Hjärtat är en muskel som pumpar ut syrerikt blod till kroppens alla organ, men hjärtat behöver även själv syrerikt blod för att fungera. Det är kranskärlen, som ligger på hjärtats utsida, som försörjer hjärtat med blod. Här kommer sex tips på hur du skyddar ditt hjärta och dina kärl mot sjukdomar.
1, Omega-3
Redan på 70-talet kunde man se att omega-3-fettsyror möjligen kunde ge en god effekt på hjärta och kärl. Danska forskare konstaterade att eskimåer hade lägre triglycerid- och kolesterolvärden än danskar. Nu har fler än 900 vetenskapliga studier publicerats om omega-3-fettsyrors positiva effekter på hjärta och kärl. Omega-3 sänker förhöjt blodtryck, ökar det goda, gynnsamma kolesterolet (HDL) och sänker det onda, skadliga (LDL)-kolesterolet. Omega-3 minskar även risken för trombos, blodplättansamling och har en lätt blodförtunnande effekt. Det ger en allmän reducering av risken för hjärt-kärlsjukdomar som är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden.
►Läs också: Omega-3 mot inflammation
2, Vitlök
Flera studier visar att vitlök kan sänka kolesterolet. Vitlök kan även minska risken för blodproppar, sänka blodtrycket samt vidga blodkärlen och göra dem mer elastiska. Studier på ren AGE som finns i kosttillskottet Kyolic visar att blodkärlen blir mindre stela, plackbildningen som leder till åderförkalkning minskar, det onda kolesterolet sjunker, det goda höjs. Homocysteinet (en markör för hjärtsjukdom) sänks och likaså blodtrycket. Effekten blir ännu större i kombination med coenzym Q10.
► Läs också: Ny forskning – Lagrad vitlök effektivt vid högt blodtryck
3, Q10
En dansk studie visar att coenzym Q10 nästintill halverar risken att dö i förtid för patienter med kronisk hjärtsvikt. Coenzymet ökar energiomsättningen i hjärtat och gör det starkare. Studier har även visat förbättring av patienternas symptom samt hjärtats pumpfunktion när de fick Q10. En metaanalys över de studier som gjorts visar att Q10 också har en god effekt på högt blodtryck.
Kolesterolsänkande medicin, så kallade statiner, sänker halten av Q10 i kroppen och patienter som äter statiner får ofta biverkningar i form av muskelvärk. Äter man Q10 kan biverkningarna minskas.
► Läs också: Selen och Q10 utmanar konventionell hjärtmedicin
4, E-vitamin
E-vitamin motverkar kärlkramp samt blodproppar i hjärna, hjärta, lungor eller ben och är därför viktigt i samband med operationer. E-vitamintillskott gör att syre sparas och kvarhålls längre i kroppen,vilket ger en skyddande effekt mot hjärtinfarkt, blodproppar i hjärnan och andra organ. Det kan även sänka förhöjda kolesterol och LDL-kolesterolvärden samtidigt som man höjer HDL-kolesterol.
Vid kliniska studier som utvärderade 130 000 män och kvinnor vid Harvard Universitetet, fann man att dagliga doser på >100 mg av E-vitamin under minst 2 år resulterade i 46 procent lägre risk för hjärtsjukdom bland kvinnor och 26 procent lägre risk hos män efter 5–8 års uppföljning. De vanligaste doserna var ca 300 mg (400 IE).
Ingram B. “Most Respondents Say Vitamin E Confers Benefits”. Medical Tribune, 1992:11.
5, Aminosyran l-karnitin
Karnitin har visat sig hjälpa personer med hjärt-/och kärlsjukdomar eftersom fettomsättningen i hjärtat liksom i andra organ och vävnader förbättras. Karnitin sänker kolesterol och triglycerider, förbättrar hjärtmuskelns kondition, förebygger oregelbundna hjärtslag och kärlkramp och ger ökad energi till hjärtat. Vid kärlkramp förbättrar karnitin syreomsättning och energiomsättning av hjärtmuskeln.
Bristsymptom kan vara hjärtklappning, hjärtmuskelsjukdomar, leversjukdomar, låg spermiefunktion, och viktökning.
Denna aminosyra finns inte i vegetabilisk mat utan finns främst i kött.
6, Magnesium
Magnesium reglerar blodtrycket och kan sänka högt blodtryck, förebygga eller förhindra kärlkramp samt minska förekomsten av oönskade kalciumavlagringar i artärer och hjärtklaffar. Magnesium är viktigt för hjärtat och för hela blodcirkulationen. En långvarig och allvarlig magnesiumbrist leder till förkalkningar i aorta, kranskärl och njurarna. Magnesium bidrar även till normal blodkoagulation och minskar risken för blodproppar.
Av Malin Duvstedt