Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping Willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe.
Härom veckan utsågs Magnus Carlson, sångare i det populära Stockholmsbandet Weeping Willows till en av årets miljöhjältar av Världsnaturfonden ihop med Pella Thiel, från omställningsrörelsen som Kurera skrivit om tidigare och 16-åriga Greta Thunberg – den självklara kandidaten i ungdomsklassen. Magnus fick utmärkelsen för att han använder sin räckvidd som artist till att sprida kunskap och öka medvetandet om behovet att ställa om till en hållbar livsstil. Något Magnus själv gjort både privat men också i arbetet. När bandet turnerar är de noga med att alltid välja det mest miljövänliga alternativen, exempelvis åker bandet och deras crew i den mån det går tåg. De har även en lista med krav till arrangörerna på bland annat sopsortering och ekokaffe.
– Vi vill inte ha plastförpackningar, säger Magnus och berättar att de enbart dricker kranvatten och undviker plastflaskor.
Det är bara utrustningen som fraktas med lastbil, men även där letar Magnus efter mer hållbara alternativ och han berättar för Kurera att han är ett på spåren.
Fick diplom av kungen
Vi fick en pratstund med en förkyld Magnus dagen innan han ska ta emot utmärkelsen Årets miljöhjälte i form av ett diplom ur kung Carl XVI Gustafs hand, vid en ceremoni på Ulriksdals slott. Högtidligt så det förslår, men Magnus har mött kungen tidigare i olika miljösammanhang och verkar ta det hela med ro. Även om han förstås är glad och hedrad över att hans engagemang uppmärksammas.
– Det är ju ett bevis på att det man gör syns, säger Magnus som känner sig uppmuntrad att fortsätta att sprida kunskap och intresse för miljö- och klimatfrågorna.
Gjorde ett sommarprogram om miljön
När Magnus tillfrågades om att vara sommarvärd i Sveriges radio, P1 2018, såg han det som en möjlighet att lyfta frågor rörande miljön och klimatet som han själv gick och funderade på och därför utgick från att även många andra ville veta svaren på.
– Får man flyga? Får man äta kött? Jag var helt uppslukad av sådana frågor.
Så istället för att prata om sig själv och resan med Weeping Willows, deras framgångar och utmaningar, valde han att intervjua olika experter inom området för klimat och miljö. Men även mänskligt beteende och hjärnan, för att få en förklaring till varför det är så svårt för många av oss att acceptera att vi behöver ändra vårt beteende.
– Det är mycket intressantare än om jag sitter och berättar om någon konsert jag har gjort. Vem fan bryr sig liksom.
LÄS OCKSÅ; Emma Sundh: “Orimligt att en t-shirt kostar samma som en cappuccino”
Insikt om naturens begränsade resurser
När Magnus växte upp på 1970-talet tyckte han om att fiska och lekte mycket utomhus i ett skogsområde nära hemmet. Trots att han är stadsbarn, som han kallar det, har han haft förhållandevis mycket kontakt med naturen som barn. Men medvetandet om naturens resurser och att de inte är oändliga har kommit först på senare år och engagemanget tog fart på allvar när han blev förälder. Men även innan dess hade han uppmärksammat tillståndet i Östersjön.
– Som Stockholmare kände jag oro för döda bottnar, gifter och att vi håller på att fiska ut havet.
Gjorde insats för rovfisk i ”Så mycket bättre”
När han medverkade i TV-programmet ”Så mycket bättre” som spelades in på Gotland som bekant ligger i Östersjön tog han chansen att belysa problemen. Så när det var Magnus tur att anordna aktiviteter för de andra deltagarna bjöd han in en expert och tillsammans byggde de en lekbädd för havsöring, en rovfisk som drabbats hårt och riskerar försvinna på grund av bland annat det hårda fisket.
– Det var en möjlighet att förklara problematiken i Östersjön, att rovfisken är på väg att försvinna och vilka följderna blir av det.
