Annons

Citronsorbet med rosenvatten & kanderade rosenblad

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
23 juni, 2016
Citronsorbet i en kaffekopp

Så ska jag då avslöja min hemlighet, den om vad jag ska med rosenvatten till. 🙂
Rosenvatten finns förstås att köpa, eventuellt i hälsokostbutiker, men jag gjorde som sagt eget rosenvatten häromdagen. Läs hur här!
Och idag tänkte jag bjuda på en liten annorlunda men lyxig sorbet, och till det kanderade rosenblad. Förstås utan vitt socker.

Kanderade rosenblad
10 stycken rosenblad
1 äggvita

Annons

2 msk kokossocker

Gör så här:
Kanderade rosenblad:

Välj fina nyutslagna rosor.Plocka av rosenblad från rosen och skölj dem under vatten. Torka dem noga. Pensla uppvispad äggvita med en fin pensel på båda sidor och över hela kronbladet. Hela bladet ska täckas. ( du kan ta av äggvitan som du vispat till sorben). Se till att det blir fint fördelat och inte några klumpar. Doppa bladen i kokossocker så at det täcker bägge sidor. Lägg de kanderade rosenbladen på ett bakplåtspapper och ställ dem i ugnen på 40 grader med luckan på glänt. Låt torka över natten. De ska vara hårda.

Rosenblad på ett bakplåtspapper
Foto: Mia Hagenmalm

Citron-och Rosensorbet
1 citroner, saft och skal
3 dl vatten
1 1/2 dl sukrin melis
3 äggvitor
en knivsudd gurkmeja
5 rosenblad, hackade
1 tsk rosenvatten

Gör så här:
Pressa saften ur citronerna och riv skalet lätt från båda. Blanda med vatten i en kastrull tillsammans med sukrin melis. Värm upp och rör tills sukrinet har löst upp sig. Låt svalna. Häll ner rosenvatten, rosenblad och gurkmeja. OBS! Gurkmejan ska bara färga citronsaften gul- inte smaka, så var försiktig.

Äggvitot vispade till ett hårt skum
Foto: Mia Hagenmalm

Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i citronsaften. Frys blandningen i en glassmaskin eller i en bunke. Om du fryser i en bunke måste du vara noga att ta ut varje halvtimme och röra omkring i smeten. Jag körde på med elvispen en gång i halvtimmen.
Servera citronsorben genast, antingen med de kanderade rosenbladen eller med bär. Eller ät helt enkelt som den är. Ljuvligt!

Annons

Ha en trevlig dag!

Mia

 

22 juni, 2016 0
Rawfood jordgubbstårta

Det har varit en splittrad helg. Jag har liksom inte kommit mig för att få något gjort. Jag har påbörjat lite här och lite där, och till slut hade hela lördagen gått och jag hade egentligen inte slutfört ett dugg av det jag på påbörjat. Jo! Jag experimenterade fram en sockerkaka på ett mjöl jag aldrig bakat på förut. Trodde vid en första avsmakning att det gått åt skogen, men sen när den svalnat var den riktigt god.

I söndags däremot fick jag tummen ur och fixade det som jag egentligen tänkt göra i lördags. Något ostrukturerat, men när kvällen kom var i alla fall mycket gjort.

Bland annat gjorde jag en härlig rawfood tårta.
Men det tog ganska mycket av min tid att fundera ut vad jag ville ha för fyllning. Till slut växte smakerna fram och jag är så nöjd med tårtan. Riktigt god och somrig jordgubbstårta med botten av hasselnötter, pistagenötter, aprikoser ochen härlig fyllning av raw lemon curd, skivade jordgubbar
och caschewgräddde med jordgubbsorbet. Åhhh! Jag har nog överträffat mig själv! Denna blev verkligen supergod!

Annons

Recept till raw lemoncurd hittade jag i boken Green Sweets & Treats av
Erika Billysdotter

Ha det fint!

