Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.
Vi växlade några ord med fondens verksamhetschef Anneli Uhlin.
Hur kommer det sig att fonden startades?
– Fonden grundades av Sören Gyvall och Lennart Sparell, två personer som väldigt tidigt såg kopplingen mellan vår miljö och livsstil och ökningen av cancer- och allergisjukdomar.
Ger stöd åt behövande
Anneli vill inte gärna jämföra Cancer- och Allergifonden med andra typer av ideella insamlingsorganisationer då hon menar att alla gör ett oerhört viktigt arbete. Cancer- och Allergifonden är dessutom relativt liten i jämförelse med många andra organisationer men det händer ofta att de är med och samfinansierar olika forskningsprojekt tillsammans med bland andra Cancerfonden. Något som är unikt för Cancer- och Allergifonden är emellertid möjligheten för privatpersoner att söka stöd.
– Förutom att ge bidrag till forskning erbjuder fonden även ekonomiskt stöd till behövande som har svårt att finansiera sin behandling, säger Anneli, en viktig del av verksamheten som hon tror är en av anledningarna till att många vill bidra.
LÄS OCKSÅ: Framkallar bränd mat cancer?
Samband mellan miljö och hälsa
Något Anneli tycker är spännande med den egna verksamheten är fokuset på miljön och sambandet mellan miljö och hälsa.
– Man kan ju drabbas trots att man tillsynes gör allt rätt och följer alla hälsoråd. Då kan man fråga sig hur mycket miljön spelar in, menar Anneli och nämner som exempel den ökande förekomsten av mikroplaster i vår miljö.
– Det finns oerhört mycket att undersöka och det måste någon vara nyfiken på att göra, där kommer vi in. Vi vågar satsa på de forskare och de projekt som kanske inte riktigt slagit igenom ännu, säger Anneli.
LÄS OCKSÅ: Mikroplaster har hittats i mänsklig avföring
Bidragit till SELMA-studien
Ett område som Anneli nämner är allergi och överkänsligheter som hon menar ökar mer här uppe i Norden jämfört med sydligare länder.
– Agnes Wold nämner ju till exempel ofta att vi har för rent runt omkring oss i vår närmiljö och det ligger säkert något i det.
Fonden har bland annat bidragit med pengar till SELMA-studien vid Karlstads universitet, ett projekt som undersöker hur gifter i miljön påverkar oss under uppväxten. Fonden har även ett miljömedicinskt pris som varje år uppmärksammar personer som lyft dessa frågor.
Prioriterar patientnära forskning
Anneli poängterar att fonden prioriterar vad hon kallar patientnära forskning, med det menas forskning som snabbt kan komma människor till gagn och inte har så lång transportsträcka ut till patienten. Många gånger kan det annars dröja tiotals år innan forskningsresultaten når fram till vården och patienten.
LÄS OCKSÅ: Unikt försök visar: Gurkmeja kan förebygga cancer
Beroende av privata donatorer
Cancer- och Allergifonden har inga statliga medel och får huvudsakligen sina pengar från privata månadsgivare.
– De som börjar ge blir oftast kvar, säger Anneli och månadsgivare är en bra förutsättning för att vi ska kunna ha framförhållning och planering av vår verksamhet.
Fonden får även en del medel från givmilda företag och ibland trillar det in större donationer.
– Sedan kan man ha ett större engagemang som företagsvän som till exempel Pharma Nord, som skänker en summa per försåld ask på ett par av sina produkter.
Kommer även in via sociala medier
Samarbeten mellan näringsliv och ideella organisationer är något som ökar menar Anneli. En annan viktig insamlingskanal är sociala medier som till exempel Facebook, där spontana födelsedagsinsamlingar med fonden som mottagare blir allt vanligare. Det kommer även in pengar i form av olika typer av gåvo- och minnesbrev. Även om alla gåvor är välkomna, är det de regelbundna månadsgivarna som gör att fonden kan planera och driva sin verksamhet på ett effektivt sätt.
När jag slutligen frågar Anneli vad det är som gör att man väljer att skänka pengar till just Cancer- och Allergifonden svarar hon att det är kombinationen att de samtidigt som de hjälper sjukdomsdrabbade direkt på individnivå även bidrar till forskning för framtiden.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
• Cancer- och Allergifonden är en ideell och politiskt obunden insamlingsstiftelse som arbetar utan vinstintressen.
• Grundades 1994 av Lennart Sparell och Sören Gywall.
• Stiftelsen har två viktiga ändamål.
att utöva hjälpverksamhet bland behövande som drabbats av cancer- och allergisjukdomar
att främja vetenskaplig forskning rörande cancer- och allergisjukdomar.
• Har samlat in och delat ut cirka 300 miljoner kronor till svensk forskning
Gå in på fondens hemsida för ,mer information, Cancer-och allergifonden finns även på Facebook och Instagram.