Annons
Annons

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Inger Palm

4 december, 2019
Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk
Dela inlägget

Fibromyalgi, kotkompressioner, frakturer i bröstryggen, diskbråck, övervikt och ständiga problem med svullnad och smärta i magen. Det var vardag för jämtländska kocken Birgitta Höglund, 58 år. Den första smällen i ryggen kom när hon var 14 år och blev knuffad av en skolkamrat. Andra gången var för snart 20 år sedan då hon lyfte tungt i köket och det small till i ryggen. Det slutade med en sjukskrivning och att Birgitta linkade fram på kryckor.

– Jag mådde dåligt på flera sätt och ingen inom vården andades någonting om att kosten kunde ha påverkat min ohälsa. De var så fokuserade på att ge mig mediciner för smärtan i ryggen och trots att jag gick på sjukgymnastik, hade korsett, fick smärtblockader och elektrisk nervstimulering så hjälpte det bara för en kort stund. 2002 blev jag stelopererad i ryggen. Kirurgen avlägsnade den skadade disken och ersatte med plattor av titan och kolfiberstavar. Operationen gick bra, men en nervskada i höger ben och fot gjorde det besvärligt att gå, berättar Birgitta.

LÄS OCKSÅ: Nya maten gjorde Therese frisk

Lyssna på ett föredrag med Annika Dahlqvist

Värken i leder och muskler var konstant och Birgitta var ständigt trött. Att koncentrera sig på något var nästan en omöjlighet. Migrän och magsmärtor blev sämre och när Birgitta fick diagnosen fibromyalgi kändes det knappast bättre. Av läkare fick hon reda på att hennes sjukdom inte gick att bota, inte ens träning skulle hjälpa utan Birgitta fick acceptera att leva med smärtor resten av livet. Men det gjorde Birgitta inte och tur var väl det. Hon fick sjukpension redan som 45-åringen och då började hon själv ta reda på hur hon kunde börja må bättre.

– Jag gick på en föreläsning med doktor Annika Dahlqvist som pratade om LCHF-dieten. Det lät som något jag själv ganska enkelt kunde testa. Jag drog ner på kolhydrater och ökade på protein och fett. Innan levde jag på pasta och smörgåsar och åt alldeles för lite protein. Mina mattallrikar fylldes till bredden med grönsaker, mer fett och proteiner, redan efter en vecka blev jag piggare. Tröttheten som ofta kom efter en måltid försvann helt och det tog bort behovet att sova på dagen. Mitt blodsocker höll sig på en jämn nivå.

LÄS OCKSÅ: Bitten är sockrets fiende

Uteslöt gluten
Egentligen vill Birgitta inte prata vikt, utan bara hälsa men hon berättar att hon som mest vägde upp mot 100 kilo och idag är hon nere på 73 kilo. När Birgitta hade läst sig till att det finns en koppling mellan glutenintolerans och fibromyalgi, uteslöt hon även gluten ur kosten.

– Då minskade värken snabbt och förstoppning, migrän och eftermiddagströtthet försvann. Det var en sådan lättnad. När jag testade för gluten var provet negativt, men läkaren som jag besökte trodde ändå att jag har en överkänslighet eftersom jag blir sämre i magen när jag äter mat med gluten. Mitt beslut att ta bort gluten, att utesluta socker och att öka på fettintaget har gjort att jag mår så mycket bättre, säger Birgitta.

En annan viktig faktor har varit träningen. Birgitta stärker ryggen genom att träna med mjuka rörelser hon lärt sig av en sjukgymnast och yogainstruktör varje dag, och oftast tar hon också flera dagliga promenader på en-två timmar. Det tog ett halvår med den nya dieten och träning innan hon kunde gå utan kryckor, men att ta bort gluten var det som gav den största förbättringen. Och visst kan värken kan komma tillbaka om hon stressar och vid hastiga väderomslag.

LÄS OCKSÅ: Fri från depression med ketogen kost

Grön kokbok på gång
När kostomläggningen fungerade så bra bestämde sig Birgitta för att dela sin upplevelse med andra. Hon startade en hälso- och matblogg som blivit enormt populär med sina 1 500 dagliga besök. Där finns i dag runt 2 000 matrecept. Bloggen generade sedan i flera böcker och den första kokboken, LCHF för seniorer, skrev Birgitta tillsammans med Annika Dahlqvist som var en av de första att uppmärksamma LCHF-kost. Sedan kom uppföljaren Grillmat LCHF och så kom Långkok för LCHF och Paleo. Birgitta är även medförfattare till Låt bönor förändra ditt liv – kokboken och Diabeteskokboken för män. Kokböckerna blev populära och flera såldes slut, men idag finns nyutgåvorna Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Birgitta Höglunds bästa grilltips. Våren 2020 släpps Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. Flera av hennes böcker är dessutom översatta till engelska och utgivna i USA där LCHF är stort.

– Det är inspirerande för mig att skapa nya rätter till bloggen och det hjälper mig att hålla fast vid min nya kost. Jag är glad att jag inte gav upp min kamp för ett bättre liv. Jag har aldrig ätit så mycket god mat som jag gjort efter min kostomläggning. I dag känner jag mig yngre och piggare än när jag var 38 år och skadade ryggen. Forskningen kring mat går framåt och det som var bäst för mig då, kan mycket väl ha ändrats under åren. Jag har många gånger kritiserats för att jag äter för mycket grönsaker och nu även lagt till lite bönor i min form av LCHF, men det har ju bevisligen hjälpt mig och det är en av anledningarna till att jag vill sprida mina recept och min kunskap, avslutar Birgitta.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Birgitta Höglund

Birgitta Höglund
Ålder: 58 år.
Bor: Östersund men tillbringar många veckor varje år i Turkiet.
Familj: Särbon Lennart som bor i Stockholm.
Yrke: Kokboksförfattare och matbloggare.
Aktuell med: Boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer våren 2020.

Annons
Annons