// Mia

Ett paket ekologiska jordgubbar
Foto: Mia hagenmalm

OBS!
Icke ekologiska jordgubbar är riktigt giftiga!
Gifter som kan ge ökad risk för allergi, astma och cancer. Dessutom kan gifterna i gubbarna ge obotliga skador på lever och njurar. Läs mer här
Jag hade tur att hitta ekologiska jordgubbar för dekoration till tårtan.
Fyllningen är ekologiska- frysta.
Övriga ingredienser i tårtan är även de ekologiska.

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor
Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood Midsommarstårta med lemoncurd & jordgubbar
ca 10 bitar

Annons

Botten:
1 dl pistagenötter
3 dl hasselnötter
3- 4 dl aprikoser, osvavlade
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning 1.
Lemon curd

4 dl kokosflingor
1 dl honung
1 dl smält kokosolja
2 citroner, skal och juice
1 tsk gurkmeja

Fyllning 2.
Skivade jordgubbar ca 100g

jordgubbar på lemoncurd
Foto: Mia Hagenmalm

Cashewgrädde
4 dl cashewnötter, blötlagda minst 2 timmar eller över natten
1 moget päron
1 dl kokosolja
250 g jordgubbar
1/2 citron, saft och skal
1-3 msk sötning, jag tog agave

Gör så här:
Botten:
Mixa alla ingredienser till en massa som hänger ihop. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck sedan ut nötmixen i formen. Ställ i frysen.
Lemon curd
Mixa kokosflingorna tills du har ett kokossmör. Det tar lite tid innan kokosen släpper ifrån sig olja så kör på. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en riktigt slät curd. Bred curden över botten. Ställ kallt i frysen. När den stelnat något, lägg på skivade jordgubbar så att de täcker i formen.
Ta en paus eller diska en stund innan nästa steg. 🙂

Annons

Cashewgrädde:
Mixa jordgubbar tillsammans med citronsaft och sötning tills du får en härlig sorbetliknande glassmassa. Ta ur mixern och ställ åt sidan.
Mixa cachewnötter med kokosolja och päron tills du har en slät fluffig grädde.
ta hälften av jordgubbssorbén och mixa med så att det blandas. Häll smeten överst i formen. Klicka jordgubbssorbén över tårtan och använd en gaffel och dra för att skapa ut sorbén och skapa ett mönster över cashewgrädden. Ställ i frysen för att stelna.
Ta fram en halv timme innan servering- (tårtan ska gärna tina ordentligt, då blir den godast) och dekorera med bär och ätliga blommor som exempelvis rosor.

 

 

 

Dela inlägget
Annons
21 juni, 2016 0
Lavendelolja i en flaska

Jag bor i ett område med många fästingar då jag bor i skärgården och på sommaren är jag mycket ute i skog och mark med hunden.
Ett bra tips för dig själv är att äta B-vitamin och vitlökskapslar, för då utsöndrar huden en doft som inte fästingarna tycker om.
Hunden kan man ju inte ge B-vitaminer eller vitlökskapslar? men jag har hört att flera ger sina hundar vitlök på sommaren.
Det finns dock andra knep som håller de små äckliga parasiterna borta från djur.

Jag vill inte gärna spruta på hunden eller mig själv och dottern heller för den delen, något giftigt så därför brukar jag göra ett effektivt medel som fästingar eller för den delen mygg inte gillar. Helt naturligt.

Jag brukar koka ihop ett doftande medel- effektivt mot fästingar och mygg och spruta i vovvens päls när vi åker ut med båten i skärgården. Till mig själv och dottern gör jag en lavendelolja av torkad lavendel. Fästingar gillar inte doften, men det gör jag. Och så är lavendelolja lugnande för huden och ditt sinne. Om du har svårt att sova kan du smörja lavendelolja på bröstkorgen. Oljan kan även lugna vid tarm- och magbesvär om du smörjer in magen med den.

Annons

Du kan köpa torkade ekologiska lavendelblommor i din hälsokostbutik, eller helt enkelt färdig lavendelolja. Men jag tycker att det är kul att göra själv så här kommer recept.

