Samhället är knappast fullsmockat av förebilder eller gemensamma idealvärden när det gäller hur man lyckas ha långvariga, lyckliga förhållanden. Det mesta är vi helt enkelt förpassade till att lära oss genom ”trial and error”. Men det finns ändå vissa knep.
Här är nio tips för hur du kan få din relation att inte bara hålla – utan även vara lycklig, frisk och stark längs vägen.
Alla försöker vi att lista ut det: Svaret på den ständiga frågan om hur vi ska lyckas samexistera med vår partner på det mest harmoniska och kärleksfulla sätt.
En sak är dock säker och det är att när vi är flexibla – både med oss själva och vår partner – kommunicerar vi bättre och när vi gör det kommer vi bättre överens. Det skriver sajten MindBodyGreen. Följer man dessutom nedan nio punkter kommer man ytterligare en bra bit på vägen.
1. Inse att det är omöjligt att ”vinna” ett bråk
Ofta när vi är inblandade i en dispyt med vår partner kommer det ofta att handla mer om att vinna, komma med ”vinnande” argument och ”ha rätt” än om att hitta en lösning. Inse att ingen kommer någonsin att vinna – någonsin. Det är inte så det funkar. Målet med medveten och konstruktiv kommunikation är att skapa mer harmoni i din relation och att hitta en lösning som ni båda känner fungerar. Att älta samma idéer och lösningar om och om igen för att försöka få det att bli ”rätt” kommer inte att leda till lycka.
2. Tänk på din partner som en förlängning av dig själv
Ofta ser vi våra nära och kära som något helt separat från oss själva. Och visst, du är du med dina underbara kvaliteter – och brister – och likaså din partner. Men se er istället som en enhet. Förmodligen är ni bra – och dåliga – på olika saker. Tillsammans blir ni mer kompletta. Ett par som lyckas börja se sina olikheter som tillgångar har fattat grejen.
3. Var alltid öppen för möjligheten att du kan ha fel
Om din älskling har ett problem med något du sagt eller gjort finns chansen att han/hon har en poäng. Överväg åtminstone den tanken – och kom ihåg att det förmodligen finns mycket få människor som känner dig bättre än din partner. Ta därför chansen att lyssna istället för att komma med ursäkter, skylla ifrån dig eller byta samtalsämne.
Ja, det kan vara obehagligt att rannsaka sig själv – särskilt om man inte gör det så ofta – men gör det ändå. Se det som ett tillfälle att växa och lära dig mer om dig själv.
4. Var nyfiken och lyssna med ett öppet hjärta
När du utforskat möjligheten att det kanske finns något du borde jobba på, svara då din partner kärleksfullt istället för att bli arg eller gå i försvar som du kanske brukar. Säg: ”Så vad du försöker säga är alltså att…?” Fråga sedan nyfiket: ”Vad har du för förslag på vad jag kan förbättra?” Avsluta med orden: ”Jag älskar dig och är beredd att titta lite närmare på detta.”
Påminn dig själv om att det ÄR okej att ha fel. Ocn när du har det, acceptera det istället och försök jobba på dina brister.
Vi vill alla att växa, utvecklas och blomstra till vår mesta möjliga potential, eller hur? Dessutom, visar du att du är villig att acceptera dina fel – och jobba på dem – är det betydligt lättare för din partner att följa ditt exempel.
5. Lägg ner ”the silent treatment”
Kort och gott: Att ge någon det som på engelska kallas ”den tysta behandlingen” är värdelöst och kommer aldrig leda till lycka. Om något stör dig – tala ur skägget! Att sluta sig och hysa agg i tystnad har bara en negativ inverkan på energin i ert hem. Inget gott kan komma ur tyst behandling. Var istället öppen, ärlig, konstruktiv och skapa ett hem som är inbjudande, förlåtande och kärleksfullt.
6. Visa uppskattning/ge beröm
Även om/när ni har något otalt är det viktigt att uttrycka att du är tacksam över de saker som din partner ändå gör för dig. För något försöker han/hon nog ändå att göra. Även om det kanske inte precis det du önskat om du fått välja. Beröm är ett effektivt sätt att dra ut det bästa ur en person. Om det finns något beteende som du älskar och uppskattar hos din partner, ge honom/henne kredd för det.
7. Lär känna dina triggerpunkter
Naturligtvis kommer det alltid att finnas saker med din partner som stör dig lite. Men fundera över vad du reagerar på och varför. Fråga dig själv: ”Varför bryr jag mig så mycket om just detta beteende?” och: ”Vem i mitt förflutna har betett sig liknande och hur kan det höra ihop?”.
Känner du bara till dina triggers kan du lära dig bemästra dina impulser. Nästa gång du känner igen en trigger och din instinkt är att reagera på samma sätt du brukar, försök då istället att göra det motsatta. Om möjligt: Se det som ett experiment och ha kul med det. Ett nytt beteende hos dig kan sätta igång motivationen hos din partner att själv förändras.
8. Om du vill ha något, se till att du även ger det
Ett annat sätt att säga detta är: ”Var själv den förändring du vill se i din partner”. Om det är något du skulle vilja se mer av från din partner – prova att ge det till honom/henne först. Du kan inte behandla din sambo/man/fru som något katten släpat in och sedan förvänta dig blommor.
9. Lär känna ditt eget – och din partners – kärleksspråk
Detta kan vara den viktigaste hemligheten att av dem alla. Det är det mest effektiva sättet för er båda att håller er ”kärlekstank” välfylld.
Alla har vi olika sätt att uttrycka kärlek. Ibland är allt du behöver en kram, men allt din partner behöver är att prata.
Enligt boken ”Kärlekens fem olika språk” är de fem stora kärleksspråken följande:
- Kvalitetstid
- Tjänster
- Ord av bekräftelse
- Fysisk kontakt
- Att få och ge gåvor
Fråga dig själv vilket ditt primära kärleksspråk är, det vill säga vad DU behöver för att känna dig älskad. Ställ sedan frågan till din partner: ”Vad gör jag som får dig att känna dig älskad och stöttad?” Gå inte runt och gissa.
En ledtråd är att man ofta ger det man själv behöver. Lagar din sambo alltid maten till exempel kan det bero på att hon/han själv skulle uppskatta – ja, till och med känna sig älskad – om middagen stod på bordet när hon/han kom hem. Då är tjänster det primära kärleksspråket. Säger hon/han däremot ofta hur mycket hon/han uppskattar och älskar dig är det snarare vara ord som också får honom/henne att känna sig älskad. Och så vidare.
Av Isabelle Hedander