Äldre personer övermedicineras kraftigt. Det visar en ny studie gjord på 78 000 patienter där över hälften visat sig få mediciner för sjukdomar de inte ens diagnosticerats för – och som tillsammans med andra läkemedel kan vara direkt skadliga.
En ny doktorsavhandling från Lunds universitet visar att 55 procent av patienterna får läkemedel utskrivna mot sjukdomar de inte ens har diagnostiserats för. Läs mer här:
► Läs också: Läkemedel – vanlig orsak till varför äldre hamnar på sjukhus
Mediciner med biverkningar – som tar ut varandra
Det rör sig om mediciner mot psykiska sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, magsår – bland mycket annat. Läkemedel som kan ge svåra biverkningar, ta ut varandra och till och med försämra patientens tillstånd.
► Läs också: Naturliga sätt att lindra smärta
Kostar både onödiga pengar och onödigt lidande
En övermedicinering som kan leda till såväl onödigt mänskligt lidande samt onödigt stora samhällsekonomiska kostnader, menar Jessica Skoog vid Lunds universitet, som står bakom avhandlingen.
– Läkemedelsanvändningen i Sverige kostar mycket pengar. Om man dessutom lägger till att en del patienter behöver vårdas inneliggande för att de blir sjuka av sina läkemedel så blir det en ännu större summa som staten måste stå för. Många gånger är det i onödan, patient och samhälle hade kunnat slippa drabbas av denna olägenhet, säger hon till TV4 Nyheterna.
► Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!