Lavedel och mandelolja i en burk
Foto: Mia Hagenmalm

Lavendelolja:
Fyll en väl rengjord glasburk med torkad lavendel. Häll på olja, till exempel oliv eller sesamolja men se till att inte hälla i mer än till hälften av burken då blommorna sväller när de kommer i kontakt med oljan. Ställ burken på ett galler i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på ca 50 grader. Nu ska du låta oljan stå och dra över till exempel en natt eller minst sex timmar.
Ta ut och sila oljan genom en duk. Låt gärna stå och droppa ur ordentligt så att allt kommer med. Häll upp på väl rengjord flaska eller burk. Smörj in huden med oljan innan du ska ut i naturen, eller använd den helt enkelt annars också.

Tycker du att det är för besvärligt att göra lavendelolja kan du göra ett spray med rosmarin att spruta på bar hud innan promenad.

Gör så här:
1 liter vatten
1 kruka rosmarin
1 msk äppelcidervinäger
1/2 citron-saften av

Koka upp vatten tillsammans med rosmarin. Låt stå och dra minst en timme. Rör ner vinäger och citronsaft och häll upp på flaska.

Annons

Eterisk oljor på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm

För hunden
Koka upp 1 liter vatten Låt svalna.
Rör ner
15 droppar Ekalyptus
15 droppar lavendel
15 droppar citrongräs
15 droppar citronmyrten
5-6 droppar timjan
1 msk äppelcidervinäger
1/2 citron, saften
Låt blandningen stå i två till tre dagar. Rör om då och då.
Häll över på sprayflaska och spraya vovvens päls minst två gånger om dagen.

 

 

 

Dela inlägget
Annons
20 juni, 2016 0
En skål med vattenmelon formade till hjärtan

Nu i sommar är det viktigt att få i sig rikligt med vätska i värmen.
Något som även de flesta småbarn uppskattar en solig dag på stranden är vattenmelon.
Vattenmelon både svalkar och släcker törsten då den innehåller hela 92 procent vatten och faktiskt är den perfekt för dig som vill hålla igen på kalorierna då du vid ett intag av 100 gram vattenmelon får i dig bara 34 kcal. Och visste du att om du äter ca 150 gram vattenmelon får du i dig hela 24 procent av den rekommenderade dosen C-vitamin och 10 procent av A-vitamin? Du får även i dig B-vitaminer och särskilt B-1 och B-6 . B-6 är ett vitamin som påverkar signalsubstanserna serotonin och noradrenalin i din hjärna vilket också påverkar ditt humör och gör dig piggare och mer väl till mods. Vattenmelon innehåller även magnesium och kalcium samt kalium vilket är bra för vätskebalansen i kroppen.

Vattenmelonens röda färg får frukten från lycopen.
Lycopen som även finns i röda tomater är en så kallad kareteonid, en mycket aktiv och effektiv antioxidant som sägs motverka cancer. Antioxidanten lycopen är super för huden och skyddar den mot solens starka strålar och är även bra mot hjärt- kärlsjukdomar samt förebygger även vissa cancertyper som prostatacancer och livmodercancer

Annons

Förutom lycopen och alla härliga vitaminer, innehåller frukten aminosyran citrullin.
Ämnet citrullin som är ett protein- en aminosyra finns i alla sorters vattenmeloner men halten är högst i den gula.
Citrullin finns även i gurka och i cantaloupmelon.
I kroppen reagerar citrullin med kroppens enzymer och förändras till arginin. Arginin är en aminosyra som ökar prestationsförmågan och stöder muskeluppbyggnad. Arginin är även en lust- och potenshöjande aminosyra då arginin ökar kväveoxidhalten i blodet och mjukar upp blodkärlen. Det är samma effekt som viagra har för grundläggande behandling vid erektionsproblem.
Arginin påverkar även förbränningen av fett och socker samt bygger upp dina muskler. Eftersom att frukten består av 92 procent vatten har din matsmältning redan efter 30 minuter tagit hand om vattenmelonen och är därför lättsmält.

Så att äta vattenmelon är både hälsosamt för din kropp, dina muskler, din hud, din lust, ditt hjärta och för din vikt.

Ha det gott!

Mia

Dela inlägget
Annons
18 juni, 2016 0
Rosenvatten på små glasflaskor med rosor i bakgrunden

Usch vilken seeeg dag det är idag! Regnet har öst ner hela natten och det fortsätter idag. Jag hade tänkt ta itu med tvätten, städa och göra något gott till midsommar att lägga upp på bloggen, men ingenting har blivit av. Ännu! Jag hoppas att energin infinner sig innan dagen är slut.