Efteråt har Magnus fått veta att det är den aktivitet i programmets historia som fått i särklass mest positiv respons. Vilket är lite ironiskt då det inte var helt självklart att han skulle genomföra sin idé, det ansågs vara ett lite för svårt ämne.
– Det visar att svenska folket är intresserade av de här frågorna.
LÄS OCKSÅ: Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk
Utsedd till årets hållbara artist 2017
Efter programserien fick Magnus erbjudanden om olika samarbeten, men valde med omsorg. Han var noga med att inte låta sig utnyttjas och bidra till så kallad greenwashing eller fake news och tackade därför nej till bland annat förfrågningar från energibolag. Istället deltog han i evenemang som arrangerades av en organisation som hette Stormvarning som blandade musikframträdanden med föredrag av forskare och experter och ställde upp och sjöng på olika klimatmarcher.
Han fick även en alternativ grammis och blev utsedd till årets hållbara artist 2017.
Engagemanget ledde till att Magnus kunskap om klimatet ökade och han började allt mer intressera sig för vad han själv kunde göra för att leva mer hållbart. Något han gav sig hän åt helhjärtat.
– Det blev som ett projekt och ett ganska kul sådant, säger Magnus som visserligen alltid källsorterat men utan att ägna någon större tanke åt varför.
Magnus började skriva listor på sådant han kunde förändra och påverka själv i sin vardag men också i sitt verksamhet som musiker och artist – listor han successivt bockade av allt eftersom han genomfört förändringarna.
LÄS OCKSÅ: Räkna ut din måltids klimatpåverkan
Kritisk till västvärdens frosserikultur
Magnus har en ödmjuk framtoning när han för fram sitt budskap och sina åsikter om klimat- och miljöfrågor, så har han heller aldrig blivit påhoppad eller mötts av det hat som drabbar många andra.
Även om han idag är kritisk till vad han kallar västvärdens frosseri, är han öppen med att han själv levt likadant.
– Jag tänkte inte heller, utan har levt så gott jag bara kunnat. Jag har lyxkonsumerat och flugit jättemycket. Frossat helt enkelt.
Och det är där många befinner sig fortfarande menar Magnus, som upplever att han numera ligger före många andra när det kommer till att ställa om och leva mer hållbart. Magnus håller inte på och tjatar på sina kompisar. Istället svarar han om de frågar varför han exempelvis inte följer med på den där flygresan.
– Jag vill inte vara jobbig helt enkelt, säger Magnus som tror han vinner mer på att vara vänlig och inte döma andra.
– Jag har själv varit likadan. Jag har frossat i allt när jag haft tillfälle, men det har jag så klart ändrat på.
Idag söker han alltid efter det mest klimatsmarta, hållbara och miljövänligaste alternativet när han ska handla något, för tillfället är det banken som granskas.
– Det finns bra alternativ till precis nästan allting, min vardag har förändrats och blivit klimatsmartare, säger Magnus som samtidigt är noga med att påpeka att han är medveten om att alla har olika förutsättningar och att alla kanske inte kan göra som han har gjort.
”Även män över 50 kan förändra sig”
Han tror att mycket av hans styrka som opinionsbildare och förebild ligger i att han är en medelålders man, och tillhör den grupp som tycks ha svårast att acceptera att vi behöver ändra vår livsstil.
– Jag försöker visa att man visst kan förändra sig. Trots att man är man och över 50. Magnus skrattar och fortsätter:
– Jag har förändrat mitt liv bit för bit och redovisar det.
Så mycket att även musiken numera handlar om hur vi behandlar planeten.
Bjuder in miljöorganisationer till sina konserter
Senaste albumet ”After us” går nästan helt i det temat och på den turné bandet är ute med nu inleds kvällen med att de framför det senaste albumet under ett första set, mot en fond av illustrativa bilder och filmklipp.
