Annons

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

Redaktionen

20 januari, 2019
Carina Ahlqvist på expedition för klimatet
Dela inlägget

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meters höjd, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon medlem i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

För Carina Ahlqvist har det alltid varit viktigt att gå sin egen väg. I tonåren medverkade hon i olika aktioner och cyklade bland annat runt på Stockholms gator och plingade på ringklockan för en bilfri innerstad. Ett miljöengagemang som djupnat och vuxit sig starkare med åren.
Carinas koppling till naturen och särskilt berg är oerhört stark.
”Jag har alltid känt att jag är bergen och bergen är jag”, är något av det första hon säger när vi talar om hur det kommer sig att hon dras till den typen av miljöer och utmaningar.
Det är därför hon klättrar i berg och inte springer maratonlopp eller ägnar sig åt triathlon. För Carina kommer kallet inifrån och är inte någon trend hon hakat på.

Lyssnar inåt efter sin sanning
Det är viktigt att lyssna på sin inre röst för att veta vad som är rätt för en själv menar hon och inte bara göra som alla andra.
– Om man ger sig tid att tänka och känna efter finns det oftast något som är ens eget, som man hellre vill, säger Carina.
Men hon har förståelse för att det inte är helt lätt. Carina bor i Stockholm vet vad det innebär att dras med av stadens puls och karriärstänk. Så till den grad att hon gick in i väggen för tio år sedan, något hon fortfarande har sviter från. Till exempel är hon känslig för starkt ljus och ljud. Och för Carina är det numera viktigt att regelbundet vara i stillhet för att komma i kontakt med den där inre rösten.

Började klättra av en slump
Den starka identifikationen med naturen och planeten är grundläggande för Carina.
– Jag är född sådan, säger Carina som besteg det 5000 meter höga Mount Kenya när hon var tjugo är gammal, men det var inte något hon hade planerat.

Det var miljöengagemanget som gjorde att Carina hamnade i Afrika, för att plantera träd. Det var först på plats som hon kom på att hon ville ge sig på att bestiga berget. Upptäckten att man kunde ta sig runt med buss lockade ut Carina på olika mer eller mindre våghalsiga utflykter för att uppleva naturen och djurlivet. Sammanlagt såg hon sju länder under åtta månader. Stundtals liftade hon, något som bland annat ledde till att hon blev kidnappad.
– Det var mycket äventyr berättar Carina som klarade sig undan genom att öppna bildörren och hota att hoppa ur bilen i hög fart.

Annons

Trots riskerna föredrar Carina att resa på egen hand. Då får hon bestämma helt själv vad hon vill göra.
– Plus att det är lättare att få kontakt med människor när man är ute och reser om man är själv.

Det är också något med den fysiska ansträngningen som tilltalar Carina, hon tycker om att röra på sig och berättar att hon har svårt att sitta still under till exempel långa möten.

LÄS OCKSÅ: ”Människan har utrotat 83 procent av alla vilda djur”

Blev ihopmatchad med forskare
När Carina många år senare skulle till att bestiga sitt första 8000-metersberg gick hon mer systematiskt till väga. Hon ville också känna att hon gjorde nytta med sin expedition och kontaktade ”National Geografic” som satte henne i kontakt med organisationen Adventurers and Scientists for Conservation som matchar ihop äventyrare med forskare. Det ledde till att Carina samlade snöprover åt en klimatforskare i Venedig.
– Det gav en helt annan mening åt expeditionen, säger Carina som förklarar att hon drivs av nyfikenhet och upptäckarglädje.

Kallar sig inte äventyrare
Bäst trivs Carina när man släpper ned henne där hon är ”helt lost” som hon säger, och själv får reda ut var hon befinner mig.
Trots det är hon inte helt bekväm med att kalla sig äventyrare, utan brukar hellre kalla sig för ”climate advocate” eller explorer.

Annons

Och det är inte bara omgivningarna Carina utforskar på sina resor, för henne handlar det lika mycket om att utforska sitt inre. När jag frågar om hon aldrig är rädd svarar hon att det förstås hänt men att hon ser rädslan som en chans att lära känna sig själv bättre.

– Någonstans lär man sig att behärska och förstå sin rädsla. Dessutom lär man sig mer om sig själv också menar Carina som på intet vis förespråkar att man ska vara vårdslös men att det kan vara bra att lämna bekvämlighetszonen.
Att kunna hantera sin rädsla är också en förutsättning för att kunna klättra i berg eftersom rädsla kan paralysera, något som i vissa situationer kan vara förenligt med livsfara.
– Jag tror mycket på att lära sig vara bekväm med att vara obekväm.

LÄS OCKSÅ: Många däggdjursarter riskerar att försvinna i snabb takt

Utrustningen väger flera ton
Även om Carina numera organiserar sina egna expeditioner är hon förstås inte ensam när hon bestiger ett 8000-meter högt berg utan har sällskap av en nepalesisk så kallad sherpaguide. Den samlade utrustningen väger flera ton och det krävs en hel karavan för att få med allt till baslägret. Väl där ger hon sig ut på egna turer, så kallad acklimatisering utan bärare och månar om att klara sig själv men numera är hon noga med säkerheten.
– Man ska inte utsätta sig för dumdristiga situationer.

