Annons

Carl Schlyter: ”Arbetstid – en klimatfråga”

Den före detta Miljöpartisten och avgående riksdagsmannen Carl Schlyter skriver i detta debattinlägg att minskad arbetstid inte bara gynnar vår hälsa genom att det ger oss mer tid för återhämtning, det gynnar även klimatet då det visat sig att vår resursförbrukning minskar när vi går ned i arbetstid. Lägg till basinkomst på det och vi har ett recept på ett friskare och friare samhälle.

Redaktionen

7 september, 2018
Carl Schlyter: ”Arbetstid – en klimatfråga”
Dela inlägget

Den före detta Miljöpartisten och avgående riksdagsmannen Carl Schlyter skriver i detta debattinlägg att minskad arbetstid inte bara gynnar vår hälsa genom att det ger oss mer tid för återhämtning, det gynnar även klimatet då det visat sig att vår resursförbrukning minskar när vi går ned i arbetstid. Lägg till basinkomst på det och vi har ett recept på ett friskare och friare samhälle.

Stanna upp och fundera, vilka är dina tre lyckligaste ögonblick? För de flesta av oss har sådana ögonblick med relationer att göra – barn, kärlek, vänskap. Ett nytt jobb eller ett väl utfört projekt kan skapa stor glädje, men sällan är det inkomsten eller köp av konsumtionsvaror vi tänker på när vi får ovanstående fråga. Ändå har vi sedan 70-talet valt att utveckla Sverige mot just målet om ökad köpkraft. En stor del av samhällets uppfinningsrikedom och produktivitetsökning har satsats på att förlänga köplustens långa arm snarare än att förkorta arbetstiden.

Mer fritid och minskad stress
Kanske bottnar motståndet mot arbetstidsförkortning i vårt nuvarande ekonomiska system som prioriterar tillväxt. Kanske kan kortare arbetstid även vara början på vägen mot en mer hållbar, solidarisk och demokratisk ekonomisk utveckling. Vår civilisation lider av resursbrist och ökad kamp om sinande naturresurser, vi människor lider av tidsbrist och tilltagande konkurrens om kvarvarande arbetstillfällen. Klimatarbetet ses av många som börda och ansträngning. Med kortare arbetstid kan minskad stress och mer fritid utgöra en väsentlig del av lösningen.

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin ”Materialism är inte bara ohållbart – det är ohälsosamt”

AI minskar behovet av arbetskraft
Vi är 3-4 gånger rikare sedan jag föddes, men inte lyckligare. Det är dags att byta spår och satsa på ökad livskvalitet snarare än ökad produktion. Artificiell intelligens kommer minska behovet av arbete, enligt många bedömare. Det blir en algoritm som gör uppfinningarna och en robot som gör jobbet. Den strejkar aldrig och vilar aldrig. Allt den gör tillfaller ägaren och klyftorna kommer öka snabbt. AI måste både regleras för att användas tryggt och vinsterna från den måste fördelas. Då är det skatter på produktion, konsumtion, råvaror och rikedom som blir basen i ekonomin. Mindre del av skatterna kommer komma från människors arbete.

Annons

LÄS OCKSÅ: Sömnforskare: “Vi borde börja jobba tidigast klockan 10.00”

Basinkomst skapar frihet
Då blir det plötsligt möjligt att införa basinkomst, även känt som medborgarlön. Det vill säga alla får en ovillkorlig grundläggande inkomst, tillräckligt att överleva på men inte så hög att vi inte har råd med det. Vi slipper en kontrollapparat, många kommer våga satsa på en företagsidé som man inte vågat förut. Arbeten som är för dåligt betalda eller skadliga kan alla tacka nej till. Tidigare försök med basinkomst har visat att folk inte slutar jobba men att man tar sig tid att välja jobb som passar en bättre, bra för både oss och samhället.

LÄS OCKSÅ: Professorn: ”200 svenskar dör av jobbstress varje år”

Vi får tillbaka makten över våra liv
Om vi kortar arbetstiden, tar vi ut vår uppfinningsrikedom i mer liv snarare än mer pengar, då får vi mer fri tid att göra det vi är bra på, tycker om eller ger oss glädje och få uppskattning för. Plötsligt blir vad vi gör viktigare för andras uppfattning om oss än de varumärken vi har på oss. Kombinerar vi arbetstidsförkortningen med basinkomst så blir även arbetstiden mer meningsfull, vår chans att hitta en arbetsuppgift som passar oss ökar. Vi får tillbaka makten över vår tid och våra liv.

Minskar även klimatångesten
Det fantastiska är att om vi kortar arbetstiden slipper vi även en annan del av vår stress, klimatångesten. Kortas arbetstiden med 1 procent sjunker normalt resursförbrukningen med cirka 0.8 procent.

Annons

Det betyder att både vår och moder jords stress minskar. Chansen ökar för både oss och miljön att återhämta oss.

Kortare arbetstid ger oss mer fritid och mindre utsläpp, fler jobb och mindre stress, mer tid för varandra och demokratin. 40 timmarsveckan är inte det elfte budordet hugget i sten utan en siffra i en alldeles vanlig lag, som vi alldeles vanliga människor kan ändra på. Låt oss göra det! Inför vi dessutom basinkomst är det den största maktöverföring till oss medborgare sedan rösträtten infördes, med den skillnaden att det är inte bara makten över demokratin vi får utan makten över våra liv.

Av Carl Schlyter, avgående riksdagsledamot för Miljöpartiet och tidigare EU-parlamentariker

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Carl Schlyter
Ålder: 50 år
Sysselsättning: Riksdagsledamot Mp (avgående)
Bakgrund: Har varit eu-parlamentariker i 10 år samt nu senast 4 år i Riksdagen med fokus på miljöfrågor och kommit till insikten att en större ekonomisk omställning är nödvändig för att lösa klimat och sociala problem

Annons