Hjärnan krymper med åldern men allt mer forskning visar på att det går att bromsa minskningen av hjärnan och behålla dess plasticitet och kapacitet genom fysisk träning. Fysisk aktivitet och träning har visat sig öka blodflödet till hjärnan med 20 procent.
Forskning visar att det går att hålla hjärnan ung genom fysisk aktivitet. Största effekten går att se i kopplingarna mellan pann- och tinninglob. Det finns studier som visar på att barn blir bättre på matematik genom att vara fysisk aktiva.
Blodflödet till hjärnan ökar
Det som händer vid fysisk aktivitet som exempelvis när man är ute och springer, promenerar, styrketränar eller utövar annan fysisk aktivitet, är att blodflödet till hjärnan ökar. Man ser en ökning med ungefär 20 procent och på lång sikt bidrar det till en effektivare hjärna. Hjärnan blir mer formbar, flexibel och nervkopplingarna mellan de olika delarna i hjärnan, blir bättre.
LÄS OCKSÅ: Träna bort ångesten OCH få upp flåset – på bara tre minuter
Bättre på att hantera stress
Träning visar sig också öka kroppens förmåga att hantera stress och ökar koncentrationsförmågan. Hjärnan och kroppens förmåga att hantera stresshormon som kortisol, ökar vid träning. Även produktionen av belöningshormonet dopamin ökar. Det gör att vi mår bättre och får lättare att hantera vardagen och dess olika stressmoment.
LÄS OCKSÅ: Därför åldras soffpotatisars hjärnor fortare
Minskar tillbakabildandet av hjärnan
I en amerikansk studie där 20.000 äldre kvinnor studerats under två årtionden, gick det att se att de kvinnor som var fysiskt aktiva hade bättre minne och koncentrationsförmåga. Ju mer aktiva kvinnorna var desto långsammare krympte strukturer i hjärnan som pann- och frontallob. Dessa områden i hjärnan ansvarar för många avancerade mentala egenskaper. Träning gör att vi mår bättre, blir bättre på att hantera stress, mer kreativa och kanske även smartare.
LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig
Påverkar även personligheten
I studien verkade det även som om träning påverkade personligheten. Personer som levde ett mer aktivt liv med fysisk träning, tenderade till att ha mindre ångest och var även lite mindre cyniska. Förklaringen anses vara att personligheten delvis kan kopplas samman med olika ämnen i hjärnan, som exempelvis dopamin, serotonin och noradrenalin, vilka påverkas av fysisk träning.
Av Miriam Granat
Källa: Forskare: ”Träning gör dig smart” av Pierre Martin & Linus Brohult, SVT Vetenskap, 2016.