Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna vid träd

Foto: Anna Hållams

Carola fann hjälp för sin artros

Carola Machl

Ålder: 63 år.
Bor: Västerås.
Gör: Sjuksköterska inom psykiatrin.
Familj: Bor med labradoren Ever och katten Missy. Två vuxna söner på 34 och 35 år.
Så mår jag bra: Går i skogen med hunden, är aktiv i brukshundsklubben. Cyklar till jobbet på sommaren. Mår bäst när jag har koll på maten och inte stressar. Går på massage och har själv utbildat sig till taktipro-massör. En behandling som stimulerar oxytocin och gör att välmående känns före smärta.

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Carola Machl förverkligade en dröm 2009. Hon tog examen som sjuksköterska och idag jobbar hon på en psykiatrisk avdelning vid sjukhuset i Västerås. Tidigare arbetade Carola som mentalskötare och längre tillbaka jobbade hon på bondgård. Allt arbeten som varit och är både fysiskt och psykiskt tunga, vilket är en bidragande orsak till att Carola har fått artros i hela kroppen med smärtor och värk som följd.

– Jag fick det besvärligt när klimakteriet startade, speciellt med svettningar och dålig nattsömn. Min mamma hade tagit hormoner och fått god effekt. Därför startade jag också med östrogenbehandling.

– 2013 var klimakteriet över och då kände jag att jag inte längre behövde hormontabletterna. Men året därpå fick jag värk i hela kroppen, säger Carola.

 

Det är vanligt att drabbas av artros efter klimakteriet eftersom östrogenproduktionen nästan hamnar på noll. Det kvinnliga hormonet bidrar till att lederna är mjuka och rörliga. 

När Carola uppsökte en läkare för värken konstaterade han att hon hade artros i hela kroppen.

– Han sa att kvinnor i min ålder inte längre borde jobba eftersom kropparna ofta är trötta och slitna. Då såg jag det som en kränkning, för vem skulle då betala för min pension? Men några år senare förstod jag att han nog menade att hårt fysiskt arbete generellt sett sliter hårdare på en kvinnas kropp än på en mans. Och jag har ju jobbat hårt med kroppen hela livet, säger Carola.

LÄS OCKSÅ: 5 goda råd vid ledvärk

Började i artrosskola
För sex år sedan började det göra ont i Carolas hand, framförallt i vänster tumme. Carola arbetade då på en geratrisk avdelning och fick problem med stabiliteten i tummen – det var svårt att ge sprutor och koppla dropp. 

– Jag sjukskrevs i perioder, men sedan fick jag byta avdelning. Där fick jag andra sysslor och då fungerade tummen bättre, säger Carola.

Men värken i kroppen försvann förstås inte av sig själv. Carola insåg att det krävdes en rad olika livsstilsförändringar. Hon blev ordinerad artrosskola för att få bättre rörlighet i knän och höfter. Och det har hon fortsatt med. När livet fungerar som det ska gör Carola sina övningar varje morgon.

– Jag brukar gå på massage, och där var det flera terapeuter som tog ett kosttillskott med kollagen och hyaluronsyra. De hade fått både mindre smärta och mer rörlighet i sina leder. Det ville jag förstås prova. 

– Förändringen kom långsamt för mig. Det är svårt att förklara skillnaden i smärta och mående när man, som jag, har ihållande värk. Men jag skulle nog säga att tillskottet gjorde att jag klarade av min vardag bra – och att det från att ha haft svårt att handskas med smärtan. Nu känner jag att jag varken kan eller vill vara utan tillskottet.

Carola tar BioCell Collagen, ett tillskott som minskar smärta i leder och muskler samt ökar ledvätskan, vilket ofta resulterar i att man blir mer rörlig. Den speciella formulan bygger på en patenterad process där kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat har hydrolyserats.

 

TITTA OCKSÅ: Artros: Går artros att bota?

Hydrolyserat kollagen
Det betyder att man under tillverkningen minskat storleken på molekylerna i ingredienserna. Det i sin tur gör det lättare för kroppen att snabbt ta upp ämnena. Ett kollagentillskott som inte är hydrolyserat har större storlek på molekylerna vilket gör att kroppen inte kan tillgodogöra sig det optimalt. Då blir resultatet inte lika bra.

Kombinationen av dessa ämnen minskar inflammationen i lederna och bromsar nedbrytningen av brosket samtidigt som de till viss del troligen kan återuppbygga brosk.

– För mig är hälsa att ha balans mellan allt som sker i livet. När jag trivs med mina kollegor på jobbet, som jag gör nu, går långa skogspromenader, tar mitt tillskott, lagar sund mat och sover bra – då är mitt välbefinnande högt. Men börjar en del av livet krångla och stressen tilltar, då mår jag sämre, säger Carola och berättar att när hon för två år sedan satte sig själv på en speciell diet så mådde hon bättre än på länge.

– Det var en diet som påminner om paleokosten. Jag gick ner sju kilo och höll mig till den sunda kosten under en period, men så föll jag för en söt kaka – och så släppte jag på restriktionerna och då är det liksom kört. Jag gick tillbaka till mina gamla vanor och gick upp i vikt igen. Men nu planerar jag för att frigöra tid för nyttigare matlagning.

TITTA OCKSÅ: Artros: Hur vet du om värken är artros?

Uppskjuten operation
I våras skulle Carola ha opererat sin tumme. Han har tumbasartros, ett inflammatoriskt tillstånd som sedan flyttar sig från en hand till den andra. 

 

I samband med att operationen skulle ske slutade Carola med kollagenkapslarna. Men operationen ställdes in på grund av coronapandemin, och skillnaden blev påtaglig – i hela kroppen.

– När man har så mycket värk som jag så tror jag att man inte reflekterar lika mycket på att värken lättar, det är först när det blir sämre som det märks. 

Från slutet av mars och fram till och med juli tog Carola inga kollagenkapslar, men i augusti började hon om och då upptäckte hon att hon ganska snabbt fick ett ökat välbefinnande.

– Ibland är det svårt att säga vad som skapar en förbättring. Är det för att jag har haft semester och inte stressat, tagit en värktablett, äter kosttillskott eller har det med att jag faktiskt tror så hårt på vad jag gör att det då minskar smärtan? 

– Men strunt samma tänker jag, huvudsaken är ju att jag mår så bra det bara går. Jag tänker i alla fall inte sluta med kollagenkapslarna.

Av Inger Palm


Carola Machl

Ålder: 63 år.
Bor: Västerås.
Gör: Sjuksköterska inom psykiatrin.
Familj: Bor med labradoren Ever och katten Missy. Två vuxna söner på 34 och 35 år.
Så mår jag bra: Går i skogen med hunden, är aktiv i brukshundsklubben. Cyklar till jobbet på sommaren. Mår bäst när jag har koll på maten och inte stressar. Går på massage och har själv utbildat sig till taktipro-massör. En behandling som stimulerar oxytocin och gör att välmående känns före smärta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.