Finansieras av samarbetspartners
Expeditionerna som kostar en del finansierar Carina bland annat med hjälp av olika samarbetspartners som delar hennes engagemang för klimatet. Och när hon inte är ute på sina expeditioner föreläser hon och kan falla tillbaka på sin konsultverksamhet inom ledarskap. Men för Carina är det också viktigt att lära sig vara i osäkerhet som hon uttrycker det.
– Bergsklättring är väldigt mycket osäkerhet, dels vet man inte om man kommer upp på toppen eller ens hur nästa dag ska vara.
Och i en allt mer föränderlig värd är det en fördel att ha en inre stabilitet menar Carina.

LÄS OCKSÅ: Nu blir det lättare att beräkna resans klimatavtryck

Det gäller att vara flexibel
Det gäller att snabbt kunna anpassa sig efter rådande omständigheter förklarar Carina och stå emot impulsen att ge upp vid motgångar. Carina tar inga genvägar och för henne är resan och naturupplevelsen minst lika viktig om inte viktigare än att nå målet.
– Det är nyttigt att påminnas om sin litenhet när man ser ut över storslagenheten i Himalayas bergsmassiv. Det gör dig ödmjuk och du fylls av respekt inför bergen.

Gick in i kaklet
En tillvaro och ett tempo som står i skarp kontrast till livet vid tiden för utbrändheten. Efter att hon gått ”in i kaklet”, som hon uttrycker det, kände Carina ett starkt behov att hitta tillbaka till det som var viktigt för henne.
– Det där springandet med den där portföljen var inte jag alls egentligen, säger Carina som har helt andra värderingar idag.
Hon återupptog meditation som hon lärt sig som nioåring och återfann sin andlighet. Det hjälpte henne att hitta tillbaka till sig själv igen.

Gillar inte etiketter och begränsningar
Carina har svårt att förlika sig med de etiketter som kommer med olika åldrar och låter sig inte styras av vad andra anser att man kan eller inte kan göra vid en viss ålder. Kroppen har aldrig satt stopp men två gånger har hon råkat illa ut. Dels när hon blev snöblind och fick flygas ned från berget hängande i en livlina från en helikopter och dels när hon föll ned i en glaciärspricka – som hon lyckades ta sig upp ur. Men inte ens det låter hon stoppa sig utan månar istället om att dra lärdom av sina erfarenheter.
– Kan man formulera det man varit med om till lärdomar blir det ett sätt att komma vidare.

Opererat knäet
Hon skadade knäna under senaste expeditionen och högra knäet är nu opererat. Men Carina är i full färd att planera nästa expedition i april och utgår ifrån att hon kommer vara helt återställd tills dess. Innan det ska hon arrangera klimatevenemanget ”Be the change” på Victoriabiografen i Stockholm samt gå en kurs till klimatledare för Al Gore i Atlanta i USA, så det är inte helt lätt att tro henne när hon säger att hon dragit ned på tempot.

Det är de eskalerande klimatförändringarna och den drastiska minskningen av antalet djurarter som driver på Carina att agera i det stora så väl som i det lilla. Det är också det hon vill inspirera till med kvällen på biografen Victoria den 24 januari. Där bland andra NASA kommer medverka på länk live från Arizona, talare från Climate reality leader – kursen Carina ska gå i USA – och Stockholm Recillience Center kommer vara med och inspirera till handling.

”Gör vad du kan!”
Carina uppmanar alla att göra vad de kan i vardagen, som att säga ifrån om man till exempel ser att en restaurang har plastbestick eller mejla företaget som har palmolja i sina produkter.
– Alla kan inte göra allt men alla kan göra något, säger hon.
Om man istället för att bli överväldigad av problemen ser potentialen och gör vad man kan för att påverka undviker man onödig klimatångest förklarar Carina som hoppas nå ut med sitt budskap till fler än de redan frälsta.

Överväger transsibiriska järnvägen
Även om hon klimatkompenserar alla sina resor vill Carina helst inte flyga och undersöker om hon istället kan ta transsibiriska järnvägen när det är dags för nästa klimatexpedition. Utöver NASA som hon samarbetat med tidigare, arbetar hon även ihop med ett virtual realityprojekt och ska filma för deras räkning. Hon har även en ”clean-up”-satsning som ska städa upp på berget i samband med expeditionen som hon hoppas ska inspirera fler att hålla rent efter sig.

Sedan mars 2018 är Carina en av cirka trettio svenskar som är medlemmar i legendariska ”Explorers club” i New York som startade 1903.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Carina Ahlqvist
Bor: Stockholm.
Familj: Sonen Adrian.
Gör: Konsult inom ledarskap och climate advocate, föreläser, bestiger berg och driver egna företaget adventurebycarina.com
Aktuell: Planerar en ny expedition i april 2019, denna gång till världens femte högsta berg Mount Makalu.
Kuriosa: Sedan mars 2018 är Carina medlem i legendariska ”Explorers club” i New York som startade 1903.

Annons