Rosenblad
Foto: Mia Hagenmalm

Men igår tillverkade jag i alla fall lite romantiskt rosenvatten!
Ett rosenvatten som jag faktiskt från början, tänkt använda i en dessert. Men man ska ha så väldigt lite i desserten så resten ska jag faktisk spara på flaska och använda på huden i ansiktet. Huden älskar nämligen rosenvatten!
Man har använt kronbladen i tusentals år för att tillverka rosenvatten och det har även haft en stor betydelse inom traditionell naturmedicin.

Annons

Rosenvatten är återfuktande, pH-balanserande, lugnande, läkande, antibakteriell, uppiggande och sammandragande för ytliga blodkärl. Och du kan använda det hur mycket som helst. Även i badet! 🙂

Hur som helst! I matlagning kan man också använda rosenvatten. Förr var det en väldigt vanlig smaksättning och vattnet har använts för det ändamålet
i flera tusen år. I Sverige använde man flitigt rosenvatten under semmeltiden fram till 1700-talet då det sen blev trendigare med mer rena smaker i maten. Men fortfarande kan man hitta recept med rosenvatten som i exempel baklava.
Man ska dock vara försiktig med doseringen och smaka sig fram. En tesked kan räcka i en dessert eller maträtt för två personer så att inte smaken tar över för mycket. Den ska bara anas. Det är även jättegott och förhöjer smaken om du har en droppe i tillexempel citronsaften eller i fruktsalladen.
Som sagt ska jag ha rosenvatten i en dessert. Nyfiken? Recept kommer på bloggen, så håll utkik.

Rosenvatten
50 g rosenblad
1, 25 dl vatten

Rosenblad i vatten i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Finhacka rosenbladen och lägg dem i en skål.
Häll över kokande vatten. Låt stå och dra över natten.
Sila av bladen och häll upp på väl rengjord flaska. Förvaras i kylen.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
17 juni, 2016 0

Jag fick Vårdguiden i brevlådan igår.
Jag hade redan hört ryktet om en artikel i Vårdguiden om kosttillskott som har kommit att uppröra flera personer i bekantskapskretsen. Även mig!
Jag hade tänkt att låta detta bero, men det riktigt kliar i fingrarna att skriva eftersom att jag tycker att det som står är så fel.

Läs vad Daniel på Kurera-redaktionen skriver här: Vilken grönsaksdisk syftar Vårdguiden på?

Intervju med kvinna som var överkonsument via postorder

Annons

I tidningen Vårdguiden, som alltså ägs av landstinget, har man helt sågat kosttillskott och intervjuar även en kvinna som säger sig ha blivit sjuk och som hade skyhöga levervärden efter att ha ätit kosttillskott i över fem år.
Det jag direkt reagerar på när jag läser är att hon berättar att hon faktiskt överkonsumerade vitaminer och att hennes man rensat ut två platskassar med kosttillskott när hon blev sjuk.
Dessutom har hon beställt sina preparat genom postorder och påtalar att hälsokostindustrin är väldigt säljinriktad. Hon säger också att butikspersonalen borde vara utbildad i näringslära och fråga kunderna om de verkligen varit hos doktorn och fått veta att de har en konstaterad vitaminbrist. Då undrar jag vad man kan kalla läkemedelsjättarna, om inte säljinriktade? Och även om det inte på läkarlinjen faktiskt borde ingå fler än 12,5 timmar näringslära? Jag tror inte ens gemene man vet om att det är så. Men det borde de.

Välutbildad personal i hälsobutiker
Här vill jag verkligen påstå att i de flesta auktoriserade hälsokostbutiker är personalen välutbildade inom näringslära.
I auktoriserade hälsokostbutiker är även kosttillskotten noga kontrollerade och godkända.
Handlar man däremot på nätet kan man vare sig få rådgivning eller information om produkterna. Samtidigt vet man inte heller om produkterna är kontrollerade eller godkända när man handlar på postorder.

