Visste du att det mesta av kroppens jod finns i sköldkörteln – och att jodbrist är den vanligaste orsaken till sköldkörtelsjukdomen hypotyreos världen över? Jod finns naturligt i exempelvis olika slags alger.
Störst riskgrupp för jodbrist är gravida och ammande kvinnor. Då jodnivåerna inte sällan är otillräckliga redan innan graviditeten och det är svårt att korrigera en brist under graviditetens nio månader, rekommenderas kvinnor som vill bli gravida att säkra goda jodnivåer inför en planerad graviditet. Jodbrist kan leda till hämmad tillväxt och mental utveckling, men även jodöverskott kan ha negativ inverkan på fostrets utveckling.
LÄS OCKSÅ: Stora problem med jodbrist hos gravida
Sköldkörtelproblem
Jodbrist kan leda till sköldkörtelproblem som struma och hypotyreos och anses vara den vanligaste orsaken till hypotyreos sett över hela världen, dock inte i västvärlden. Men även ett för högt intag av jod kan keda till hypotyreos och kan förvärra den autoimmuna varianten av sjukdomen, enligt Sköldkörtelförbundet.
Symtom på jodbrist
Trött, frusen, nedstämd, viktuppgång, torr hud, håravfall, infektionskänslighet, dålig cirkulation, kalla händer och fötter, PMS, förstoppning, muskelkramper och muskelsvaghet.
LÄS OCKSÅ: Zinkbrist bakom autoimmuna sjukdomar?
Jod viktigt för avgiftning
Kroppen behöver även jod för att kunna göra sig av med giftiga metaller, som aluminium, kadmium, bly och kvicksilver. Det används även förebyggande för att skydda mot radioaktivt avfall.
LÄS OCKSÅ: 11 anledningar till att kroppen behöver kisel
8 jodrika livsmedel:
- Fisk
- Skaldjur
- Jodberikat salt
- Alger, som: Kombu, arame, nori, dulse och kelp
70 procent av allt jod förstörs vid tillagning och det säkraste sättet att få i sig tillräckligt med jod är, förutom via tillskott, alger. De är näringsrika livsmedel som förutom jod även innehåller många andra spårämnen.
Av redaktionen