Annons

Vårdguiden: Kosttillskott ingen genväg till hälsa?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
17 juni, 2016

Jag fick Vårdguiden i brevlådan igår.
Jag hade redan hört ryktet om en artikel i Vårdguiden om kosttillskott som har kommit att uppröra flera personer i bekantskapskretsen. Även mig!
Jag hade tänkt att låta detta bero, men det riktigt kliar i fingrarna att skriva eftersom att jag tycker att det som står är så fel.

Läs vad Daniel på Kurera-redaktionen skriver här: Vilken grönsaksdisk syftar Vårdguiden på?

Intervju med kvinna som var överkonsument via postorder

Annons

I tidningen Vårdguiden, som alltså ägs av landstinget, har man helt sågat kosttillskott och intervjuar även en kvinna som säger sig ha blivit sjuk och som hade skyhöga levervärden efter att ha ätit kosttillskott i över fem år.
Det jag direkt reagerar på när jag läser är att hon berättar att hon faktiskt överkonsumerade vitaminer och att hennes man rensat ut två platskassar med kosttillskott när hon blev sjuk.
Dessutom har hon beställt sina preparat genom postorder och påtalar att hälsokostindustrin är väldigt säljinriktad. Hon säger också att butikspersonalen borde vara utbildad i näringslära och fråga kunderna om de verkligen varit hos doktorn och fått veta att de har en konstaterad vitaminbrist. Då undrar jag vad man kan kalla läkemedelsjättarna, om inte säljinriktade? Och även om det inte på läkarlinjen faktiskt borde ingå fler än 12,5 timmar näringslära? Jag tror inte ens gemene man vet om att det är så. Men det borde de.

Välutbildad personal i hälsobutiker
Här vill jag verkligen påstå att i de flesta auktoriserade hälsokostbutiker är personalen välutbildade inom näringslära.
I auktoriserade hälsokostbutiker är även kosttillskotten noga kontrollerade och godkända.
Handlar man däremot på nätet kan man vare sig få rådgivning eller information om produkterna. Samtidigt vet man inte heller om produkterna är kontrollerade eller godkända när man handlar på postorder.

Rätta mig om jag har fel
Jag har heller aldrig någonsin fått min vitaminstatus kontrollerad av någon vårdcentral under hela mitt liv. Man tar en järnstatus på sin höjd. Tror knappast att man ens kan få kolla vitaminbrist inom sjukvården. Rätta mig om jag har fel!

Läs:Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Läkemedelsskandalen som gick oss förbi- och tystades ner

Annons

 

Fettlever kan bero på kosten även om man inte dricker alkohol. Fettlever har ökat oroväckande de senaste åren och kan förutom alkohol bero på fruktos i skräpmat, läsk och godis som ett exempel.
Av fruktos tillverkar nämligen levern fettsyror och bildar fetter-triglycerider som går ut i blodet och lagras i fettceller. Den vanligaste orsaken till fettlever är övervikt.

Även tarmhälsan spelar roll om man har fettlever.
En ny forskning visar att en rubbad tarmflora kan orsaka många allvarliga sjukdomar i kroppen. Med det vill jag säga att
för att överhuvudtaget kunna ta upp näringen från maten eller från ett kosttillskott i kroppen, måste du ha en fungerande tarm. Man ska alltså äta probiotika- mjölksyrabakterier, enzymer, ekologiska grönsaker- gärna mjölksyrade och ekologisk frukt och fibrer annars kan man överhuvudtaget inte tillgodose sig näringen.
Dessutom kan så ”harmlösa” läkemedel som alvedon ge leverskador.

Läs också: Fettlever är vår nya folksjukdom

Vi får inte i oss tillräckligt med vitaminer genom kosten idag. Och jag vill berätta varför:
Det beror delvis på alla kemikalier i maten, på snabbexponerad föda och dels på näringsfattiga marker.

Annons

Exempelvis magnesium som vi för bara femtio år sedan genom maten fick 1250 / gram dag, har visat sig vara betydligt reducerat.
Idag ser man att vi får endast cirka 250 g / dag, vilket resulterar i att de flesta idag har magnesiumbrist.