Rätta mig om jag har fel
Jag har heller aldrig någonsin fått min vitaminstatus kontrollerad av någon vårdcentral under hela mitt liv. Man tar en järnstatus på sin höjd. Tror knappast att man ens kan få kolla vitaminbrist inom sjukvården. Rätta mig om jag har fel!

Läs:Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Läkemedelsskandalen som gick oss förbi- och tystades ner

Annons

 

Fettlever kan bero på kosten även om man inte dricker alkohol. Fettlever har ökat oroväckande de senaste åren och kan förutom alkohol bero på fruktos i skräpmat, läsk och godis som ett exempel.
Av fruktos tillverkar nämligen levern fettsyror och bildar fetter-triglycerider som går ut i blodet och lagras i fettceller. Den vanligaste orsaken till fettlever är övervikt.

Även tarmhälsan spelar roll om man har fettlever.
En ny forskning visar att en rubbad tarmflora kan orsaka många allvarliga sjukdomar i kroppen. Med det vill jag säga att
för att överhuvudtaget kunna ta upp näringen från maten eller från ett kosttillskott i kroppen, måste du ha en fungerande tarm. Man ska alltså äta probiotika- mjölksyrabakterier, enzymer, ekologiska grönsaker- gärna mjölksyrade och ekologisk frukt och fibrer annars kan man överhuvudtaget inte tillgodose sig näringen.
Dessutom kan så ”harmlösa” läkemedel som alvedon ge leverskador.

Läs också: Fettlever är vår nya folksjukdom

Vi får inte i oss tillräckligt med vitaminer genom kosten idag. Och jag vill berätta varför:
Det beror delvis på alla kemikalier i maten, på snabbexponerad föda och dels på näringsfattiga marker.

Annons

Exempelvis magnesium som vi för bara femtio år sedan genom maten fick 1250 / gram dag, har visat sig vara betydligt reducerat.
Idag ser man att vi får endast cirka 250 g / dag, vilket resulterar i att de flesta idag har magnesiumbrist.

En artikel som snarare vittnar om okunnighet än om kunskap
Det viktiga D-vitaminet får vi som regel genom solen.
I Vårdguiden rekommenderar man oss att äta mer fisk och ägg för att få i oss en daglig dos på 10 mikrogram. Med tanke på alla tungmetaller som kvicksilver i våra hav har jag dragit ner min konsumtion av fisk. Och hur många äter fisk varje dag? Tillredningen gör även att många vitaminer försvinner när vi kokar eller steker ett livsmedel.
10 mikrogram per dag räcker inte för ett bra immunförsvar.
Vi behöver alla en högre dos D-vitamin för vår hälsa.
Om man exempelvis solar hela kroppen i 20 till 30 minuter en solig dag ger det 250 mikrogram D-vitamin (10 000 IE).
Vi i Sverige exponeras endast för solen under våren och sommaren. I andra länder har man fler soltimmar och sol nästan året runt.

Dessutom blir våra livsmedel allt mer näringsfattiga – så långt ifrån all den näring vi behöver kan hittas i en traditionell grönsaksdisk. Läs mer här: Mindre näring i dagens grönsaker

Läs också:


I Sverige och i Norden har vi selenfattiga jordar och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sedan början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Men det gör man alltså inte i Sverige.

Läs: Brist på selen orsakar cancer

Inte bara veganer och vegetarianer har brist på B-vitaminer idag. Det är många faktorer som spelar in. Kosten, stress, sorg, kemikalier och hormonstörande ämnen i vår miljö gör att vi inte kan tillgodose oss näringen i maten.

Läs: Mineral-och vitaminbrist vid stress

Sköldkörtelproblem ökar
I alla fall upplever jag som hälsorådgivare att sköldkörtelproblem har ökat väldigt mycket och dessutom kryper ner i åldrarna.
Sköldkörtelproblem beror oftast på brist av selen och jod, dålig matsmältning, stress och tungmetaller i kosten och i miljön. Här är även fluor och klor en stor bov.

Läs: Näringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Igen, rätta mig gärna om jag har fel.

/Mia

Dela inlägget
Annons
Annons