– Den belyser klimatproblematiken och utarmningen av jordens resurser.
Men Magnus är mån om att inte komma med skrämselpropaganda eller pekpinnar.
– Jag vill inte skrämma bort folk, istället vill jag locka in dem på ett smakfullt sätt.
Magnus förklarar att han ser det som att han öppnar dörrar.
– Sedan får de själva bestämma om de vill gå in eller stå kvar utanför.
I andra akten spelar bandet alla de kända, klassiska låtarna.
– Man får klimatinformation på ett snyggt och subtilt sätt men också en Weeping Willowskonsert.
Magnus och bandet bjuder även in olika miljöorganisationer att närvara vid deras spelningar och sprida information, de har slutat sälja T-shirts och andra prylar, det enda de säljer är skivor.
– Vi tycker inte att det behövs fler T-shirts i världen.
”After us” hamnade ett på topplistan
Låtarna till det nya albumet – som trots sitt något dystopiska tema hamnade etta på topplistan – kom till under den process Magnus genomgick med att förändra sitt eget liv. En förändring till det bättre på alla plan enligt honom själv.
– Jag har aldrig sett det som att jag väljer bort något.
Han grämer sig inte över att han går miste om saker, utan ser det som att han valt något bättre.
– Det är ingen förlust. Tvärtom, jag har aldrig mått bättre, även själsligen.
LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost
Nybliven vegan
Bland det svåraste trodde Magnus skulle vara att sluta med kött men nu när han tagit klivet medger han att det var lättare än han trodde. För några veckor sedan lade Magnus om till en helt växtbaserad kost – efter att ha ätit kött i hela sitt liv. Det var efter att ha sett dokumentärfilmen ”The Game Changers” som syftar till att slå hål på myten att vi behöver kött för att vara starka. Filmen har stort fokus på träning men belyste även vinster för hälsan i stort och det var det som fick Magnus att ta klivet.
– Jag har inte saknat kött en enda gång på tre veckor, det var inte så svårt som jag trodde säger Magnus.
Magnus berättar att han har högt kolesterolvärde, något han även tar läkemedel för. Det är delvis hoppet att på naturlig väg sänka kolesterolet och bli fri från medicinering som hägrar.
– Det var det som knuffade över mig på vegosidan helt, säger Magnus men poängterar att han förstås är medveten om de etiska och klimatmässiga aspekterna av vår köttproduktion- och konsumtion. Något han även tog upp i sitt sommarprat.
Barnskiva på gång
Förutom att bandet fortsätter med sitt flitiga turnerande, har Magnus flera spännande projekt och samarbeten på gång. Han nämner att det i vår kommer en skiva för barn i samarbete med Norrlandsoperans symfoniorkester. Sångerna är tänkta att ha en pedagogisk funktion och uppmuntra barn att ta hand om miljön.
– Vi måste förstå att människan är en del av naturen och det biologiska systemet, säger Magnus avslutningsvis.
Av Nina Törmark
Fakta
Namn: Magnus Carlson
Ålder: 51 år
Familj: Fru och två barn
Yrke: Sångare och låtskrivare i bandet Weeping Willows och soloartist
Aktuell: Utsedd till årets miljöhjälte 2019 av Världsnaturfonden ihop med Pella Thiel och Greta Thunberg. Albumet ”After us” och turné med Weeping Willows. Arbetar med ett album för barn som kommer ut våren 2020.
Fakta
Juryns motivering:
”Magnus Carlson lever som han lär och är en aktiv och hängiven miljöhjälte som framgångsrikt sprider budskapet om hur man kan leva mer hållbart och skapa en klimatsmart framtid. Med klar stämma framför han sitt budskap både från scen och i media och når långt bortom konsertgolv och sångtexter. Magnus har en beundransvärd förmåga att på ett självklart sätt nå ut till en stor målgrupp och är en värdig ambassadör för både ökad biologisk mångfald och ett bättre klimat.”