största leverantörer vill, eller kan, inte berätta vad deras viner innehåller.
Det avslöjas i ett reportage gjort av SVT:s Uppdrag granskning.
Det är matjournalisten och författaren Mats-Eric Nilsson, som under tio år har granskat livsmedelsbranschen, som är involverad i inslaget. Sedan publiceringen av Mats-Eric Nilssons första bok, Den hemlige kocken, har han givit ut en rad böcker och varit chefredaktör för magasinet Hunger. Han var också med och grundade Äkta vara, en ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet. Nu gör han konsumentjournalistik för SVT-programmet Uppdrag granskning och är med och producerar en serie i just detta ämne.
► Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!
Skickat enkät till största vinleverantörerna
För att ta reda på vad Systembolagets storsäljare innehåller har Uppdrag granskning skickat en enkät till de tio största vinleverantörerna. Frågor som bland annat har det ställts är huruvida deras storsäljande viner har sötats eller ej, om något gjorts för att höja alkoholhalten, vilken jäst som använts och om vinet har behandlats med någon av de tillåtna tillsatserna och processhjälpmedlen.
Men – bara en av de tillfrågade leverantörerna har velat svara på frågorna.
9 av 10 vinleverantörer vill inte svara
Nio av tio av leverantörerna har dock varit ovilliga att besvara de frågor programmet har skickat, rapporterar SVT.
– Våra producenter vill inte svara på det. Vi kan inte göra så mycket mer som distributör än att uppmana dem att svara och om de inte vill så kan vi ju inte tvinga dem, säger Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups, i inslaget.
Undantag i EU:s lagstiftning
Ett undantag i EU:s lagstiftning gör att det i dag finns 63 tillåtna tillsatser och processhjälpmedel vid vintillverkning som inte behöver deklareras, rapporterar programmet. Detta innebär att de konsumenter som vill veta vad vinet innehåller i dag inte kan ta reda på det.
Detta vill dock EU ändra på. Läs mer i länken nedan.
► Läs också: EU vill införa innehållsdeklaration på alkoholhaltiga drycker
Bristen på tvingande lagstiftning den uppgivna anledningen till varför företagen väljer att inte deklarera
Sex av de nio företag som valt att inte svara på enkätfrågorna ingår i Sprit- och vinleverantörsföreningen, SVL. De har alla beslutat sig för samma linje, rapporterar Uppdrag granskning. ”Ingen i SVL kommer att svara på enkäten” står det i ett internt mejl ett av företagen skickar till Uppdrag granskning av misstag, rapporterar SVT.
Josef Ståläng, VD på ett av företagen, förnekar dock att de på något sätt skulle ha gått ihop om att inte säga någonting.
– Det var ett internt mejl som hamnade fel, det skulle inte ha gått till er. Det var inte att någon hade gått ihop utan det var de facto så, mer ett faktum. Det har inte påverkat vår hållpunkt i det hela, säger han till kanalen, och hänvisar till EU.
– Det handlar ju mer om att det inte finns någon lag som gör att man måste redogöra för de här sakerna just nu. Därför har vi valt att inte deklarera det helt enkelt som läget är i dag, säger han.
► Läs också: Därför ska du välja ekologiskt vin
Bara ett företag svarar
Oenoforos heter en vintillverkare som varje år förser Systembolaget med cirka 17 miljoner liter vin. Det enda företag som väljer att svara på enkäten. Företagets viner kommer till Sverige med fraktbåt i enorma plastbehållare – för att blandas, lagras och ibland sötas vid företagets moderna vinfabrik Nordic Sea Winery i Simrishamn i Skåne.
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller gelatin och ekchips
Genom företaget får Uppdrag granskning veta hur Umbala, Systembolagets mest sålda röda vin, blir till. Vinet, som är en vinblandning från tre sydafrikanska underleverantörer, har i ursprungslandet centrifugerats och filtrerats. Därefter har det behandlats med kvävgas, ammoniumsulfat, ammoniumbisulfit, kaliummetabisulfit, svaveldioxid, gelatin, bentonit, tanniner, pektolytiska enzymer, L-vinsyra, mjölksyra och ekchips. Gelatin används som ett processhjälpmedel för att klarna vinet och ekchipsen för att ge vinet eksmak utan att det varit i närheten av ett ekfat.
► Läs också: Vin – innehåller mycket mer än du tror
Behövs inte deklareras
Men alla dessa ämnen kommer inte att deklareras på flaskan eller boxen – även om det kommer till innehållsförteckningar på vin. Vissa av ämnena räknas inte nämligen som tillsatser utan så kallade processhjälpmedel. Dessa behöver inte nämnas på vanliga livsmedel heller eftersom det finns så lite kvar av dem i den färdiga produkten, meddelar programmet.
Inte heller Systembolagets ledning vill svara på Uppdrag gransknings frågor i en intervju. Däremot meddelar de skriftligt att de: ”välkomnar att det ställs krav på branschen om innehållsförteckning”.
Mer läsning?
- Därför blir du tjock av alkohol!
- Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker
- Ett glas rött för hälsans skull
- Alkohol – vad ska man tänka på?
- Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen
- Därför blir du bakis
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!