Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Smoothies har blivit enormt populärt som ett enkelt och smidigt sätt att ladda kroppen med massor av nyttigheter samtidig som du blir mätt.

Idag görs smoothies med vuxensmak, det vill säga det är inte längre enbart en ”godisdryck” med frukt utan den är till för att ge hög näringstäthet. I din smoothie kan du blanda allt du vill. Ibland orkar du kanske inte tugga i dig fiberrika grönsaker broccoli, blomkål, morötter och selleri. I smoothien kan du också slänga ner kosttillskott i pulverform och örter som främjar hälsan.

 

LÄS OCKSÅ: Träna hållbart med antiinflammatorisk kost

Mjuk mättnad i magen
Det pratas mycket om antiinflammatorisk mat just nu och att få en lugn, varm och behaglig känsla i magen innan läggdags bereder vägen för en god nattsömn. Här kommer två varianter på en kvällsdryck som både ger mättnad och innehåller kryddor som gör gott i magen.

Fredriks guldmjölk
2 dl havremjölk
1 msk gurkmejapulver
1 tsk äkta ekologisk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm vanilj
½ tsk mald svartpeppar
1 tsk ekologisk kokosolja
1 tsk närodlad honung
Om du är frusen, lägg till en knivsudd kajennpeppar

Värm mjölken fingervarmt (37 grader). Om det blir varmare dör alla goda egenskaper i honungen.

 

LÄS OCKSÅ: Ät dig frisk med antiinflammatorisk kost

Mjukare smak
Den här varianten innehåller mindre mängd kryddor och har därför en mildare smak.

Bennys kvällsdrink
2,5 dl osötad mandelmjölk eller havremjölk
½ msk malen gurkmeja
½ tsk ceylonkanal
½ tsk kardemumma
½ krm vaniljpulver
½ tsk svartpeppar
½ msk kokosolja
½ tsk honung

Ur boken, Frisk, lugn, utvilad, stark, av Benny Ottosson, LÄNKA 15 okt.

LÄS OCKSÅ: Gurkmejan har medicinska egenskaper

Kryddor för mage och tarm
Kanal
är bra för hjärtat, tarmen och huden. Den bidrar till att hjärnan fungerar som den ska.

 

Gurkmeja är antiinflammatoriskt och lindrar värk i lederna. Det finns en gen i din kropp som heter COX-2 som är en av det mest antiinflammatorisk generna du har i kroppen. Det finns syntetiska COX-2 läkemedel men de har oftast väldigt starka biverkningar. Gurkmeja är därför ett utmärkt alternativ och har dessutom inga sidoeffekter.

Kokosfett är bra för matsmältningen, har en positiv effekt på insulinet, det dämpar inflammationer, läker hudproblem och stärker immunsystemet.

Kardemumma är bakteriedödande och bra vid förkylningar och halsinfektioner. Den kan lindra magknip och mensvärk.

Honung kan motverka både virus och bakterier och har en probiotisk effekt.

Svartpeppar är lugnande för magen, men framförallt hjälper andra ämnen att bli mer lättupptagliga i kroppen.

Av redaktionen

Källa: Turbostart 8/800, rasa 10 kilo på 8 veckor av Cathrine Schück.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

 

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

 

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

 

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant.