Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna vid träd

Foto: Anna Hållams

Carola fann hjälp för sin artros

Carola Machl

Ålder: 63 år.
Bor: Västerås.
Gör: Sjuksköterska inom psykiatrin.
Familj: Bor med labradoren Ever och katten Missy. Två vuxna söner på 34 och 35 år.
Så mår jag bra: Går i skogen med hunden, är aktiv i brukshundsklubben. Cyklar till jobbet på sommaren. Mår bäst när jag har koll på maten och inte stressar. Går på massage och har själv utbildat sig till taktipro-massör. En behandling som stimulerar oxytocin och gör att välmående känns före smärta.

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Carola Machl förverkligade en dröm 2009. Hon tog examen som sjuksköterska och idag jobbar hon på en psykiatrisk avdelning vid sjukhuset i Västerås. Tidigare arbetade Carola som mentalskötare och längre tillbaka jobbade hon på bondgård. Allt arbeten som varit och är både fysiskt och psykiskt tunga, vilket är en bidragande orsak till att Carola har fått artros i hela kroppen med smärtor och värk som följd.

– Jag fick det besvärligt när klimakteriet startade, speciellt med svettningar och dålig nattsömn. Min mamma hade tagit hormoner och fått god effekt. Därför startade jag också med östrogenbehandling.

– 2013 var klimakteriet över och då kände jag att jag inte längre behövde hormontabletterna. Men året därpå fick jag värk i hela kroppen, säger Carola.

 

Det är vanligt att drabbas av artros efter klimakteriet eftersom östrogenproduktionen nästan hamnar på noll. Det kvinnliga hormonet bidrar till att lederna är mjuka och rörliga. 

När Carola uppsökte en läkare för värken konstaterade han att hon hade artros i hela kroppen.

– Han sa att kvinnor i min ålder inte längre borde jobba eftersom kropparna ofta är trötta och slitna. Då såg jag det som en kränkning, för vem skulle då betala för min pension? Men några år senare förstod jag att han nog menade att hårt fysiskt arbete generellt sett sliter hårdare på en kvinnas kropp än på en mans. Och jag har ju jobbat hårt med kroppen hela livet, säger Carola.

LÄS OCKSÅ: 5 goda råd vid ledvärk

Började i artrosskola
För sex år sedan började det göra ont i Carolas hand, framförallt i vänster tumme. Carola arbetade då på en geratrisk avdelning och fick problem med stabiliteten i tummen – det var svårt att ge sprutor och koppla dropp. 

– Jag sjukskrevs i perioder, men sedan fick jag byta avdelning. Där fick jag andra sysslor och då fungerade tummen bättre, säger Carola.

Men värken i kroppen försvann förstås inte av sig själv. Carola insåg att det krävdes en rad olika livsstilsförändringar. Hon blev ordinerad artrosskola för att få bättre rörlighet i knän och höfter. Och det har hon fortsatt med. När livet fungerar som det ska gör Carola sina övningar varje morgon.

– Jag brukar gå på massage, och där var det flera terapeuter som tog ett kosttillskott med kollagen och hyaluronsyra. De hade fått både mindre smärta och mer rörlighet i sina leder. Det ville jag förstås prova. 

– Förändringen kom långsamt för mig. Det är svårt att förklara skillnaden i smärta och mående när man, som jag, har ihållande värk. Men jag skulle nog säga att tillskottet gjorde att jag klarade av min vardag bra – och att det från att ha haft svårt att handskas med smärtan. Nu känner jag att jag varken kan eller vill vara utan tillskottet.

Carola tar BioCell Collagen, ett tillskott som minskar smärta i leder och muskler samt ökar ledvätskan, vilket ofta resulterar i att man blir mer rörlig. Den speciella formulan bygger på en patenterad process där kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat har hydrolyserats.

 

TITTA OCKSÅ: Artros: Går artros att bota?

Hydrolyserat kollagen
Det betyder att man under tillverkningen minskat storleken på molekylerna i ingredienserna. Det i sin tur gör det lättare för kroppen att snabbt ta upp ämnena. Ett kollagentillskott som inte är hydrolyserat har större storlek på molekylerna vilket gör att kroppen inte kan tillgodogöra sig det optimalt. Då blir resultatet inte lika bra.

Kombinationen av dessa ämnen minskar inflammationen i lederna och bromsar nedbrytningen av brosket samtidigt som de till viss del troligen kan återuppbygga brosk.

– För mig är hälsa att ha balans mellan allt som sker i livet. När jag trivs med mina kollegor på jobbet, som jag gör nu, går långa skogspromenader, tar mitt tillskott, lagar sund mat och sover bra – då är mitt välbefinnande högt. Men börjar en del av livet krångla och stressen tilltar, då mår jag sämre, säger Carola och berättar att när hon för två år sedan satte sig själv på en speciell diet så mådde hon bättre än på länge.

– Det var en diet som påminner om paleokosten. Jag gick ner sju kilo och höll mig till den sunda kosten under en period, men så föll jag för en söt kaka – och så släppte jag på restriktionerna och då är det liksom kört. Jag gick tillbaka till mina gamla vanor och gick upp i vikt igen. Men nu planerar jag för att frigöra tid för nyttigare matlagning.

TITTA OCKSÅ: Artros: Hur vet du om värken är artros?

Uppskjuten operation
I våras skulle Carola ha opererat sin tumme. Han har tumbasartros, ett inflammatoriskt tillstånd som sedan flyttar sig från en hand till den andra. 

 

I samband med att operationen skulle ske slutade Carola med kollagenkapslarna. Men operationen ställdes in på grund av coronapandemin, och skillnaden blev påtaglig – i hela kroppen.

– När man har så mycket värk som jag så tror jag att man inte reflekterar lika mycket på att värken lättar, det är först när det blir sämre som det märks. 

Från slutet av mars och fram till och med juli tog Carola inga kollagenkapslar, men i augusti började hon om och då upptäckte hon att hon ganska snabbt fick ett ökat välbefinnande.

– Ibland är det svårt att säga vad som skapar en förbättring. Är det för att jag har haft semester och inte stressat, tagit en värktablett, äter kosttillskott eller har det med att jag faktiskt tror så hårt på vad jag gör att det då minskar smärtan? 

– Men strunt samma tänker jag, huvudsaken är ju att jag mår så bra det bara går. Jag tänker i alla fall inte sluta med kollagenkapslarna.

Av Inger Palm


Carola Machl

Ålder: 63 år.
Bor: Västerås.
Gör: Sjuksköterska inom psykiatrin.
Familj: Bor med labradoren Ever och katten Missy. Två vuxna söner på 34 och 35 år.
Så mår jag bra: Går i skogen med hunden, är aktiv i brukshundsklubben. Cyklar till jobbet på sommaren. Mår bäst när jag har koll på maten och inte stressar. Går på massage och har själv utbildat sig till taktipro-massör. En behandling som stimulerar oxytocin och gör att välmående känns före smärta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!