Barn verkar inte spridda coronaviruset lika mycket som vuxna. Det visar en rapport från Karolinska Institutet där forskare har gått igenom 47 publikationer och tittat på covid-19 smittade barn.
För närvarande finns runt fem miljoner bekräftade fall av insjuknade i covid-19. Av dessa har drygt 300 000 avlidit. Hur coronaviruset sprider sig kartläggs över hela världen och forskare vid Karolinska institutet har kommit fram till att barn inte smittar lika kraftigt som vuxna.
Forskarna tror därför att om skolor och förskolor hålls öppna borde det inte påverka hur många som dör bland den äldre generationen. Det har man kommit fram till genom att gå igenom cirka 700 publikationer på barn och covid-19, varav 47 studier ansågs som relevanta, och analyserades.
LÄS OCKSÅ: Varför dör fler män av covid-19?
Mindre mängd virus
På många håll har barn precis som vuxna hållits isolerade hemma, men nu när det är dags att börja upp samhället igen så ett intresse för hur barn kan bidrar till smittspridningen.
Jonas F Ludvigsson är barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus och professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi är artikelförfattare, och han säger:
– Barn utgör en liten del av covid-19-fallen, de umgås framför allt med andra barn och sina föräldrar, men mindre med äldre som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19. Det är mycket troligt att barn kan smitta andra, men studier visar att det sällan är ett barn som startar smittspridningen i ett hushåll.
Han menar också att ett tydligt bevis för att barn inte sprider smittan lika mycket som vuxna är att få blivit smittade inom de svenska skolorna. Detta samt att internationella rapporter visar att barn som vistats med vuxna som varit sjuka i covid-19 inte fört smittan vidare.
Några få studier har visat att barn som smittats av SARS-CoV-2 har haft mindre mängde virus än vuxna, vilket också är ett argument för att barn sannolikt inte är lika stora smittbärare.
Av Inger Palm
Källor: Nyheter & Forskning och doktorn.com