Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med bebis

Foto: Peter Erlandsson

Akupunktur gav dem lilla Lova

Carolina Mena

Ålder: 34 år.
Bor: Löddeköping.
Gör: Just nu mammaledig, annars kvalitetscoach på Nordea.
Familj: Maken Emil, dottern Lova, 8 veckor när bilden togs i juli.
Så mår jag bra: Vara med familjen och vänner och renovera vårt hus och vara i trädgården.

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fem månader gammal.

Carolina Mena beskriver sig själv som ”inte så knusslig” och det stämmer väl med hennes raka sätt att berätta sin historia. Detta hade kunnat vara en väldigt sorglig och svår berättelse om ofrivillig barnlöshet, missfall, hormonbehandlingar och misslyckade IVF-försök, men Carolina berättar sakligt hur det gick till. Att hon idag sitter med dottern Lova på armen hjälper förstås, men det känns ändå inte som om att resan till att bli förälder har varit svår, även om paret fått gå igenom mer än de flesta. 

Carolina och Emil träffades på en fest och blev ihop. De flyttade ihop, förlovade sig, köpte hus och gifte sig. Sedan vill de ta nästa steg och skaffa barn – men då blev det tvärstopp och trots IVF-behandlingar så blev det ingen bebis.

 

– Det är klart att det var jobbigt när det aldrig tog sig, trots att vi gjorde tre IVF-försök via landstinget och sedan ytterligare fler via privatklinik. Det som var mest jobbigt var att befinna sig i den här bubblan. Att göra IVF är ett projekt och det kändes som att jag bara väntade på att livet skulle börja, på något sätt. Jag kände liksom inget, var aldrig riktigt glad och aldrig riktigt ledsen, berättar Carolina. 

När de tre landstingsförsöken var förbrukade funderade de på om de skulle fortsätta via privatklinik, överväga adoption eller helt enkelt finna sig i att det inte skulle bli några barn. 

– Det hade kunnat gå av sig själv för de hittade inga fel på någon av oss. Det bara är så ibland, det funkar bara inte, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Smärtstillande under graviditeten kan minska barnens fertilitet

Fler försök
Men så valde de att göra fler försök på privatklinik. De två första misslyckades och humöret sjönk. De började fundera på om det varit rätt beslut att gå till just den kliniken och de tappade hoppet lite. Ungefär samtidigt fick Emil kontakt med en akupunktör som erbjöd sig att försöka hjälpa Carolina med behandlingar under hormonbehandlingen och äggplockningen. De bestämde sig för att ändå prova en tredje gång – nu med akupunkturbehandling för Carolina under hela hormonstimuleringen: Och hon märkte i kroppen att något var på gång. 

 

– Jag såg att den mörka randen som man får på magen plötsligt blev mörkare och det beror på hormoner, så något hände då det var tydligt, säger Carolina.

De befruktade två ägg på kliniken som sattes tillbaka i livmodern. 

– Så fick jag en blödning i vecka åtta och då trodde jag, än en gång, att det var kört. Jag hade ju fått missfall flera gånger innan så jag var väl något beredd, även om det alltid är jobbigt. Men samtidigt hade jag hela tiden ett starkt illamående och det gick inte över. När vi kom in på ett akut ultraljud så visade det sig att det fanns ett hjärtljud. Antagligen var det en kvar därinne, säger hon och ler. 

Förutom själva akupunkturbehandlingen så tyckte också Carolina att det var skönt att gå till någon som inte var inbegripen i vården och som kunde bidra med en ny infallsvinkel på deras barnlöshet. För det hon saknade allra mest vid alla kontakter med vården var att verkligen bli sedd. 

 

– Det kändes lite som en löpande band - princip. En gång träffade vi den läkare som gjorde vår vårdplan, men sedan var det bara sjuksköterskor. De kan inte svara på allt som en läkare kan och därför blev det lite konstiga möten där vi hade frågor som de inte kunde svara på för att det inte fanns en läkare där. Jag kände mig varken sedd eller hörd, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Vill du bli gravid? Testa fertilitetsyoga!

Rädslan ständigt närvarande
Carolina säger att graviditeten inte var hennes bästa period. Ett långdraget illamående som inte ville ge sig och sedan visade det sig att bebisen var tillväxthämmad och hon fick födas några veckor för tidigt. Dessutom var rädslan för att det inte skulle hålla hela vägen ständigt närvarande och hon berättade knappt för någon om sin graviditet, allt för att inte gå händelserna i förväg. Men i stort sett så gick allt fint och Lova har mått bra ända från dag ett. Om det blir fler barn, det är för tidigt att säga, men det finns ett embryo nedfruset från Carolina och Emil som tillsammans med akupunktur kan bli ett barn.

– Det är mer en existentiell fråga, tycker jag. Vi har skapat och frusit in ett ägg som kan bli en människa – vem är jag att slänga bort det då? Men jag orkar inte kämpa som jag gjorde sist utan blir det så blir det. Vi är jätteglada och tacksamma för Lova, säger hon och ler.

Av  Jessika Devert 


Carolina Mena

Ålder: 34 år.
Bor: Löddeköping.
Gör: Just nu mammaledig, annars kvalitetscoach på Nordea.
Familj: Maken Emil, dottern Lova, 8 veckor när bilden togs i juli.
Så mår jag bra: Vara med familjen och vänner och renovera vårt hus och vara i trädgården.

Akupunktur

Akupunktur är en kinesisk behandlingsform som funnits i många hundra år där man med hjälp av nålar försöker få energierna att flyta fritt för att få kroppen och alla dess funktioner i balans. Det finns en stark koppling mellan det reproduktiva systemet, känslorna och sinnet vilken kan störas under till exempel en IVF-behandling då det ofta är en källa till oro och stress. Akupunkturen kan hjälpa till att minimera stress och minska ångest och därmed ge bättre balans i kroppen. Man kan påbörja behandling med nålar när som helst under menstruations-cykeln och anpassa behandlingen till var man befinner sig i cykeln. 
Potentiella effekter:
En reglering av ägglossningen hos kvinnor som inte har någon.
Ökad blodgenomströmning i äggstockar och livmoderslemhinna.
Behandlingen verkar avslappnande, vilket reducerar mängden av stresshormoner i kroppen.
Avhjälpning av PCO- och PMS-symtom.
Smärtlindring som i samband med utplockning av ägg.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

 

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.