Annons

D-vitaminbrist ökar risken för demens och alzheimers sjukdom

En ny, stor studie visar att en brist på D-vitamin ger mycket ökad risk för alzheimer och demens. D-vitamin kan kopplas till många olika sjukdomar, och alltmer forskning tyder på att det också har stor betydelse för hjärnans hälsa.

Redaktionen

7 augusti, 2014
D-vitaminbrist ökar risken för demens och alzheimers sjukdom
Dela inlägget

En ny, stor studie visar att en brist på D-vitamin ger mycket ökad risk för alzheimer och demens. D-vitamin kan kopplas till många olika sjukdomar, och alltmer forskning tyder på att det också har stor betydelse för hjärnans hälsa.

Att ha brist på D-vitamin kan innebära en stor ökad risk för alzheimer och demens, visar en ny amerikansk studie. Studien, som publiceras i tidskriften Neurology, bestod av 1 600 personer från 65 år och uppåt, som följdes under sex år. För dem som hade viss brist på D-vitamin ökade risken för demens med 53 procent. För deltagarna med allvarlig brist på vitaminet ökade risken med hela 125 procent. Ökningen för alzheimers var lika hög.
– D-vitamin är kopplat till många olika kroniska sjukdomar, och nu har det blivit mer och mer bevisat att d-vitamin också har stor betydelse för hjärnans hälsa. Det har tidigare funnits studier som kopplar d-vitaminbrist till minnesproblem och nu även mer och mer med alzheimers sjukdom. Det börjar bli ganska många studier nu som pekar i samma riktning, säger Miia Kivipelto, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet till SVT.

”Viktig bit i pusslet”
Genom att exponera 30 procent av huden i 20-30 minuter om dagen på måttliga breddgrader tillverkar kroppen det dagliga behovet av D-vitamin. Fet fisk, ägg och kantareller har ett naturligt innehåll av D-vitamin. Mejeriprodukter brukar berikas med vitaminet.
– Jag tror att D-vitamin kan vara en viktig bit i det här pusslet att förebygga alzheimers. Vi har tidigare hittat att många andra vitaminer är kopplade till risken för alzheimers sjukdom, till exempel vitamin B12, vitamin C, vitamin E. Och nu har vi ett vitamin till, säger Miia Kivipelto till SVT.

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

D-vitaminrika livsmedel motsvarande 2000 IE *

400 g fet fisk (lax, makrill) = 2000 IE D-vitamin

57 ägg = 2000 IE D-vitamin

11 liter mjölk= 2000 IE D-vitamin

*Källa: Livsmedelsverkets näringstabeller

Annons