Annons

Påskmeny nummer 3! Varma rätter!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
1 april, 2015
Pocherat ägg toppat med rom och gräslök i en vit skål

Man kan ju inte bara äta sill och ägg till påsk! Vad sägs om en ugnsrostad potatissallad med sparris till kyckling med citron och saffran som du hittar recept på här:Het kyckling /

Kycklingben med citron på ett lila fat
Foto: Mia Hagenmalm

En härligt god soppa av vårens goda och nyttiga primörer och en krispig rödbetssallad kanske till lammet som du hittar recept på här:Meny för hela påsken/

Dessutom har jag lite fler recept på ägg! 🙂 Du kan också hitta recept på mina tidigare inlägg med olika sillinläggningar och annat gott : Påskmeny del 2 sill och strömming för alla smaker/

Annons

Återkommer med fler smarriga recept i morgon!
Bland annat goda nyttigare tårtor och efterrätter, så glöm inte att kika in på bloggen! 🙂

Ha det fint!
Mia

Nyttig grön soppa med sparris och ärtor/

Grön sparris och ärtsoppa i en vit vacker skål
Foto: Mia Hagenmalm

Krispig rödbetssallad/

Rödbetssallad i en blå skål
Foto: Mia Hagenmalm

Ugnsrostad potatissallad med sparris och timjan/

Annons

Rostad potatissallad med sparris i en vit karott
Foto: Mia Hagenmalm

Pocherat ägg med rom och gräslök/

Pocherat ägg toppat med rom och gräslök i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Ägghalvor med paprikakräm och bacon/

Ägghalvor med parikakräm och bacon på ett fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ägghalvor med rom och räkor/

Ägghalvor med rom och räkor på ett fat
Foto: Mia Hagenmalm
31 mars, 2015 0
Sillinläggning på ett brunt fat

Jag lovade att återkomma med fler tips på olika rätter för ditt påskbord!
Här har jag lagt upp olika sorters sillinläggningar samt ett strömmingsrecept.
Det är jättenyttigt med sill då det innehåller rikligt med fettsyran Omega-3. Det är dessutom bra att boosta lite extra med Omega -3 nu inför våren för dig som är allergiker så lindrar du dina allergier som rinnsnuva och kliande ögon.

Jag återkommer med ytterligare recept i veckan, så håll utkik här! 🙂

Mia

Annons

 

Kryddkokt dillströmming/

Kryddkokt dillströmming på ett fat
Foto: Mia Hagenmalm

Gurk-och-citronsill/

Sillinläggning på ett brunt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Citronsill/

Citronsill i en glasburk
Foto: Mia Hagenmalm

Krämig skärgårdssill/

Annons

Krämig skärgårdssill i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
30 mars, 2015 0
Lammstek dekorerad med rosmarin i en form

Denna vecka går i påskens tecken i min matmeny!
Jag bara älskar påsken! Efter en lång vinter är det då våren gör sin debut och man kan äntligen se fram mot den nalkande sommaren. Livet i alla växter återvänder och även livet i mig!
Jag har mina mina rötter på Gotland så därför är några av mina recept influerade av gotländska smaker! 🙂

Den gotländska lammsteken här nedan till exempel kommer att ingå i min påskmeny även i år då den är ljuvligt god med smak av härliga örter och kajpsoppan som är tillagad av vårens primörer är gudomligt god och något jag längtat efter.

Ägg hör ju också till påsken, så här bjuder jag på recept med olika röror.

Annons

Har även ett recept på ”egg benedict”, en lite lyxigare variant med blodgrapehollandaisesås. Mums!Riktigt, riktigt gott!

Återkommer med fler recept i morgon, så håll utkik här :-)!

Mia

Gotländsk lammstek med rosmarin, timjan och citron

Lammstek dekorerad med rosmarin i en form
Foto: Mia Hagenmalm

Inlagd lime och chilisill

Annons

Sill i en glasburk
Foto: Mia Hagenmalm

Kall kajplökssoppa

Kajpsoppa i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Matjesillsröra i äggskal

Matjesillröra i äggskal i glas
Foto: Mia Hagenmalm

Gröna-plättar med lax

Gröna plättar med klax och granatäpplekärnor
Foto: Mia Hagenmalm

Fyllda ägghalvor med rom

Ägg med röror
Foto: Mia Hagenmalm

Devils egg

Annons

Ägg med het röra
Foto: Mia Hagenmalm

Egg benedict med rökt lax och blodgrapehollandaise

Ägg benedict med blodgrapeshollandesås
Foto: Mia Hagenmalm

 

Dela inlägget
Annons
24 mars, 2015 0
Fruktsallad i ett melonskal
Fruktsallad i ett melonskal
Foto: Mia Hagenmalm

Min dotter 14 år tycker också om att skapa goda frukosträtter. Hon gör oftast en smoothie men härom morgonen gjorde hon fruktsallad med yoghurt i melon. Jag norpade den andra halvan och gjorde lika men uteslöt yoghurt. Det blev en läcker, nyttig frukost med härliga färger.
För en lite mer vuxensmak ringlade jag över balsamico. Supergott!