En artikel som snarare vittnar om okunnighet än om kunskap
Det viktiga D-vitaminet får vi som regel genom solen.
I Vårdguiden rekommenderar man oss att äta mer fisk och ägg för att få i oss en daglig dos på 10 mikrogram. Med tanke på alla tungmetaller som kvicksilver i våra hav har jag dragit ner min konsumtion av fisk. Och hur många äter fisk varje dag? Tillredningen gör även att många vitaminer försvinner när vi kokar eller steker ett livsmedel.
10 mikrogram per dag räcker inte för ett bra immunförsvar.
Vi behöver alla en högre dos D-vitamin för vår hälsa.
Om man exempelvis solar hela kroppen i 20 till 30 minuter en solig dag ger det 250 mikrogram D-vitamin (10 000 IE).
Vi i Sverige exponeras endast för solen under våren och sommaren. I andra länder har man fler soltimmar och sol nästan året runt.

Dessutom blir våra livsmedel allt mer näringsfattiga – så långt ifrån all den näring vi behöver kan hittas i en traditionell grönsaksdisk. Läs mer här: Mindre näring i dagens grönsaker

Läs också:


I Sverige och i Norden har vi selenfattiga jordar och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sedan början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Men det gör man alltså inte i Sverige.

Läs: Brist på selen orsakar cancer

Inte bara veganer och vegetarianer har brist på B-vitaminer idag. Det är många faktorer som spelar in. Kosten, stress, sorg, kemikalier och hormonstörande ämnen i vår miljö gör att vi inte kan tillgodose oss näringen i maten.

Läs: Mineral-och vitaminbrist vid stress

Sköldkörtelproblem ökar
I alla fall upplever jag som hälsorådgivare att sköldkörtelproblem har ökat väldigt mycket och dessutom kryper ner i åldrarna.
Sköldkörtelproblem beror oftast på brist av selen och jod, dålig matsmältning, stress och tungmetaller i kosten och i miljön. Här är även fluor och klor en stor bov.

Läs: Näringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Igen, rätta mig gärna om jag har fel.

/Mia

14 juni, 2016 0
Fransk Galette med ägg, skinka och ruccola

Idag är det skolavslutning i Nynäshamn och otroligt nog vackert väder och lagom varmt. Det är mysigare att stå på skolgården i solsken än under ett paraply och frysa.

Crepes är en maträtt som jag inte ätit så ofta sen jag slutade med gluten. Men det är fantastiskt gott med olika fyllningar ibland.

Galettes som kommer från Bretagne är franska boveteplättar. Bovete är faktiskt en av människans äldsta livsmedel. Förr fick man skatta för vete i Frankrike och därför använde man istället bovete. Galette betyder våffla och kommer från det bretanska ordet jalet.
Bovete är inte ett sädesslag utan en ört och är glutenfritt. Ett riktigt bra alternativ till vete när man ska baka eller göra pannkakor.

Annons

Idag till lunch fixade jag dessa fantastiskt goda, äkta franska Galettes med prosciutto, körsbärstomater och härlig pesto, ägg och riven västerbottenost! Hur gott som helst! Och glutenfritt! 🙂 Kan säga att man blir ordentligt mätt på bara en.
Som du ser blir pannkakan brunare än pannkaka med vete. Det beror på bovetet.

// Mia

OBS! Smeten ska stå och svälla i minst 2 timmar eller helst över en natt.

Galette i stekpanna
Foto: Mia Hagenmalm

Matiga Galettes med prosciutto, pesto och tomat
4 st
1,5 dl bovetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Fyllning:
4 ägg, eko
oregano, EKO
8 skivor prosciutto (lufttorkad skinka)
2 nävar ruccolasallad, EKO
2 vitlöksklyftor, EKO
1/2 dl mandel, Eko (eller pinjenötter)
1 dl olivolja, EKO
ca 40 g finriven parmesanost, EKO
1 krm salt
1 krm svartpeppar
12 körsbärstomater, EKO
Riven västerbottenost

Annons

Gör så här:
1. Häll bovetemjöl i en bunke eller helst i en matberedare. Tillsätt ägg, vatten, salt och peppar. Blanda ordentligt. Låt smeten stå kallt och svälla i minst 2 timmar eller ännu hellre över natten.

