kureras-skonhetspanel-testar-naturliga-solskydd

Kureras skönhetspanel testar: Naturliga solskydd

Det är mycket att tänka på för att få ett effektivt skydd mot försommarens starka strålar.
Här har Kureras skönhetspanel testat några naturliga solskydd – och valt ut en favorit.

Det säkraste och effektivaste sättet att skydda sig mot solen är så klart att undvika solen mitt på dagen och att bära kläder som skyddar. Men om man ändå vistas i solen är det viktigt att använda solskydd. Och gärna ett utan onödiga kemikalier. Här har Kurera testat fem naturliga solskydd och kommit fram till en favorit. Obs - Skönhetspanelen har inte testat själva solskyddet, utan hur krämerna känns, doftar och hur de går in i huden.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att välja bort kemiska solskydd

Bioregena_solskyddBioregena Sunscreen Face & Body SPF 30 90 ml 199-249 kr
Vad den lovar: “Ger ett högt skydd mot solens UVA- och UVB-strålar. Krämen innehåller arganolja och kokosolja som vårdar huden. Hypoallergen formula som passar både normal och känslig hud”.

 

Vad panelen tycker: En vit, tunn mjölk som först ser ut att bli vit men som är väldigt lätt att smörja in och som snabbt går in i huden utan att lämna en vit hinna eller kladda. Härlig och glad doft av arganolja och kokos som väcker sommarlängtan! Doften förändras dock något efter ett tags användning. Bra att den är hypoallergen då den passar känslig och reaktiv hud. Kul och bra förpackning som känns ny, pumpsprej i tubformat, och lätt att ta med sig i handväskan.
Någon ur panelen tycker att sprejen fördelas lätt – en annan tycker att den skvätter åt olika håll när man doserar. Bonus att det är en korallvänlig produkt!

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Dr Sannas solskydd SPF 20 100 ml 249 krDr Sannas_solskydd
Vad den lovar: “Ett fysikaliskt mineralbaserat, veganskt solskydd med zinkoxid som reflekterar bort de skadliga UVA- och UVB- strålarna från solen. Vattenfast och innehåller jojobaolja, raw kokosolja och probiotika”.

Vad panelen tycker: Smal tub med snäpplock med diskret, nästintill obefintlig doft, vilket kan vara en fördel om man ska använda den dagligen. Krämen har en konsistens av en tjockare pasta och delar av panelen tycker att krämen är svårfördelad och att det tar ett tag innan den vita färgen smälter in i huden, och att den klumpar ihop sig. Efter att den gått in i huden består ett litet blänk, men ingen vit hinna.
Krämen behåller fuktigheten i huden, upplevs som långtidsverkande och verkar stanna då den lägger ett litet skyddande lager på ytan.

LÄS OCKSÅ: Så boostar du huden för solen – både inifrån och utifrån

Rosenserien_solskyddRosenserien solskydd med karoten SPF 6 100 ml 199-265 kr
Vad den lovar: “Solskyddskräm för kropp och ansikte som ger skydd, vårdar och återfuktar din hud. Basen är rättvisemärkt aloe vera gelé som tillför fukt och vårdar huden. Solkrämen innehåller även omegafetter och vegetabiliska oljor som stärker och skyddar din hud. Fräsch doft av tranbär.”

Vad panelen tycker: En vit, lagom tunn kräm med klassisk Rosenseriendoft, dock inte lika intensiv som en del andra Rosenserien-produkter, vilket en ur panelen ser som en fördel. Blir vit i ansiktet vid insmörjandet, så det gäller att hålla koll runt näsvingar och liknande att krämen verkligen gått in. Krämen återfuktar samtidigt som den skyddar och lämnar därefter ingen vit hinna. Dock upplever några ur panelen den som lite kletig i konsistensen.
Har inte känslan av solkräm, vilket är ganska skönt och gör att man gärna använder den till vardags. ”En kräm som jag skulle kunna använda dagligen, för känslan i krämen”, säger en ur panelen.

LÄS OCKSÅ: Naturlig hjälp vid pigmentfläckar

Annmarie Börlind Sun spray SPF 20 100 ml 239-310 krBörlind_solskydd
Vad den lovar: “Innehåller algextrakt från en brunalg som växer vid havsytan, ständigt utsatt för UV-ljus. Den har därför utvecklat en egen mekanism som skyddar cellernas DNA från UV strålarnas skadliga inverkan. Tillsammans med E-vitamin och pro-vitamin B5 motverkar det hudens för tidiga åldrande."

 

Vad panelen tycker: En nästan genomskinlig, fet och oljig kräm som känns som en typisk solkräm och snabbt smälter in i huden utan att lämna någon vit färg. Lyxig känsla och parfymaktig men ändå behaglig och fräsch doft. Något för starkt parfymerad tycker en ur panelen. Lämnar en lätt fuktig yta och en välgörande känsla utan att vara kladdig. Dock är den för fet och doftar för starkt för att passa i ansiktet och man får vara försiktig med att sätta på sig kläder direkt efteråt. ”Mycket bra för en torris som jag”, säger en ur panelen.

LÄS OCKSÅ: Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Lovea_solskyddLovea Sun spray 30 SPF 100 ml 139-169 kr
Vad den lovar: ”Är en fuktgivande solkräm med hög solskyddsfaktor. Innehåller ett 100 procent fysikaliskt solfilter som effektivt skyddar huden mot solens farliga UVA/UVB-strålar. Solskyddet är vattenresistent och har en naturlig Monoi-doft." Ska enligt innehållsförteckningen inte användas på barn under tre år.

Vad panelen tycker: Bra och enkel pumpsprej med en lätt, tunn mjölkig lotion som doftar både blommigt och av citrus och passar för en dag på stranden. Någon ur panelen tycker dock att doften är för kraftig och örtig för att passa optimalt för känslig hud och känsliga näsor.
Krämen är lätt att applicera, försvinner snabbt in i huden och lämnar den mjuk och återfuktad och utan någon vit hinna. Minus att den inte passar för barn under tre år.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Roboträsklipparen – ett hot mot biologisk mångfald

Eko/miljö

Sommartider innebär att de omåttligt populära robotgräsklipparna åker fram i villakvarteren  Och visst är de ett bekvämt sätt att hålla gräsmattorna i trim. Men det är just det som är problemet – för den biologiska mångfalden. Men du kan själv vända trenden och bidra till rikare mångfald!

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

 

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.