Annons
Annons

Ansiktshår mot prostatacancer! Imorgon startar mustaschkampen

Snart drar mustashkampen igång. Du har väl redan börjat odla, va? Eller kanske inte ändå, eftersom majoriteten av Kureras läsare är kvinnor. Hur som helst, den 1 november drar den igång: kampanjen som med hjälp av ansiktshår vill berätta att Sveriges vanligaste cancerform prostatacancer är i desperat behov av uppmärksamhet.

Redaktionen

31 oktober, 2015
Ansiktshår mot prostatacancer! Imorgon startar mustaschkampen
Dela inlägget

Snart drar mustashkampen igång. Du har väl redan börjat odla, va?
Eller kanske inte ändå, eftersom majoriteten av Kureras läsare är kvinnor.
Hur som helst, den 1 november drar den igång: kampanjen som med hjälp av ansiktshår vill berätta att Sveriges vanligaste cancerform prostatacancer är i desperat behov av uppmärksamhet.

Bröstcancermånaden oktober har precis nått sitt slut. Nu är det dags för Mustaschkampen att ta vid och, för resten av året, kan man nu istället för rosa band, rosa bakverk och annat, köpa Prostatacancerförbundets blå mustaschpins och reflexer – plus biprodukter som till exempel nötpåsar från OLW med texten: ”Var rädd om nötterna”.
Läs också: Näringsmedicinarens 12 bästa tips för en frisk prostata

Målet = få fler att testa sig
Det var tidigare Cancerfonden som arrangerade Mustaschkampen. När de slutade tog Prostatacancerforbundet över kampanjen för att öka uppmärksamheten kring att prostatacancer, som trots att det är Sveriges vanligaste cancersjukdom, inte alls får samma summor pengar eller mediabevakning på som andra cancerformer får. Ett faktum som länge upprört förbundet som menar att det finns många liv att rädda om fler män bara kunde komma iväg och testa sig.

Läs också: ”Du behöver inte få fingret för att kolla prostatan”

Vill att alla män över 45 år ska kallas
Prostatacancerförbundet arbetar för att alla män ska kallas till en undersökning, en så kallad allmän screening, redan vid 45 års ålder. Lite likt kvinnor som, när de uppnått en viss ålder, blir kallade till mammografi för att hitta eventuell bröstcancer.

► Läs också:
Dags för allmän screening för prostatacancer
De 4 viktigaste livförsäkringarna för män!

Antalet med prostatacancer ökar
Under de senaste tjugo åren har en dramatisk förändring ägt rum. Antalet som lever med diagnosen har vuxit från 30 000 till över 90 000 och antalet fortsätter att stiga.
År 2030 beräknas 130 000 leva med diagnosen. Den typiske prostatacancerpatienten ser också annorlunda ut än vad han gjorde för tjugo år sedan. Då var normalpatienten med prostatacancer en åldrad man med symptomgivande cancer och kort återstående livslängd.

Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Normalpatienten = en medelålders man utan symtom
Idag är normalpatienten en medelålders man utan symtom med 20 till 30 år kvar att leva. Det är en otrolig utveckling och där vården inte har hängt med. Trots omfattningen på sjukdomen är det få som pratar om den.

Läs också: Prostatacancer kan hämmas av naturligt polyfenol-tillskott

”Män talar inte om sjukdomar och känslor”
– Män talar inte gärna om sjukdomar och känslor. Det är den viktigaste anledningen till att svenska folket inte vet att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Genom Mustaschkampen vill vi öka uppmärksamheten kring sjukdomen. Säger Alf Carlsson, ordförande Prostatacancerförbundet i ett pressmeddelande.

Läs också – Kurera debatt:Rosa oktober-bluffen! Gått på den?”

Av Isabelle G Hedander

 

Annons
Fakta

Fakta

Varje dag får 27 svenska män diagnosen ingen vill ha. Det innebär cirka 10 000 svenska män som varje år får veta att de har prostatacancer.
Var 7:e man i Sverige får prostatacancer före 75 års ålder.
90 000 svenska män lever idag med diagnosen.
Detta gör prostatacancer till Sveriges vanligaste cancersjukdom, vanligare än bröstcancer och lungcancer.
De flesta har inga symtom alls och får sin diagnos vid en hälsokontroll. För att få veta sitt PSA-värde räcker det med ett blodprov – genom till exempel vårdcentralen eller genom ett privat blodanalysföretag.
Orsakerna till prostatacancer är inte klarlagda men cirka 10 procent av fallen anses vara ärftliga.

Prostatacancerförbundet arrangerar Mustaschkampen tillsammans med 26 lokala patientföreningar samt 10 huvudsamarbetspartners och ett 60-tal andra företagssamarbeten. Runt om i Sverige kommer det ske över hundra aktiviteter med fokus på att sprida uppmärksamhet och information om prostatacancer.
Källa: Prostatacancerförbundet

Annons
Annons