Annons

”Alla vinner på integrativ vård”

Svenskt Näringslivs förre ordförande Leif Östling beskriver på DN Debatt 21/2 hur Scania under hans ledning byggde upp en egen vårdcentral – med mångmiljonvinst som resultat. Personalen fick vård utan onödig väntetid vilket halverade korttidsfrånvaron. Vinsten: 240 miljoner kronor. Nu uppmanar Maria Torshall, Karin Björkegren Jones, Heléne Bengtsson och Siri Lundström till ett fritt vårdval – på riktigt.

Redaktionen

28 februari, 2018
”Alla vinner på integrativ vård”
Dela inlägget

Svenskt Näringslivs förre ordförande Leif Östling beskriver på DN Debatt 21/2 hur Scania under hans ledning byggde upp en egen vårdcentral – med mångmiljonvinst som resultat. Personalen fick vård utan onödig väntetid vilket halverade korttidsfrånvaron. Vinsten: 240 miljoner kronor. Maria Torshall, Karin Björkegren Jones, Heléne Bengtsson och Siri Lundström uppmanar till ett fritt vårdval – på riktigt.

Scania upphandlade en del av vården från Vidarkliniken (numera Vidar Rehab) i Järna ett par mil bort. De anställda fick därmed inte bara vård snabbt, de fick också tillgång till integrativ vård. Mångfalden i vården bidrog till de goda resultaten.

Begränsat vårdval
På pappret har vi fritt vårdval i Sverige. I praktiken begränsas valfriheten av våra politikers val – som bygger på personliga åsikter snarare än fakta och demokrati.

I Stockholms län har hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) kraftigt begränsat det fria vårdvalet genom att inte förlänga avtalet med Vidar Rehab – samma klinik som besparat Scania mångmiljonbelopp.

LÄS OCKSÅ: ”Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Annons

Sverige har skrivit under
Integrativ vård pekas ut som ett framtidsområde av Världshälsoorganisationen, WHO, och Sverige har undertecknat den intentionen.

Att integrera, att ”förena eller sammanföra till en helhet; fullständiga …” (SAOL) innebär i en vårdkontext att det bästa inom konventionell vård kombineras med säkra komplementära metoder, såsom osteopati, naprapati, kiropraktik, massage, naturmediciner och kinesisk medicin (inklusive akupunktur).

Integrativ vård – en mänsklig rättighet
Målet är ett holistiskt perspektiv på hälsa som utgår från den enskilda individen och hjälper kroppen att läka, snarare än angriper ett symtom.

WHO:s generalsekreterare Dr Margaret Chan menar att tillgång till hälso- och sjukvård som integrerar traditionell, integrativ medicin är en mänsklig rättighet.

Sverige halkar efter i fråga om integrativ vård jämfört med Danmark och Norge och ännu mer jämfört med Tyskland och Schweiz. Och det beror INTE på att den allmänna opinionen är avogt inställd.

Annons

LÄS OCKSÅ: ”Kraven på evidens gynnar inte alltid patienten”

70 procent vill ha integrativa vårdgivare
I en opinionsundersökning (Novus 2015) svarade nästan 70 procent att de skulle uppskatta om deras läkare var utbildad inom integrativ behandling. 75 procent sa att de trodde att vården skulle bli bättre om sjukvården lyssnade mer på patienten. 43 procent hade någon gång genomgått en integrativ behandling. Det är en hög siffra då bara 2,3 procent anställda vårdgivare arbetar integrativt.

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin: ”Sverige är världsledande inom hälsa”

Vad skulle samhällsvinsten bli
Lek med tanken att Sverige AB härmar Scania. Vad skulle motsvarande tillgång till vård betyda för hela landet?

Varje procent minskad sjukfrånvaro innebar enligt Östling 60 miljoner kronor i besparingar per år för Scania. I ett nationellt perspektiv skulle Scanias miljonvinster kunna mångdubblas. Tanken svindlar.
Det är inte rocket science vad ett nytt synsätt på vård skulle innebära för Sverige AB.

Samhället vinner på många plan när sjuktalen minskar: Kortare sjukskrivningar, färre vårddagar, färre återbesök, minskad läkemedelsförskrivning. Den enskildes vinst är såväl ekonomisk som en vinst i livskvalitet. Dessutom miljövinster genom en lägre läkemedelsförskrivning. Den enskildes hälsa låter sig inte mätas i kronor och ören, men är naturligtvis den största vinsten av alla.

Kort sagt: Alla vinner.

Att komma dit kräver en ny och friare syn på vården än dagens och ett fritt vårdval värd namnet. Sverige behöver det, svenskarna efterfrågar det.

Frågan är vilket parti som kommer att lyssna på väljarna inför valet i höst?

Maria Torshall, journalist och tidigare chefredaktör på tidningen Hälsa
Karin Björkegren Jones, författare och hälsoprofil
Heléne Bengtsson, journalist och filmare
Siri Lundström, biolog och initiativtagare till #ValfriVård

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Skribenter: Maria Torshall, journalist och tidigare chefredaktör på tidningen Hälsa,
Karin Björkegren Jones, författare och hälsoprofil,
Heléne Bengtsson, journalist och filmare,
Siri Lundström, biolog och initiativtagare till #ValfriVård.
Den som vill gå med i Facebookgruppen för en valfri vård hittar denhär.

Annons