Annons

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

Inger Palm

5 april, 2021
Bertil slipper smärtan i sitt löparknä
Dela inlägget

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

Bertil Grön har alltid varit fysiskt aktiv, både privat och i tjänsten. Han har tidigare jobbat på ett slakteri, men är numera fastighetsskötare, båda är yrken som krävt god fysik och en bra grundkondition. På fritiden har han styrketränat och löptränat en hel del, ända tills han drabbades av löparknä.

– Jag tränade för lopp som Göteborgsvarvet och Broloppet över Öresund. När knäna började smärta så mycket att det inte gick att träna, då gick jag till doktorn som konstaterade att det var löparknä, och det enda som hjälpte var att vila bort smärtan. Då gjorde jag ett ganska långt uppehåll med träningen, berättar Bertil Grön.

Löparknä beror på att senan som ligger på utsidan av att knäet, kallad IT-bandet, överbelastats. Det gör oftast väldigt ont, men vila brukar göra den bra. En del kan dock få långvariga besvär.

– Jag var nog inte heller tillräckligt förberedd när jag skulle springa loppen, och det i kombination med halvbra skor gjorde troligtvis att jag fick löparknä.

Annons

Det är 20 år sedan Bertil Grön drabbades av knäproblemen och eftersom han ville fortsätta träna så köpte han en cykel för att kunna motionera. Nu är han inne på cykel nummer tre efter att ha nött ut de andra.

Trots att han kunde hålla sig i form med cyklingen var han ändå inte riktigt nöjd med att knäna inte fungerade. Smärtan begränsade honom i vardagen och även om både sjukgymnastik och akupunktur hjälpte tillfälligt kom smärtan tillbaka. Dessutom började ländryggen göra allt mer ont.

LÄS OCKSÅ: 4 tips för dig med artros

Jobbar i skogen

– Jag tycker om att jobba i skogen, men blev helt slut i både rygg och knän. Arbetet som fastighetsskötare innebär att jag ofta böjer mig ner, och det var svårt. Dessutom går jag mycket i trappor och det är påfrestande för knäna, berättar han.

I höstas föreslog Bertil fru, Yvonne, som är akupunktör, honom att prova Glyc orignal. Kosttillskottet bygger på den grönläppade musslan som har en välkänd inflammationshämmande effekt.

Annons

– Jag märkte ganska snart en förbättring i både knän som rygg. Det tog nog ganska precis två månader innan jag kände att smärtan i princip var helt borta. Jag har blivit mycket mer rörlig, och kan göra knäböj utan några som helst problem. Inte heller ryggen gör ont. Visst kan jag bli trött med lite värk om jag jobbar i skogen en hel dag, men det släpper ganska snart. Och det där knaket och braket som jag hörde och kände i knäna när jag gick eller steg upp från en stol är helt borta!

LÄS OCKSÅ: Så kan du få bukt med ryggvärk

Springer igen

Varje morgon börjar Bertil och Yvonne Grön med att göra 25 situps, 25 armhävningar och 25 knäböj, övningar som varit helt omöjliga för Bertil sedan smärtan i knäna gjorde sig till känna.

– Jag har till och med kunnat börja springa igen, och i vintras köpte vi längdskidor och har åkt en del. På sommarhalvåret cyklar jag några dagar i veckan. Det blir nog 2,5 till tre mil varje tur, säger han.

Den grönläppade musslan odlas i det kalla, rena vattnet utanför Nya Zeelands kust. Den innehåller glukosamin och kondroitin, aktiva ämnen som hjälper kroppen att bygga upp brosk, hud och bindväv. Extraktet innehåller också fettsyran omega-3 som dämpar inflammation samt kollagen, ett protein som är viktigt för bindvävens smidighet och styrka.

Studier har visat musselextrakt har en antiinflammatorisk effekt, och att det har en kraftigt smärtstillande och avsvällande effekt på inflammerade leder.

– Jag är jättenöjd över förbättringen. Det var länge sedan jag kunde gå ner på knä och knyta en sko. Så här i efterhand när både knän och rygg fungerar bra så märks det tydligt hur värken påverkade min vardag. Livet är så mycket enklare nu.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Bertil Grön

Ålder: 61 år.
Bor: Falköping.
Familj: Yvonne, inga gemensamma barn, men 5 barn totalt, 3 barnbarn och katten Sture.
Gör: Jobbar som fastighetsskötare.
Så mår jag bra: Att cykla, styrketräna och löpträna. Äter både veganskt och vegetariskt, men är också jägare och äter viltkött som vildsvin, rådjur, dovhjort och älg.

Grönläppad mussla

Glyc är en serie produkter där original är baserad på extrakt från grönläppad mussla, som innehåller omega-3 fettsyrorna, ETA, DHA och ETA, marint kollagen som är ett protein, zink och vitamin och det speciella, glykosaminoglykaner är naturligt lätt absorberbart glykosamin som ger bindväven elasticitet och flexibilitet samt ökad styrka åt brosk och skelett. De har effekt vid skador och nedbrytning av bindväv, brosk, senor och ligament.
Marint kollagen är ett protein som produceras naturligt i kroppen men minskar med stigande ålder. Kollagen är nödvändigt för bindvävens styrka och smidighet.
Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets och benstommens normala funktion samt till att minska trötthet och utmattning. Vitamin C bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Annons