2.Mixa ruccola med mandel, parmesan, olja, vitlök, salt och peppar tills du har en slät pesto. Låt stå kallt.
3.Vispa upp smeten. Smält matfett- smör eller kokosfett- i en stekpanna. Häll ut smet i pannan och vicka så att smeten rinner ut. Den är ganska tjock. Grädda tills smeten fått en gyllenbrun färg och vänd på kakan. Stek äggen på ena sidan. Krydda med örtsalt och oregano.
4. Lägg prosciutto på pannkakan, därefter pesto och halverade körsbärstomater, några matskedar pesto och ägget överst. Vik över kanterna som på bilden. Riv över västerbottenost och dra några drag med pepparkvarnen. Servera med lite ruccolasallad.

Bon appetit!

Dela inlägget
Annons
12 juni, 2016 0
Syrensaft med is och citron i ett glas

Nu är det i brådaste rappet innan syrenerna har blommat ut som jag lägger upp detta recept. I alla fall här i Nynäshamn ser man att syrenblommorna börjar vissna men visst är det olika från olika län i vårt avlånga land. I exempelvis Kiruna hade de snö på skolavslutningen häromdagen, medan man i Skåne solar och badar för fullt. Vilka kontraster!

Syrénblomsaft! Riktigt härligt, läskande god är denna. Det smakar lite som viol om jag får beskriva smaken. Jätte enkelt att göra och saften håller cirka en vecka i kylskåpet trots att den inte innehåller något vitt socker eller citronsyra. Du kan även frysa in saften. Vill man göra mer än bara en liter är det bara att plussa på ingredienserna.

Syrensaft i små flaskor med sugrör
Foto: Mia Hagenmalm

Syrénblomsaft 1 liter

Annons

10 syrenblomkronor
1 liter vatten
1 1/2 ekologisk citron i skivor
1/2 dl sötning- jag tog agavesirap

Gör så här:
Lägg syrénblommorna på en vit handduk en timme så att eventuella små djur kan krypa ur. Skölj sedan blommorna i kallt vatten och plocka bort kvistar och annat som inte ska vara med och lägg i en gryta. Koka upp en liter vatten och häll över blommorna.

Syrenblommor med citron i en gryta
Foto: Mia Hagenmalm

Tillsätt de skivade citronerna och smaka av med sötning. Låt stå övertäckt med handduk eller lock i två dygn. Sila av saften och häll upp på ren flaska.
Förvara i kylskåp.

Dela inlägget
Annons
3 juni, 2016 0
Syrenglass dekorerad med syrenblommor i en vit skål. Syrener i bakgrunden

Nu blommar syrenerna och sommaren är äntligen här!!
Vilken värme det är! Ljuvligt!
När kvällen kommer och det är lite svalare ute möts man av starka, underbara dofter från syren och hägg. Det är bara att andas in och riktigt njuta!
I parken här i Nynäshamn möts jag även av doften från nyklippt gräs, salt hav och tång. Verkligen underbart!
Och bara tre till fem minuters promenadväg hemifrån så ser jag havet och jag kan verkligen njuta av mina promenader med hunden. Naturen- havet bjuder varje dag på en ny tavla. Ibland är havet blankt och stilla som en spegel- ibland svart, oroligt och upproriskt. Ibland flyter vågorna fridfullt mot stranden och ibland slår och stänker vågorna över strandstenarna. Naturens skönhet! Jag bara älskar det!
Jag är uppväxt på Gotland och havet betyder mycket för mig. Nu har jag bott i Nynäshamn i snart sju år och det är verkligen livskvalitet tycker jag. Det är bara havet mellan mig och mitt älskade Gotland. Jag kan gå till fots till Gotlandsbåten på tio minuter. En dag kanske jag beställer en enkel resa till ön och bosätter mig där. Det är min stora dröm i alla fall.

Annons

Jag plockade med mig en stor bukett syrener på min morgonpromenad i går och som nu står och förgyller mitt köksbord.
Det doftar ljuvlig sommar i hela köket.

Syrenblommor i en skål
Foto: Mia Hagenmalm

Min tanke var att göra syrensaft och jag kanske gör det, men inte idag.
Jag gjorde syrenglass istället. Det blev en glass gjord på kokosgrädde och kokossocker. Den blev väldigt god! Mums! Kokossockret ger en härlig smak av kola och syrenblommorna en smak av – syren. Jättegod kombo. Man kan naturligtvis göra glassen med grädde istället och annan sötning. Jag ska testa det också i veckan, så håll utkik!
Ha en trevlig helg!
Själv ska jag ut i skärgården och riktigt mysa, njuta av sommarvädret i helgen!

