Ja huruvida solskyddskrämer i sig är skadliga att använda, kanske rentav stjälper vår hälsa mer än de hjälper, har diskuterats i både nyhetsartiklar och i sociala medier. Kurera har exempelvis skrivit om de många fördelarna med att använda ekologiskt och fysikaliskt solskydd i stället för syntetiskt.
Misstänkt hormonstörande ämnen
Anledningen till att krämerna och sprejerna uppmärksammats är den möjliga risken att de innehåller hormonstörande ämnen, i synnerhet är det en risk som kan påverka barns hälsa. Och vissa oroar sig rentav för att få cancer av solskyddskrämer.
Exempelvis skrevs det redan för tio-tjugo år sedan, i bland annat Aftonbladet, om en schweizisk larmrapport som varnade för misstänkt cancerframkallande ämnen (4-metylbenzylidenkamfer, oktylmetoxycinnamat och benzofen). Något som ledde till att danska myndigheter såg till att samtliga apotek i landet drog in de vanligaste solskyddskrämerna. Oron gällde främst en ökad risk för bröstcancer, samt för rubbad hormonbalans hos unga tjejer.
LÄS OCKSÅ: 3 tips på naturliga solskydd för ditt barn
Ger solkrämerna falsk trygghet?
Och i en artikel i Svenska Dagbladet 2016 skrev cancerforskaren Håkan Olsson vid Lunds universitet, i en uppmärksammad debattartikel, att solkräm inte skyddar mot malignt melanom. Främst på grund av den falska trygghet de innebär, som gör att vi inte bränner oss och därmed stannar ute i solen längre än vi borde, vilket leder till ökad risk för malignt melanom.
Vi frågade Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg som är universitetsutbildad näringsfysiolog och ekologisk hudvårdsterapeut, om hennes syn på saken.
LÄS OCKSÅ: Så stöttar vitaminerna din hud
Kan solskyddskrämer i sig vara en hälsofara och bör den som är orolig för cancer eller andra sjukdomar undvika dem?
– De tre ämnen som nämndes i artikeln i Aftonbladet är bara några av de ämnen som misstänks hormonstörande som finns i kosmetika som fortfarande säljs på marknaden idag och är godkända. Jag tror inte det är bekräftat att de är cancerframkallande, men absolut misstänka hormonstörande.
Farliga ämnen finns ej i ekologiska skydd
Självklart är det säkraste att hålla sig i skuggan mitt på dagen, samt att skydda huden från solen med kläder. Men frågan är om det finns anledning för den som väljer bort konventionella, syntetiska solkrämer till förmån för ekologiska, naturliga solskyddskrämer att oroa sig.
Tycker du det finns fog för att vara orolig och kanske välja bort solkräm helt?
– De UV-filter som finns i naturliga och ekologiska solskyddskrämer är inte samma som i de konventionella. Och de som idag misstänks vara hormonstörande finns inte i de naturliga och ekologiska, så dessa behöver man inte vara orolig för att använda. Man behöver inte välja bort solkräm av den anledningen tycker jag.
LÄS OCKSÅ: 5 sätt att skydda huden mot klimatförändringar
Stärk upp solskyddet inifrån
En del andra naturliga solskyddstips florerar också på nätet. Stämmer det till exempel att kokosolja har en naturligt skyddande effekt?
– Naturliga oljor är inte ett solskydd. Så nej, jag skulle inte späda på myterna om att kokosolja har ett naturligt skyddande effekt. Solskydd innebär att ämnena antingen kan absorbera solens strålar eller stöta bort dem. Naturliga oljor gör inget av det. Däremot kan de stärka huden både innan och efter via sitt innehåll av antioxidanter.
Av Carolina Eriksson
Saras naturliga tips för att skydda huden mot solen
Från strålning uppstår det fria radikaler i huden som skadar huden och till exempel ger rynkor. Dessa fria radikaler kan bindas upp med antioxidanter. Därför är det smart att ta antioxidanter både invärtes och utvärtes.
- En favoritolja som är maxad med antioxidanter är karanjaolja. Den är dessutom orangefärgad så väldigt uppskattad under sommaren för en gyllenbrun hud.
- Du hittar ätbara antioxidanter i till exempel bär, grönt te och nötter.