En halv liter svensk Fanta innehåller 18 sockerbitar. I Storbritannien innehåller motsvarande mängd sju sockerbitar, och det beror på att läskedrycker att belagt med sockerskatt. Nu föreslår Cancerfonden att Sverige ska inför en saft- och läskskatt så som ett led i att reducera övervikt och fetma.
Forskning visar att fetma och övervikt har en tydlig koppling mellan sockrade drycker och 13 olika cancersjukdomar. Ulrika Årehed Kågström, som är generaldirektör för Cancerfonden, anser att ett led i att kunna förbättra folkhälsan är att införa sockerskatt, som andra länder gjort för att bland annat komma åt överviktsproblematiken. En sammanställning rörande läsk och sockerinnehåll som gjordes av Sveriges konsumenter visade nämligen att svensk läsk innehåller mer socker än andra länders läsk.
LÄS OCKSÅ: Socker ligger bakom dålig hjärthälsa – inte mättat fett
Höga kostnader för övervikt
I Sverige är innehållet av socker i en Fanta högre jämfört med våra grannländer. I Finland och Danmark till exempel har man nästan hälften så lite socker som vi har. I Storbritannien har man infört sockerskatt på sötade drycker som innehåller mer än fem procent socker. Det har gjort att majoriteten av tillverkarna har reducerat innehållet av socker i dryckerna för att få sälja. En svensk Fanta innehåller 18 sockerbitar och en brittisk Fanta, sju.
När Ulrika Årehed Kågström gästade SVT:s Morgonstudio säger hon att socker i sig inte är cancerframkallande men att en överdriven konsumtion leder till fetma och övervikt som i sin tur är riskfaktorer för cancersjukdomar. Idag visar en dyster statistik att mer än hälften av befolkningen i Sverige är överviktiga.
Övervikt och fetma är en stor riskfaktor för typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det gör att övervikt är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige men också över hela världen. Enligt beräkningar av Folkhälsomyndigheten 2017 uppskattade man att enbart fetman i Sverige kostade runt 70 miljarder kronor per år.
Av Inger Palm
Källor: SVT och Cancerfonden