Annons

Allt du behöver till påskbordet

Vi bad vår matbloggare Mia Hagenmalm plocka ihop en god påskmeny till oss. Tack vare Mias gotländska rötter och kreativa sinne blev resultatet en salig blandning gotlandsinspirerade recept, med fokus på både traditionella och nya smaker.

Redaktionen

25 mars, 2013
Allt du behöver till påskbordet
Dela inlägget

Vi bad vår matbloggare Mia Hagenmalm plocka ihop en god påskmeny till oss. Tack vare Mias gotländska rötter och kreativa sinne blev resultatet en salig blandning gotlandsinspirerade recept, med fokus på både traditionella och nya smaker. Första delen får ni idag och imorgon presenterar vi desserter och tillbehör.

Lammstek med timjan och rosmarinLammstek med rosmarin, timjan och citron
”Lamm är ett måste på det gotländska påskbordet. På Gotland växer timjan och rosmarin vilt, vilket också är bete till lammen. Det är betet av örterna som ger gotländskt lamm dess speciella smak. Rosmarin har använts som medicinalväxt i flera hundra år och är mycket mer än bara smaksättare. Visste du att den är bra för att motverka bildningen av fria radikaler i hjärnan?”

Gurk- och citronsillGurk- och citronsill
”Jag gör två sorters sill i år. Sill är nyttigt för att det är otroligt rik på omega-3 fettsyror, vilket är bra för hjärna, hjärta och kärl. Brist på omega-3 kan skapa inflammationer i kroppen, försvåra koncentrationen och öka allergier.”

 

Lime- och chilisillInlagd lime- och chilisill
”Man kan aldrig få för mycket sill under påsken. Tänk på att äta omega-3 nu när våren snart spricker ut i blom, så kan du som är pollenallergiker minska dina besvär.”

Annons

 

Kryddkokt dillströmmingKryddkokt dillströmming
”Min mormor och morfar bodde i ett litet fiskeläger på norra Gotland och det serverades förstås fisk flera dagar i veckan. Jag tycker att det ska finnas mycket fisk på påskbordet. Den här goda strömmingen kan inte avvaras.”

 

Kall kajplöksoppaKall kajplöksoppa
”Kajp är en skogslök som växer på Öland och Gotland. Den liknar en liten purjolök och har en svag smak av vitlök. Det finns flera hundra recept på varm kajplökssoppa, men nu när det är buffé väljer jag att göra den kall. Kajp kan vara svårt att få tag på. Då kan man använda sig av purjolök istället.”

Matjesill i äggskalMatjesillsröra i äggskal
”Matjesillen är ett måste. För att göra det extra festligt serverar jag den i äggskal och i snapsglas.”

Annons

 

 

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

Recepten är skapade av Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Annons