Magen, tarmarna och hjärnan hänger ihop genom det som kallas tarm-hjärna-axeln. Forskning visar att händelser som skapar oro, nervositet eller ångest därför kan påverka matsmältningssystemet och ge symtom som diarré, illamående eller förstoppning.
Stresshormoner påverkar magen
Reaktionerna från magen är ett resultat av att kroppen vid stress producerar mer av hormonerna kortisol, adrenalin och serotonin. I synnherhet är det serotoninet som vid ökad ångest och oro ökar i magen och kan orsaka kramper i hela tarmen, och därmed oväntade tarmrörelser.
”Orosbajsande” kan också kopplas till nervsystemet genom vagusnerven, som förmedlar signaler mellan tarmarna och hjärnan.
Men du som plågas av ”orosmage” kan äta mer av vissa saker för att minska besvären.
LÄS OCKSÅ: Experten: “Därför är motion viktigt vid IBS”
Detta kan lugna både oro och mage:
- Glutenfria sädesslag som glutenfri havre, bovete och quinoa.
- Olivolja.
- Probiotisk mat som kefir, grekisk yoghurt.
- Fermenterad mat som miso, tempeh, kimchi och surkål.
- Koffeinfritt te av kamomill, mynta och gurkmeja.
- Frukt och grönt eller dryck med elektrolyter, som gurka, tomat, persika och kokosvatten.
Forskning har visat att en växtbaserad, glutenfri kost i kombination med daglig motion och mindfulness-övningar minskade oro, ångest och depression bland majoriteten av deltagarna i studien i fråga. Även probiotika kan lindra ångest och oro. Elektrolyter är mineraler som natrium och kalium, som förbrukas i högre takt under perioder av hög stress eller vid diarré.
LÄS OCKSÅ: Därför hjäper bitterämnen magen
Begränsa gärna:
- Kaffe/koffein.
- Kryddstark mat.
- Raffinerade kolhydrater.
- Processad mat.
- Sockerrik mat.
- Alkohol.
Samtliga dessa kan nämligen öka inflammation och öka sannolikheten att du får matsmältningsproblem som diarré och uppkördhet/uppsvullnad.
LÄS OCKSÅ: ”Visste inte att magen kunde må så bra”
Gör måltiden till en lugn stund
Sist men inte minst är det viktigt att äta under lugna former, att praktisera så kallad ”mindful eating”. Det betyder att äta och tugga långsamt för att underlätta matsmältningen, gärna tugga varje munfull 30 gånger, lägga ner besticken mellan varje tugga. Och inte minst lägga bort mobiltelefonen och andra elektroniska apparater och gärna tända ett ljus på borde. Utför gärna någon andningsövning eller gudidad meditation före måltiden för att lugna nervsystemet och förbereda dig själv och magen för att äta.
Att ägna sig åt andra aktiviteter som är lugnande och oros- och ångestdämpande är också bra över lag för att sänka kroppens stresshormonnivåer. Som yoga och måttlig träning, kreativa hobbys som målning, bakning eller stickning, kela med ett husdjur, skriva dagbok eller ta ett varmt bad med badsalt.