Allt fler väljer bort mjölk ur sin dagliga kost. En del för att de får ont i magen, andra för att de vill undvika mjölksockret, medan andra tycker att det smakar lika bra och kanske ännu bättre med mandelmjölk eller havredryck. Kurera har listat några alternativ till vanlig komjölk.
Vanlig komjölk har en rad hälsosamma fördelar. Men alla tål inte mjölk och alternativen till vanlig mjölk blir allt fler. Växtdryckerna görs vanligen av spannmål, nötter eller baljväxter. Gemensamt för dessa är att de inte innehåller mjölksocker som vissa kan reagera emot. Att vara laktosintolerant betyder att man inte har tillräckligt med enzymet laktas, som bryter ner laktosen i mjölken, varvid magen protesterar vilt.
Hampadryck innehåller lite av ämnet THC, som finns i marijuana. Om och hur det kan påverka hälsan vet man inte ännu. Drycken är krämig och har ofta tillsatt olja, socker eller stärkelse.
Havredryck innehåller fibrer och en större mängd B6-vitamin som är viktigt för immun- och nervsystemet. Havredryck innehåller mindre protein än komjölk och mättar inte lika bra. Om du dricker havremjölk som är sötad bör du var uppmärksam på att du både får i dig fler kolhydrater och kalorier.
LÄS OCKSÅ: Växtbaserad mjölk ökar i popularitet
Kokosmjölk skiljer sig från övriga växtmjölk. Fettet består mest av mättade fettsyror. En del av fettet är dock mellankedjade fettsyror, som inte ska påverka kolesterolet. Tänk på att kokosmjölk innehåller mycket fett och därmed en hel del kalorier.
Mandelmjölkär lite mindre fet men har en god nötig smak. Mandelmjölk är ett bra alternativ för dem som inte tål sojamjölk men ändå vill ha ett krämigt alternativ. Proteininnehållet är ganska lågt och man tillsätter ofta rörsocker eller agavesirap, som gör att kaloriinnehållet skenar iväg.
Rismjölk påminner mest om komjölk. Den har ofta vitaminer och mineraler tillsatta. Mjölken är ofta tunn och kan känns ibland vattnig. Men till skillnad från komjölk innehåller risdrycken inte mjölksocker eller mjölkprotein, vilket gör att den kan drickas av både laktosintoleranta och mjölproteinallergiker.
Sojamjölk är krämig och söt och görs främst av torkade sojabönor som blötläggs och mixas med vatten. Sojamjölk innehåller fler kolhydrater men mindre fett men än den andra växtmjölken. Sojan innehåller lite fibrer.
Quinoadryck tillverkas av ris och quinoa, vilket innebär att kolhydratinnehållet är riktigt högt.
Av Inger Palm