Annons

Benbuljong

Redaktionen

3 juni, 2019
Benbuljong
Dela inlägget

Benbuljong sägs vara så, så väldigt nyttigt.
Men – hur gör man den?

Här är ett sätt.

– Det är ganska enkelt att koka egen benbuljong men det tar tid och det luktar. För bästa resultat är det viktigt att bara använda delar från gräsbetande djur från din lokala leverantör, KRAV och/eller ekologiskt. Om du använder ben från icke ekologiska riskerar du att koka ut läkemedelsrester och andra icke gynnsamma ämnen, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut på Hälsomottagningen.se, som står bakom detta recept.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka benbuljong

Ingredienser

Ben, leder och brosk från nöt, kyckling, fisk, lamm och vilt.

Gör så här

1. Placera ekologiska ben och valda delar i en stor gryta (benen ska ha mycket utrymme att simma runt i)
2. Täck med vatten
3. Tillsätt två matskedar äppelcidervinäger till vattnet. Det bidrar till att dra ur viktiga näringsämnen från benen
4. Värm långsamt
5. Koka upp för att sedan minska värmen
6. Låt det koka på låg värme i minst sex timmar. Avlägsna skum när det uppstår
Kycklingben ska kokas i 24 timmar. Nötköttben ska kokas i 48 timmar. En låg och långsam koktid är nödvändig för att fullständigt extrahera näringsämnena i och runt benet.
7. För en mustigare smak kan du lägga till grönsaker såsom lök, vitlök, morötter och selleri med mera.

– Efter tillagning, kyls buljongen och ett fettlager kommer att bildas på toppen. Detta skikt skyddar buljongen under. Släng endast bort det här skiktet när du ska äta buljongen.

Fler recept på benbuljong
Ytterligare ett recept på benbuljong hittar du vegetarisk benbuljong hittar du här samt en vegetarisk variant på benbuljong – utan ben.

Av Isabelle G Hedander

Annons

Annons