Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med bebis

Foto: Peter Erlandsson

Akupunktur gav dem lilla Lova

Carolina Mena

Ålder: 34 år.
Bor: Löddeköping.
Gör: Just nu mammaledig, annars kvalitetscoach på Nordea.
Familj: Maken Emil, dottern Lova, 8 veckor när bilden togs i juli.
Så mår jag bra: Vara med familjen och vänner och renovera vårt hus och vara i trädgården.

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fem månader gammal.

Carolina Mena beskriver sig själv som ”inte så knusslig” och det stämmer väl med hennes raka sätt att berätta sin historia. Detta hade kunnat vara en väldigt sorglig och svår berättelse om ofrivillig barnlöshet, missfall, hormonbehandlingar och misslyckade IVF-försök, men Carolina berättar sakligt hur det gick till. Att hon idag sitter med dottern Lova på armen hjälper förstås, men det känns ändå inte som om att resan till att bli förälder har varit svår, även om paret fått gå igenom mer än de flesta. 

Carolina och Emil träffades på en fest och blev ihop. De flyttade ihop, förlovade sig, köpte hus och gifte sig. Sedan vill de ta nästa steg och skaffa barn – men då blev det tvärstopp och trots IVF-behandlingar så blev det ingen bebis.

 

– Det är klart att det var jobbigt när det aldrig tog sig, trots att vi gjorde tre IVF-försök via landstinget och sedan ytterligare fler via privatklinik. Det som var mest jobbigt var att befinna sig i den här bubblan. Att göra IVF är ett projekt och det kändes som att jag bara väntade på att livet skulle börja, på något sätt. Jag kände liksom inget, var aldrig riktigt glad och aldrig riktigt ledsen, berättar Carolina. 

När de tre landstingsförsöken var förbrukade funderade de på om de skulle fortsätta via privatklinik, överväga adoption eller helt enkelt finna sig i att det inte skulle bli några barn. 

– Det hade kunnat gå av sig själv för de hittade inga fel på någon av oss. Det bara är så ibland, det funkar bara inte, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Smärtstillande under graviditeten kan minska barnens fertilitet

Fler försök
Men så valde de att göra fler försök på privatklinik. De två första misslyckades och humöret sjönk. De började fundera på om det varit rätt beslut att gå till just den kliniken och de tappade hoppet lite. Ungefär samtidigt fick Emil kontakt med en akupunktör som erbjöd sig att försöka hjälpa Carolina med behandlingar under hormonbehandlingen och äggplockningen. De bestämde sig för att ändå prova en tredje gång – nu med akupunkturbehandling för Carolina under hela hormonstimuleringen: Och hon märkte i kroppen att något var på gång. 

 

– Jag såg att den mörka randen som man får på magen plötsligt blev mörkare och det beror på hormoner, så något hände då det var tydligt, säger Carolina.

De befruktade två ägg på kliniken som sattes tillbaka i livmodern. 

– Så fick jag en blödning i vecka åtta och då trodde jag, än en gång, att det var kört. Jag hade ju fått missfall flera gånger innan så jag var väl något beredd, även om det alltid är jobbigt. Men samtidigt hade jag hela tiden ett starkt illamående och det gick inte över. När vi kom in på ett akut ultraljud så visade det sig att det fanns ett hjärtljud. Antagligen var det en kvar därinne, säger hon och ler. 

Förutom själva akupunkturbehandlingen så tyckte också Carolina att det var skönt att gå till någon som inte var inbegripen i vården och som kunde bidra med en ny infallsvinkel på deras barnlöshet. För det hon saknade allra mest vid alla kontakter med vården var att verkligen bli sedd. 

 

– Det kändes lite som en löpande band - princip. En gång träffade vi den läkare som gjorde vår vårdplan, men sedan var det bara sjuksköterskor. De kan inte svara på allt som en läkare kan och därför blev det lite konstiga möten där vi hade frågor som de inte kunde svara på för att det inte fanns en läkare där. Jag kände mig varken sedd eller hörd, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Vill du bli gravid? Testa fertilitetsyoga!

Rädslan ständigt närvarande
Carolina säger att graviditeten inte var hennes bästa period. Ett långdraget illamående som inte ville ge sig och sedan visade det sig att bebisen var tillväxthämmad och hon fick födas några veckor för tidigt. Dessutom var rädslan för att det inte skulle hålla hela vägen ständigt närvarande och hon berättade knappt för någon om sin graviditet, allt för att inte gå händelserna i förväg. Men i stort sett så gick allt fint och Lova har mått bra ända från dag ett. Om det blir fler barn, det är för tidigt att säga, men det finns ett embryo nedfruset från Carolina och Emil som tillsammans med akupunktur kan bli ett barn.

– Det är mer en existentiell fråga, tycker jag. Vi har skapat och frusit in ett ägg som kan bli en människa – vem är jag att slänga bort det då? Men jag orkar inte kämpa som jag gjorde sist utan blir det så blir det. Vi är jätteglada och tacksamma för Lova, säger hon och ler.

Av  Jessika Devert 


Carolina Mena

Ålder: 34 år.
Bor: Löddeköping.
Gör: Just nu mammaledig, annars kvalitetscoach på Nordea.
Familj: Maken Emil, dottern Lova, 8 veckor när bilden togs i juli.
Så mår jag bra: Vara med familjen och vänner och renovera vårt hus och vara i trädgården.

Akupunktur

Akupunktur är en kinesisk behandlingsform som funnits i många hundra år där man med hjälp av nålar försöker få energierna att flyta fritt för att få kroppen och alla dess funktioner i balans. Det finns en stark koppling mellan det reproduktiva systemet, känslorna och sinnet vilken kan störas under till exempel en IVF-behandling då det ofta är en källa till oro och stress. Akupunkturen kan hjälpa till att minimera stress och minska ångest och därmed ge bättre balans i kroppen. Man kan påbörja behandling med nålar när som helst under menstruations-cykeln och anpassa behandlingen till var man befinner sig i cykeln. 
Potentiella effekter:
En reglering av ägglossningen hos kvinnor som inte har någon.
Ökad blodgenomströmning i äggstockar och livmoderslemhinna.
Behandlingen verkar avslappnande, vilket reducerar mängden av stresshormoner i kroppen.
Avhjälpning av PCO- och PMS-symtom.
Smärtlindring som i samband med utplockning av ägg.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.