Annons

Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen

Många öl som säljs på Systembolaget innehåller det omdebatterade bekämpningsmedlet glyfosat, visar ett test som Testfakta har gjort på uppdrag av Göteborgs-Posten. I testet innehöll all öl utom ett bekämpningsmedlet. Jörgen Magnér, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, tycker att Livsmedelsverket tar för lätt på de uppmätta halterna. Detta dels för att glyfosat finns i många fler livsmedel än öl och dels för att vi än idag inte vet tillräckligt om ämnets eventuella effekter på hälsan. "Amerikanska naturvårdsverket har påtalat brister i vår kunskap kring möjliga negativa effekter", säger han.

Redaktionen

20 juni, 2016
Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen
Dela inlägget

Många öl som säljs på Systembolaget innehåller det omdebatterade bekämpningsmedlet glyfosat, visar ett test som Testfakta har gjort på uppdrag av Göteborgs-Posten. I testet innehöll all öl utom ett bekämpningsmedlet.
Jörgen Magnér, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, tycker att Livsmedelsverket tar för lätt på de uppmätta halterna. Detta dels för att glyfosat finns i många fler livsmedel än öl och dels för att vi än idag inte vet tillräckligt om ämnets eventuella effekter på hälsan.
– Amerikanska naturvårdsverket har påtalat brister i vår kunskap kring möjliga negativa effekter, säger han.

Kurera har tidigare skrivit om att tio av tio viner i ett test innehäll det omdiskuterade och möjligen cancerframkallande bekämpningsmedlet glyfosat. Läs mer här.
Nu har testföretaget Testfakta låtit analysera 16 sorters öl, vilka alla utom ett visade sig innehålla ämnet – som nu kan vara på väg att förbjudas. Glyfosat har nämligen, sedan förra vårens cancerlarm, varit en het potatis i EU. Läs mer här.

Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons

Bara Mariestad giftfri
Av de 16 testade ölsorterna var det bara en som inte innehöll glyfosat. Ölet Mariestad.
– Troligtvis är det maltkornet som besprutas, säger Torbjörn Synnerdahl, testledare på laboratoriet Eurofins som utfört analyserna.

Mest växtgift i EM-ölen
”Antagligen den bästa ölen i världen” är en känd slogan från bryggerijätten Carlsberg – en av huvudsponsorerna till den pågående EM-turneringen i fotboll. Kanske borde man lägga till ”den mest besprutade”? frågar sig Testfakta som utfört testet. Deras jämförelse visade nämligen att högst halter av bekämpningsmedlet glyfosat hittades i Carlsberg Export.

Annons

Läs också: Även Tyskland säger nej till glyfosat

360 gånger över gränsvärdet för dricksvatten
Halterna av glyfosat i Testfaktas test ligger upp till 360 gånger över gränsvärdet för dricksvatten. Livsmedelsverket menar dock att man inte kan jämföra med dricksvatten som har helt andra krav än livsmedel i övrigt. Jämfört med gränsvärdena för de råvaror ölen framställs av är halterna däremot låga, resonerar de.
– Även om glyfosat skulle klassas som cancerframkallande skulle man behöva få i sig 500 liter öl per dag innan det skulle kunna innebära en hälsorisk. Då är alkoholen i sig ett långt större problem, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till Testfakta.

Forskare tycker Livsmedelsverket tar för lätt på uppgifterna
Jörgen Magnér, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, håller dock inte med. Han tycker att Livsmedelsverket tar för lätt på de uppmätta halterna. Detta dels för att glyfosat finns i många fler livsmedel än öl och dels för att man ännu inte vet tillräckligt mycket om ämnets eventuella hälsoeffekter.
– Amerikanska naturvårdsverket har till exempel påtalat brister i vår kunskap kring ämnets möjliga negativa effekter på bland annat mikrofloran i vårt tarmsystem som utgör en viktig del av immunförsvaret, säger han till Testfakta och tillägger:
– Dessutom tror jag inte att konsumenter vill få i sig bekämpningsmedelsrester från det vi äter och dricker även om halterna är låga.

Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

Trolig förklaring till varför ämnet förekommer även i eko-öl
Tre av ölen som innehåller glyfosat är dessutom ekologiska. Men enligt reglerna behöver bara 95 procent av ölen vara ekologiskt framställd för att de ska få stå ekologisk på flaskan. Halterna i eko-ölen är så pass låga att detta kan förklara saken.

Annons

Läs också: Är ekovin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Glyfosat är ett av de vanligaste förekommande ämnena i växtskyddsmedel och för tillfället mycket omdebatterat. Tillståndet för att få använda glyfosat inom EU går ut om några veckor och nu pågår en strid om huruvida tillståndet ska förlängas eller inte. Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande. Europeiska livsmedelsverket EFSA däremot är av en helt annan uppfattning, trots att man delvis tittat på samma studier.
Frågan om glyfosatets framtid kommer snart att avgöras i och med EU:s klassificeringsorgan ECHA:s värdering som nu pågår, meddelar Kemikalieinspektionen som följer frågan på EU-nivå för Sveriges räkning.

Glyfosat är ett av de vanligaste bekämpningsmedlen i Sverige och övriga världen och är det aktiva ämnet i exempelvis ogräsmedlet Roundup. Den årliga försäljningen av glyfosat i Sverige uppgår till mellan 600 och 700 ton.

Glyfosat används främst för ogräsbekämpning på jordbruksmark före grödornas uppkomst och efter skörden. Ämnet kan även användas precis före skörd, men detta är inte tillåtet i Sverige.

Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande, medan Europeiska livsmedelsverket menar att det inte finns fog för sådana misstankar. EU:s klassificeringsorgan ECHA ska nu avgöra frågan.

Om glyfosat klassificeras som cancerframkallande av ECHA kan ämnet komma att förbjudas inom EU.

Det finns även oberoende studier som pekat på att produkter med glyfosat i kan ha hormonstörande effekter. ECHA kommer att titta även på detta.
Källa: Kemikalieinspektionen

Annons