Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med bebis

Foto: Peter Erlandsson

Akupunktur gav dem lilla Lova

Carolina Mena

Ålder: 34 år.
Bor: Löddeköping.
Gör: Just nu mammaledig, annars kvalitetscoach på Nordea.
Familj: Maken Emil, dottern Lova, 8 veckor när bilden togs i juli.
Så mår jag bra: Vara med familjen och vänner och renovera vårt hus och vara i trädgården.

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fem månader gammal.

Carolina Mena beskriver sig själv som ”inte så knusslig” och det stämmer väl med hennes raka sätt att berätta sin historia. Detta hade kunnat vara en väldigt sorglig och svår berättelse om ofrivillig barnlöshet, missfall, hormonbehandlingar och misslyckade IVF-försök, men Carolina berättar sakligt hur det gick till. Att hon idag sitter med dottern Lova på armen hjälper förstås, men det känns ändå inte som om att resan till att bli förälder har varit svår, även om paret fått gå igenom mer än de flesta. 

Carolina och Emil träffades på en fest och blev ihop. De flyttade ihop, förlovade sig, köpte hus och gifte sig. Sedan vill de ta nästa steg och skaffa barn – men då blev det tvärstopp och trots IVF-behandlingar så blev det ingen bebis.

 

– Det är klart att det var jobbigt när det aldrig tog sig, trots att vi gjorde tre IVF-försök via landstinget och sedan ytterligare fler via privatklinik. Det som var mest jobbigt var att befinna sig i den här bubblan. Att göra IVF är ett projekt och det kändes som att jag bara väntade på att livet skulle börja, på något sätt. Jag kände liksom inget, var aldrig riktigt glad och aldrig riktigt ledsen, berättar Carolina. 

När de tre landstingsförsöken var förbrukade funderade de på om de skulle fortsätta via privatklinik, överväga adoption eller helt enkelt finna sig i att det inte skulle bli några barn. 

– Det hade kunnat gå av sig själv för de hittade inga fel på någon av oss. Det bara är så ibland, det funkar bara inte, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Smärtstillande under graviditeten kan minska barnens fertilitet

Fler försök
Men så valde de att göra fler försök på privatklinik. De två första misslyckades och humöret sjönk. De började fundera på om det varit rätt beslut att gå till just den kliniken och de tappade hoppet lite. Ungefär samtidigt fick Emil kontakt med en akupunktör som erbjöd sig att försöka hjälpa Carolina med behandlingar under hormonbehandlingen och äggplockningen. De bestämde sig för att ändå prova en tredje gång – nu med akupunkturbehandling för Carolina under hela hormonstimuleringen: Och hon märkte i kroppen att något var på gång. 

 

– Jag såg att den mörka randen som man får på magen plötsligt blev mörkare och det beror på hormoner, så något hände då det var tydligt, säger Carolina.

De befruktade två ägg på kliniken som sattes tillbaka i livmodern. 

– Så fick jag en blödning i vecka åtta och då trodde jag, än en gång, att det var kört. Jag hade ju fått missfall flera gånger innan så jag var väl något beredd, även om det alltid är jobbigt. Men samtidigt hade jag hela tiden ett starkt illamående och det gick inte över. När vi kom in på ett akut ultraljud så visade det sig att det fanns ett hjärtljud. Antagligen var det en kvar därinne, säger hon och ler. 

Förutom själva akupunkturbehandlingen så tyckte också Carolina att det var skönt att gå till någon som inte var inbegripen i vården och som kunde bidra med en ny infallsvinkel på deras barnlöshet. För det hon saknade allra mest vid alla kontakter med vården var att verkligen bli sedd. 

 

– Det kändes lite som en löpande band - princip. En gång träffade vi den läkare som gjorde vår vårdplan, men sedan var det bara sjuksköterskor. De kan inte svara på allt som en läkare kan och därför blev det lite konstiga möten där vi hade frågor som de inte kunde svara på för att det inte fanns en läkare där. Jag kände mig varken sedd eller hörd, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Vill du bli gravid? Testa fertilitetsyoga!

Rädslan ständigt närvarande
Carolina säger att graviditeten inte var hennes bästa period. Ett långdraget illamående som inte ville ge sig och sedan visade det sig att bebisen var tillväxthämmad och hon fick födas några veckor för tidigt. Dessutom var rädslan för att det inte skulle hålla hela vägen ständigt närvarande och hon berättade knappt för någon om sin graviditet, allt för att inte gå händelserna i förväg. Men i stort sett så gick allt fint och Lova har mått bra ända från dag ett. Om det blir fler barn, det är för tidigt att säga, men det finns ett embryo nedfruset från Carolina och Emil som tillsammans med akupunktur kan bli ett barn.

– Det är mer en existentiell fråga, tycker jag. Vi har skapat och frusit in ett ägg som kan bli en människa – vem är jag att slänga bort det då? Men jag orkar inte kämpa som jag gjorde sist utan blir det så blir det. Vi är jätteglada och tacksamma för Lova, säger hon och ler.

Av  Jessika Devert 


Carolina Mena

Ålder: 34 år.
Bor: Löddeköping.
Gör: Just nu mammaledig, annars kvalitetscoach på Nordea.
Familj: Maken Emil, dottern Lova, 8 veckor när bilden togs i juli.
Så mår jag bra: Vara med familjen och vänner och renovera vårt hus och vara i trädgården.

Akupunktur

Akupunktur är en kinesisk behandlingsform som funnits i många hundra år där man med hjälp av nålar försöker få energierna att flyta fritt för att få kroppen och alla dess funktioner i balans. Det finns en stark koppling mellan det reproduktiva systemet, känslorna och sinnet vilken kan störas under till exempel en IVF-behandling då det ofta är en källa till oro och stress. Akupunkturen kan hjälpa till att minimera stress och minska ångest och därmed ge bättre balans i kroppen. Man kan påbörja behandling med nålar när som helst under menstruations-cykeln och anpassa behandlingen till var man befinner sig i cykeln. 
Potentiella effekter:
En reglering av ägglossningen hos kvinnor som inte har någon.
Ökad blodgenomströmning i äggstockar och livmoderslemhinna.
Behandlingen verkar avslappnande, vilket reducerar mängden av stresshormoner i kroppen.
Avhjälpning av PCO- och PMS-symtom.
Smärtlindring som i samband med utplockning av ägg.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.