Annons
Annons

Årets Ekokock: ”Matlagning får aldrig ske på bekostnad av djur eller natur”

Anders Johnsson blev utsedd till Årets Ekokock 2020 och vinnarrätten bestod av rödbeta i olika former. Här berättar han hur du lagar enkel, ärlig och kärleksfull mat med hänsyn till djur och natur – och om kärleken till rödbetor.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
24 februari, 2021
Årets Ekokock: ”Matlagning får aldrig ske på bekostnad av djur eller natur”

Anders Johnsson blev utsedd till Årets Ekokock 2020 och vinnarrätten bestod av rödbeta i olika former. Här berättar han hur du lagar enkel, ärlig och kärleksfull mat med hänsyn till djur och natur – och om kärleken till rödbetor.

Utnämningen ”Årets Ekokock 2020” fick Anders Johnsson i höstas för sitt arbete på KRAV-certifierade Slyteviken – som är en kreativ cateringfirma och matstudio. Tävlingen riktar sig till ”högt gastronomiskt presterande kockar i Sverige som arbetar, eller vill arbeta med sin matlagning för en bättre värld”.

Gott och kaxigt
Juryns motivering löd: “Anders serverar goda och kaxiga rätter där råvarorna får tala. Han känner sig trygg i uppgifterna med en lekfullhet som avspeglar sig i rätterna”. Hans vinnarrätt bestod av semitorkad, timjansstekt rödbeta på spett, med ingefärsplommon, kryddigt morotsnystan med kumminmajo och solrostahini, morotskräm med Solmarkayougurt och sås på rödbeta, äpplevinäger och brynt ingefärssmör.

Anders Johnsson är även aktuell med kokboken ”Härifrån – råvaror, recept och relationer”.

LÄS OCKSÅ: 5 gamla grödor som är bättre för både miljön och hälsan

Grattis! Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi och din syn på hållbarhet och ekologiskt?

Anders Johnsson, Årets ekokock
Anders Johnsson blev utsedd till Årets ekokock 2020. (Foto: Andreas Hylthén)

– Tack så mycket! Min matlagning är enkel. Den går ut på att laga ärlig och kärleksfull mat. Maten får gärna vara kreativ, överraskande och spännande, men framför allt ska det vara jäkligt gott! Aldrig på bekostnad av djur eller natur. Att använda de bästa råvarorna för årstiden från små producenter, allra helst här i närheten, är en självklarhet. Det blir faktiskt ännu godare när man vet vem som har tagit väl hand om djuren, odlat grönsakerna utan genvägar och fiskat hållbart.

Rätten som du vann titeln med innehöll rödbeta i flera olika variationer. Hur kom det sig att just rödbetan fick en framträdande roll? Och hur viktigt är det för dig att laga vegetariskt?

– Ja precis, hela råvarukorgen i finalen var vegetarisk och jag älskar rödbetor, speciellt när man bakar betorna och sedan semitorkar dom så får de en lite köttig textur som jag gillar. Vegetariskt i sig är inte viktigt för mej, däremot så utgår jag oftast från grönsaker i säsong när jag skapar rätter och adderar sedan animaliskt protein om det behövs i rätten, inte tvärtom. Hållbarhetsperspektivet i stort är väldigt viktigt. Jag gillar helheten med djur och natur. Allt på en diversifierad bondgård har sin plats, både djur och grödor.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk andlighet svenskarnas nya ”religion”

Vilken sorts råvaror använder du mest av i ditt kök just nu?

– Just nu när det är vinter så blir det ju mycket smakrika rotfrukter, lökar och kål. Gösen i Hjälmaren är som bäst nu under de kalla månaderna så den använder jag mer än gärna. Det blir en del vilt också.

I din bok ”Härifrån” kommer alla råvaror från åtta gårdar i Örebro med omnejd. Hur kom du fram till det speciella upplägget?

– De är bönder och producenter som jag lärt känna under åren och som jag känner väl. Jag tror det handlar om att bygga relationer, lära känna människorna bakom råvaran, förstå hur allt hänger ihop; producent, natur och årstid.

Bokomslag "Härifrån" av Anders Johnsson
Anders Johnsson är aktuell med kokboken ”Härifrån – råvaror, recept och relationer”.

LÄS OCKSÅ: Vår mat har stor miljöpåverkan – värst drabbas den biologiska mångfalden

Slutligen: Vilket är ditt främsta tips till alla ”hemmakockar” som tycker det är svårt att laga mat hållbart och tänka eko?

– Ett kanontips är att köpa min nya kokbok på härifrån.com. Bland de 352 sidorna finns det massor med tips, tricks och recept av ekologiska råvaror uppdelade efter våra svenska säsonger.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons