Annons
Annons

Blodbrist tidigt i graviditeten kan bidra till autism hos barnet

Tidpunkten när en blivande mamma drabbas av blodbrist kan spela en stor roll för det växande fostret. Enligt forskare vid Karolinska Institutet finns en koppling mellan blodbrist tidigt i graviditeten och en ökad risk för autism, ADHD och intellektuell funktionsnedsättning hos barnet.

Redaktionen

4 oktober, 2019
Blodbrist tidigt i graviditeten kan bidra till autism hos barnet
Dela inlägget

Tidpunkten när en blivande mamma drabbas av blodbrist kan spela en stor roll för det växande fostret. Enligt forskare vid Karolinska Institutet finns en koppling mellan blodbrist tidigt i graviditeten och en ökad risk för autism, ADHD och intellektuell funktionsnedsättning hos barnet.

Uppskattningsvis 15–20 procent av gravida kvinnor lider av blodbrist på grund av för lite järn. Blodbrist, också kallad anemi, innebär att det finns för lite röda blodkroppar för att kroppens olika organ ska få tillräckligt med syre. De flesta blodbristdiagnoser ställs i slutet av graviditeten, när barnet växer snabbt och därför tar upp mycket järn från mamman.

I studien som publicerades i tidskriften JAMA Psychiatry undersökte forskarna vilken påverkan tidpunkten av en blodbristdiagnos hade på fostrets utveckling, framförallt om det fanns en kopling mellan en tidigt konstaterad blodbrist hos mamman och en risk för intellektuell funktionsnedsättning, autism och ADHD hos barnet.

Ovanligt med tidig blodbrist
Det är ovanligt att kvinnor diagnosticeras med blodbrist tidigt i graviditeten. I den aktuella studien på nästan 300,000 mammor och drygt en halv miljon barn födda i Sverige mellan 1987 och 2010 var det färre än 1 procent av alla mammor som diagnostiserades med blodbrist innan graviditetsvecka 31. Bland de 5,8 procent av mammor som diagnostiserades med blodbrist var det enbart 5 procent som fick sin diagnos tidigt.

Forskarna fann att barn till mammor med blodbrist som konstaterats innan graviditetsvecka 31 hade en något högre risk för att utveckla autism och ADHD och en markant högre risk för intellektuell funktionsnedsättning jämfört med friska mammor och mammor som fick anemi senare i graviditeten.

LÄS OCKSÅ: Magnesium sänker blodtrycket – och minskar risken för preeklampsi

Stor skillnad i risk
Bland de som drabbats av blodbrist tidigt fick 4,9 procent av barnen autism jämfört med 3,5 procent av barnen som fötts av friska mammor. 9,3 procent av barnen hade ADHD jämfört med 7,1 procent av barnen till mammor utan blodbrist och 3,1 procent hade en intellektuell funktionsnedsättning jämfört med 1,3 procent av barn till friska mammor. Efter att balanserat mot andra faktorer som inkomstnivå och moderns ålder uppskattade forskarna att risken för autism hos barn till mammor som drabbats av blodbrist tidigt var 44 procent högre jämfört med friska mammor, risken för ADHD var 37 procent högre och risken för intellektuell funktionsnedsättning var 120 procent högre. Även när de jämfördes med sina syskon hade barn vars mödrar drabbades av anemi tidigt en större risk att utveckla autism och intellektuell funktionsnedsättning.

Däremot var blodbrist vid slutet av graviditeten, det vill säga efter graviditetsvecka 30, inte kopplat till högre risk för något av dessa tillstånd.

LÄS OCKSÅ: Selenbrist kopplas till dödlig hjärtsjukdom hos gravida

Kan bidra till näringsbrist för fostret
En blodbristdiagnos tidigt i graviditeten kan innebära en mer allvarlig och långvarig näringsbrist för fostret. Olika delar av hjärnan och nervsystemet utvecklas på olika sätt under graviditeten och tidig blodbrist kan påverka hjärnan helt annorlunda än om det uppstår senare menar forskarna.

De noterade också att bebisar till mammor med tidig blodbrist tenderade att vara små vid födseln medan bebisar till mammor med blodbrist sent i graviditeten vanligtvis var stora vid födseln. Bebisar till mammor med sen blodbrist föds normalt med goda järnvärden till skillnad från barn vars mödrar lidit av järnbrist under större delen av graviditeten.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk mat halverar risken för missbildning hos pojkar

Järntillskott till gravida kan hjälpa
Forskarna kunde inte avskilja blodbrist orsakad av järnbrist från blodbrist orsakad av andra faktorer. Enligt forskarna är det dock möjligt att järnbrist i hjärnan hos det växande fostret ligger bakom sambandet, vilket kan ge stöd för järntillskott i mödravården. Forskarna understryker vikten av att blivande mödrar får tillgång till tidig testning för järnnivåer och näringsrådgivning men menar att ytterligare forskning behövs för att ta reda på om järntillskott tidigt i graviditeten kan hjälpa till att minska risken för intellektuell funktionsnedsättning hos barn.

Av redaktionen

Källa: Karolinska institutet

Annons
Annons