Fruktsallad på Evelyns sätt:
1 halv melon

Annons

1 dl yoghurt naturell
2 krm vaniljpulver
1 tsk honung
1 kiwi
bär till topping

Gör så här:
Gröp ur melonen och spara fruktköttet. Skär kiwi i mindre bitar.
Blanda yoghurt med vaniljpulver och honug och häll ner i melonskalet. Lägg även ner melonbitar och kiwi. Toppa med bär.

Vill du göra på mitt sätt uteslut yoghurt med smaksättning. Ringla över balsamico. Njut!

Dela inlägget
Annons
23 mars, 2015 0
Grönsakspytt med nudlar på en tallrik

Jag har inga problem med att det tar lite tid att göra middag, och ibland äter jag och min dotter middag klockan åtta på kvällen.
Men så är jag inte hemma förrän halv sju heller. Jag försöker förbereda det som går att förbereda på morgonen om jag hinner. De flesta recept är avsedda för två personer, är ni fler så dubbla bara mängden. Till torsdagens soppa kan du äta något gott bröd eller varför inte pannkaka! Fredagens fläskfile är naturligtvis svensk.
Klicka på länkarna så kommer du till recepten.

Ha det fint! Mia

Måndag: Quinoasallad med papaya och chilistekt-hallomi/

Annons
Quinosallad med avocado på en tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Moussaka/

Moussaka med morötter på en tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Laxburgare med mangoyoghurt/

laxburgare med sås och potatisklyftor på tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag: Morotssoppa med sting/

Morotssoppa toppad med frön i en djup tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag: Fläskfile-råris och gremolatadressing/

Fläskfile med råris och persilja på en tallrik
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
20 mars, 2015 0
Mogna bruna bananer på ett vitt fat
Omelett med chia och gojibär samt sallad med avocado och morötter på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Jag känner mig arg idag! Det beror på medias sågande av kosttillskott, ekologisk mat, vaccinationsfrågor och så vidare!
Egentligen hade ett inlägg om det varit på plats idag, men jag låter bli! Idag i allafall! Tror jag!

Omelett med gojibär och örter, chia på en gaffel
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Så nu tänker jag bara dela med mig av min frukost i morse vilken kändes väldigt lyxig så här på en vardag!
Jag älskar frukost och idag fick jag trösta mig med något riktigt extra ordinarie nyttigt och ekologiskt för att motgå dessa puckon i media. Undrar om de stod bakom dörren när Gud delade ut förståndet förresten.

I morse blev det en lyxig omelett med nyttiga örter och nyttiga gojibär samt en basisk smoothie som är supernyttig för kroppen!

Tips:Jag hade en del bananer som var övermogna. Jag brukar skiva bananerna och frysa in. Jättebra att ha till smoothie. Så släng inte!

Mogna bruna bananer på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Man ska försöka att hålla kroppen så basisk som möjligt för att hindra sjukdomar att få fäste. Alla ingredienser i min frukost är förresten ekologiska, eftersom att jag vill äta nyttig mat som gynnar min kropp!

Gojiomelett med örter:
1 portion:
2 ägg
1 msk kokosmjölk
1 msk chiafrön
2 msk persilja
3 msk gojibär
0,25 dl riven parmesanost
Örtsalt

Annons

Gör så här:
knäck äggen i en skål. Blanda ner kokosmjölk och chiafrön samt örtsalt efter smak. Låt stå och svälla i ca 15 minuter. Stek i kokosfett eller smör. Strax innan omeletten har stannat, strö över persilja och gojibär. Låt steka en stund till. Strö över parmesanost och vik ihop omeletten. Servera med nyttig avocado vilket ger dig bra fettsyror och mättnadskänsla fram till lunch.

Smoothie med hallon och blåbär i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Basisk bärsmoothie med vetegräs
2 dl mandelmjölk
1 banan
1 dl trädgårdsbär
1 msk vetegräs

Bär till topping
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en len smoothie. Toppa med bär! Njut

Ha en trevlig helg!

// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons