Annons

Cashew cheesecake med blåbär och kardemumma

Vackrare cheesecake får man leta efter! Den är full av säsongens antioxidantrika blåbär och passar dig som vill baka lite hälsosammare. Kakan är sötad med dadlar och innehåller "superfoods" som chiafrön, nötter och kakao.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 augusti, 2021
Cashew cheesecake med blåbär och kardemumma

Vackrare cheesecake får man leta efter! Den är full av säsongens antioxidantrika blåbär och passar dig som vill baka lite hälsosammare. Kakan är sötad med dadlar och innehåller ”superfoods” som chiafrön, nötter och kakao.

Receptet kommer från boken ”Blomster & bakverk” (Bladh By Bladh) av Annelie Andersson, som driver den populära bloggen med samma namn. Boken är som en vacker hyllning till Annelies passion för såväl bakning som för trädgårdsfix och ”blomsterpill” och tar oss genom årets alla säsonger med recept på matbröd, bakverk och sötsaker. Detta recept är en nyskapande variant av en klassisk cheesecake –inte minst då den görs i mindre portionsformar!

LÄS OCKSÅ: Barnsligt goda hallonbollar – utan socker

Ingredienser

12 portioner (muffins eller silikonformar)
Botten:
180 g (2 dl) dadlar, ca 10–12 beroende på storlek
120 g (2 dl) solroskärnor
40 g (1 dl) kakao eller carobpulver
35 g (1 dl) kokosflingor
30 g (1/3 dl) kokosolja, smält på svag värme om den är fast
25 g (1/2 dl) boveteflingor
1 msk chiafrön

Fyllning:
200 g (4 dl) cashewnötter, blötlagda minst 5 timmar
ca 450–500 g (6,5–7 dl) blåbär, färska eller frysta och lätt tinade
70 g (0,75 dl) kokosolja
105 g (0,75 dl) honung eller lönnsirap
1 citron, pressad saft
2 tsk hel kardemumma, stöts i mortel
1/2 tsk vaniljextrakt
en nypa salt

LÄS OCKSÅ: Raw sommartårta med lemoncurd och jordgubbar

Gör så här

Botten:
Låt cashewnötterna ligga i blöt i en stor skål med vatten i minst 5 timmar. Ta fram blåbären om de är frysta och tina lite lätt.
Halvera och kärna ur dadlarna. Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer och kör i några minuter tills du har en jämn massa. Stanna maskinen och kolla då och då. När du kan forma en liten boll av massan mellan fingrarna är den klar. Fördela blandningen i formarna och tryck till med fingrarna eller ta hjälp av baksidan av en sked. Ställ i frysen minst en halvtimme så att botten sätter sig. Diska ur matberedaren och fortsätt med fyllningen.

Annons

Fyllning:
Värm kokosolja i en liten kastrull på låg värme tills den blir flytande. Om du använder fast honung kan du låta det smälta med. Annars blandar du samman den smälta kokosoljan med flytande honung eller lönnsirap. Häll av vattnet från cashewnötterna och skölj av dem lite snabbt.
Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör på högsta nivå tills det blivit en mjuk och smidig fyllning. Fördela smeten över bottnarna. Skaka lite så det jämnas ut. Ställ i frysen att stelna. De tinar ganska så snabbt och toppenbra att ha en laddning i frysen.

Tips! Gör hellre dessa i lite större formar än på bild, så det blir mindre botten och mera fyllning. Ta vanliga muffinsformar i papper eller silikon. Om papper, ställ ut dem i en muffinsplåt eller annat så de får lite stöd.

LÄS OCKSÅ: Supersnabb kokosglass med mango eller körsbär

Av Carolina Eriksson

Annons