// Mia

Syrenglass
4 dl kokosgrädde
2 ägg
0,75 dl kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl +1/2 dl syrenblommor. ( Bondsyrener ska det vara)

Glassmet med syrenblommor i en gryta
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Lägg syrenblommorna på ett vitt papper eller handduk så att eventuella små djur trillar av. Börja med att rensa kvistar från de små blommorna. Endast de små blommorna ska med, inget grönt. Skölj dem noga i vatten. Separera kokosgrädden- alltså det tjocka ifrån kokosmjölken. ( spara övrig vätska till exempelvis en smoothie). Värm upp kokosgrädden något. Häll ner 1 1/2 dl syrenblommor och låt sjuda med en stund. Vispa ihop kokossocker med äggen och tillsätt äggsmeten i kokosmjölken. OBS! Sjud på svag värme. Det får INTE koka för då blir det grynigt och skär sig. åkar det skära sig är det bara att slänga. Det blir riktigt äckligt.
Låt sjuda tills smeten tjocknar. Sila av syrenblommorna. Låt smeten svalna något och häll upp i en bunke. Tillsätt övriga syrenblommor. Sätt in i frysen ca tre till fyra timmar. Rör om ibland. Ta fram ca en kvart innan servering. Glassen blir godast om det får smälta lite.

Annons

Dela inlägget
Annons
30 maj, 2016 0
Granskottspesto i en vit skål

Vad underbart det är med denna grönska! Jag var ute i skärgården härom veckan och plockade då härligt ljusgröna granskott.
Av granskott kan man göra egen sirap eller sylta dem, men har du smakat granskottspesto? Om inte, så gör denna. Riktigt mumsigt, lite syrlig och peston får en frisk fräsch smak. Dessutom är det nyttigt. Granskott innehåller massor av C-vitamin.
Man plockar skotten när de är så där härligt ljusgröna i maj. Denna pesto är lite ovanlig och riktigt kul att bjuda på till, exempelvis fisk eller kyckling.

Tänk på att fråga markägaren om lov att få plocka granskott.

granskott på ett smörpapper
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Granskottspesto ca 3-4 dl
3 dl granskott
1/2 dl nötter, jag tog cashewnötter
1 dl riven västerbottenost eller parmesan
1 vitlöksklyfta
2-2 1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar

Mixa allt med 1 1/2 dl olivolja. Späd på med oljan tills du har den konsistens du vill ha

 

Dela inlägget
Annons
27 maj, 2016 0
Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare

Mors dag på söndag!
I morse gjorde jag en cheesecake- rawfood till mors dag. Rawfood blev det för att jag helst äter det i bakverk. Kakan är gluten- och laktosfri och förstås utan socker. Botten är som kola och den syrliga fyllningen bryter av fint mot det söta och tillsammans med hallonsåsen är den ljuvligt, underbart god!
kakan går jättebra att göra dagar i förväg då du kan frysa in den och ta fram femton minuter innan servering.

Ha en fin helg!
Mia

Annons

Rawfood cheesecake med hallonsås
Botten:
2, 5 dl dadlar urkärnade och blötlagda minst 1 timme
3 dl mandelmjöl
1 krm salt

Fyllning:
3 dl ekologiska cashewnötter, blötlagda minst 3 timmar
1 dl kokosgrädde, eko
0,5 dl kokosolja, eko
3 msk citronsaft och skal av 1/2 citron, eko
3 msk honung, KRAV
1/2 krm salt

Hallonsås:
2 dl pressad saft av en apelsin
3 dl hallon
1.5 tsk vaniljpulver
eventuellt lite sötning exempelvis honung, agave

Gör så här:
Mixa dadlar och mandelmjöl till en kladdig smet. Tryck ut i en springform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.
Häll av vattnet från cashewnötterna och med övriga ingredienser till en len smet. Jag tog bara en matsked sötning- honung, men vill du ha mer av den varan så kan du öka med en matsked till. Tänk på att kakans botten är väldigt söt, så det är godast om fyllningen bryter av med lite syrlighet.
Bred smeten över botten. Ställ i frysen minst 2 timmar.

Hallonsås:
Blanda de tinade hallonen med apelsinsaft och övriga ingredienser. Mixa fint.
Servera till cheesecaken.

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons