Ny forskning: Lagrad vitlök effektivt vid högt blodtryck

Fakta

Vanligaste dödsorsaken Under 2014 dog 32 548 personer till följd av cirkulationsorganens sjukdomar, det vill säga hjärt- och kärlsjukdomar.
Det gör det till den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige.
Antalet dödsfall på grund av dessa sjukdomar har dock minskat stadigt de senaste 20 åren - men var under förra året ändå orsak till 37 procent av alla Sveriges dödsfall.
Källa: Socialstyrelsen.

Vitlökens lukt heter allicin och är ett svavelämne som utsöndras när man skär eller krossar vitlöken. Ämnet är lökens skydd mot skadedjur och den hjälper även oss människor på flera sätt, bland annat visar studier att risken att få fästingar minskar med 90 procent när vi ätit rå vitlök. Allicinet är också det som gör vitlöken antibakteriell, vilket gör den effektiv vid förkylning.

Lagrad vitlök mest effektivt
Men – allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid, vilket gör att det är svårt att få fram effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
Japanerna började därför att lagra vitlök, en teknik som sedan kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet kallas AGE (Aged Garlic Extract), som i många studier visat sig vara enormt effektivt, inte bara mot fästingar utan även hjärt-och kärlsjukdomar.

I Sverige finns det lagrade vitlöksextraktet AGE bland annat i kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract.

Kranskärlssjukdom, det vill säga kärlkramp eller hjärtinfarkt, är en av våra stora folksjukdomar och den enskilt vanligaste dödsorsaken i såväl Sverige som USA.
Det höga antalet drabbade tros dock kunna minska drastiskt med ett enkelt knep: vitlök.
Nu bekräftas superlökens hjärt- och kärlskyddande effekter återigen i nya studier. 

Högt blodtryck kallas internationellt ofta  för ”the silent killer”, den tysta mördaren, och drabbar en av tre vuxna – världen över.
Vitlök och speciellt tillskott med lagrat vitlöksextrakt, så kallat AGE, har i många studier visat sig ha positiv inverkan på tillstånd av kardiovaskulär natur.

► Läs också: Så skyddar du ditt hjärta – med lagrad vitlök

 

Motverkar åderförkalkning
Det är ingen nyhet att lagrad vitlök har positiv effekt på vår hjärthälsa men nu stärks den tesen ytterligare.
Nya resultat, presenterade i början av sommaren vid den årliga konferensen Science of Nutrition in Medicine and Healthcare i Australien, bekräftar att tillskott med lagrat vitlöksextrakt inte bara sänker blodtrycket utan även har en positiv inverkan på artärstelhet.

► Läs också: Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom

Tydlig sänkning av blodtryck
Den dubbelblinda, placebokontrollerad studien är genomförd av Australiens nationella institutet för integrativ medicin vid Bond University tillsammans med University of Australia.
I studien delades 88 patienter med okontrollerad hypertoni in två grupper. En grupp fick 1,2 gram lagrat vitlöksextrakt (AGE) dagligen och den andra fick placebo. Efter 12 veckor fann forskarna att de patienter som tagit AGE i genomsnitt hade en minskning på 11,5 mmHg av deras systoliska blodtryck och en genomsnittlig minskning på 6,3 mmHg av deras diastoliska blodtryck jämfört med placebogruppen.

► Läs också: Superknepet som skyddar hjärtat

Minskar risken för hjärtinfarkt
Forskarna noterade också minskad artärstelhet, vissa fördelar för inflammationsmarkören TNF-α samt på totalkolesterol, LDL-kolesterol och apolipoproteiner – samtliga faktorer som anses öka risken för framtida hjärtinfarkt.
– Vår studie tyder på att lagrat vitlöksextrakt är en effektiv och uthärdlig behandling för okontrollerad hypertoni och kan vara en säker tilläggsbehandling till konventionell blodtryckssänkande behandling”, säger studiens huvudförfattare, forskaren Karin Reid i ett pressmeddelande.

► Läs också: Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem

Kan mildra många riskfaktorer
Ytterligare en studie, utförd vid Los Angeles Medical Center vid Harbor-University i Kalifornien, bekräftar att man kan lägga även sänkt blodtryck och fördröjd utveckling av åderförkalkning till listan över AGEs kardiovaskulära fördelar. AGE visar sig i studien kunna mildra många kardiovaskulära riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.

► Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Studien
161 personer randomiserades till att antingen ta 1 000 milligram AGE eller placebo dagligen under ett år. Alla försökspersonerna fick sitt blodtryck kontrollerat vid början och slutet av studien. Man kontrollerade även deras utveckling av kranskärlsförkalkning.
Förkalkning av kranskärlen är viktig markör för plackbildning i hjärtats kranskärl. Med tiden orsakar denna uppbyggnad av plack att artärerna bli smala och stela, vilket begränsar blodflödet. När allvarlig förkalkning sker blir det svårare för hjärtat att få det syre det behöver, vilket kan resultera i en livshotande hjärtattack eller stroke.

► Läs också: Magnesium – för hjärthälsa och bra humör

Matthew Budoff vid University of California i Los Angeles.

Matthew Budoff vid University of California i Los Angeles.

”Ett nytt redskap för hjärtspecialister”
Ett år senare kunde forskarna notera att förkalkningsgraden var signifikant lägre hos dem som hade tagit tillskott med AGE. Forskarna upptäckte även en minskning av det diastoliska blodtrycket (undertryck) bland de deltagare som tog AGE.
– Dessa nya iakttagelser ger kardiologer och specialister i invärtesmedicin ett extra redskap när det gäller patienter som löper hög risk för hjärt-och kärlsjukdom. Det ger också patienter med mild till måttlig hjärt-kärlsjukdom en proaktiv sätt att minska sina riskfaktorer, säger en av studieförfattarna Matthew Budoff, professor och kardiolog vid UCLA, och chef för Cardiac CT på Harbor-UCLA Medical Center i Torrance, Kalifornien.

► Läs också – Alexandra Charles: ”Kvinnor diskrimineras inom hjärtforskning”

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Vanligaste dödsorsaken Under 2014 dog 32 548 personer till följd av cirkulationsorganens sjukdomar, det vill säga hjärt- och kärlsjukdomar.
Det gör det till den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige.
Antalet dödsfall på grund av dessa sjukdomar har dock minskat stadigt de senaste 20 åren - men var under förra året ändå orsak till 37 procent av alla Sveriges dödsfall.
Källa: Socialstyrelsen.

Vitlökens lukt heter allicin och är ett svavelämne som utsöndras när man skär eller krossar vitlöken. Ämnet är lökens skydd mot skadedjur och den hjälper även oss människor på flera sätt, bland annat visar studier att risken att få fästingar minskar med 90 procent när vi ätit rå vitlök. Allicinet är också det som gör vitlöken antibakteriell, vilket gör den effektiv vid förkylning.

Lagrad vitlök mest effektivt
Men – allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid, vilket gör att det är svårt att få fram effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
Japanerna började därför att lagra vitlök, en teknik som sedan kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet kallas AGE (Aged Garlic Extract), som i många studier visat sig vara enormt effektivt, inte bara mot fästingar utan även hjärt-och kärlsjukdomar.

I Sverige finns det lagrade vitlöksextraktet AGE bland annat i kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.