Läppstift är kosmetik som många kvinnor slickar i sig och oavsiktligt får ner i sin mag-tarmkanal. Men de innehåller ofta skadliga ämnen – så det kan vara klokt att välja läppstift med omsorg. Kureras hudvårdsexpert förklarar!
På senare år har vi kunnat läsa flertalet larm om att vanliga, syntetiskt framställda läppstift och läppglans innehåller ämnen som är skadliga och olämpliga i hudvård, inte minst i läpprodukter.
Vilka ingredienser är skadligast och viktigast att undvika, med tanke på detta?
– Jag skulle säga att det handlar om främst fyra ämnen: silikoner, parabener, kemiska solfilter och bly. Läppstift innebär onekligen större exponering för dessa ämnen än annan kosmetika, eftersom vi lätt slickar i oss det. I övrig kosmetika ligger det en hudbarriär mellan som skyddar oss mot intag. Men just läppstift får en enklare väg in via munnen och magtarm-kanalen. säger Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.
Silikoner bryts inte ner
Silikoner är ett syntetiskt skapat fett, alltså skapat i labb, som används på grund av sina mjukgörande egenskaper som gör läppstiftet behagligt på läpparna, förklarar Sara Nomberg.
– Det finns flera olika silikoner men gemensamt är att om du tittar på ingrediensförteckningen på produkter hittar du i slutet på ingrediensen ordet “…cone” som tex i dimethicone. Silikoner är otroligt miljöbelastande ingredienser och bryts inte ner i våra ekosystem. Detta gör mig tveksam till att vilja ha in det i våra “ekosystem”, alltså in i vår kropp. Det finns silikoner som är misstänkt hormonstörande.
LÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är
Parbaner är en grupp konserveringsmedel som ger produkter längre hållbarhet. Men vissa parabener är misstänkt hormonstörande och därför bör man titta efter läppstift utan dessa, menar Sara. För det krävs inte stora mängder för att de hormonstörande ämnena ska bli problematiska.
Kemiska solfilter syns i urinen
Solfilter brukar finnas i läppstift som marknadsförs med SPF, det vill säga att de ska skydda mot solen. Vilket förstås kan vara bra på sommarhalvåret för den som har känsliga läppar.
– Men det är viktigt att titta på vilket solfilter som använts. I många produkter används kemiska solfilter. Vanliga sådana är benzphenoner och estrar av kanelsyra (ethylhexyl methoxycinnamate). Dessa går in i huden och i tester ser man att redan en timme efter att man smörjt in sig kan man hitta dessa ämnen i urinen. Liksom fortfarande två dygn därpå. Vilka konsekvenser kan det innebära för hälsan? Dessutom finns misstankar att de kan ge kontaktallergi samt att kemiska solfilter är skadliga för vattenmiljön, som alger och koraller. Titanium dioxid, som är ett fysikaliskt solfilter, är bättre än de kemiska.
LÄS OCKSÅ: Årets bästa ekologiska skönhetsprodukter är korade
Bly i många läppstift
Tungmetallen bly kan gömma sig i de färgpigment som finns i läppstift och går tyvärr därför inte att läsa ut på innehållsförteckningen, säger Sara Nomberg.
– Bly klassas som ett CMR-ämne vilket innebär att det är cancerogent, mutagent och reproduktionstoxiskt. Det har gjorts mätningar och dessa visar att bly kan finnas i läppstift, men halterna är låga och man ska därför inte behöva oroa sig. Det är en fråga om exponering, om du använder läppstift varje dag kan låga doser vare dag bli mycket till slut, förklarar Sara Nomberg som tycker att frågan kring bly i läppstift måste lyftas.
Hon menar att konsumenter bör fråga försäljare om läppstiftet de köper innehåller bly, för att sätta press på tillverkarna.
LÄS OCKSÅ: Nu är 200 skadliga PFAS-ämnen förbjudna i EU
Bakvänd lagstiftning tillåter ämnen
De ämnen som Sara Nomberg har radat upp är sådana som har ansetts vara säkra och får användas i kosmetik. Det är alltså upp till varje företag att använda nivåer i godkända mängder. Det är resultatet av att vi har en lagstiftning som tillåter ämnen under lång tid tills de blir förbjudna, eller oftast först enbart får restriktioner, vilket är problematiskt, menar Sara Nomberg.
– Jag kan tycka att vi bör ha en lagstiftning där man måste garantera säkerhet först, sen får man börja sälja. Nu tillåter man ämnen tills de bevisas farliga eller skadliga – det är bakvänt. När man börjar få misstankar och studier visar att vissa mekanismer sker, borde det snabbt bli restriktioner. Men på grund av lobbying och ekonomiska intressen från tillverkande företag av dessa kemikalier finns de kvar länge.
LÄS OCKSÅ: Naturligt snygg med grön skönhetsdetox
Vad kan det leda till om man kontinuerligt slickar i sig och sväljer dessa ämnen?
– Denna fråga är mycket direkt, och svår att svara på. Ämnena vi pratar om har inte en akut toxicitet, du kommer alltså inte få direkta konsekvenser av att använda dessa. Däremot kan de påverka system i kroppen som hänger ihop med reproduktion eller andra viktiga system. Vi ser alltså ofta inte effekten här och nu, utan generationer framåt. Det är viktigt att vi minskar vår exponering idag av tveksamma ingredienser som vi misstänker kan ge negativa långsiktiga effekter generationer framåt. Det är samma som med miljöfrågan helt enkelt.
Av Carolina Eriksson
Sara Nombergs bästa tips på läppstift
– Generellt är mitt råd att använda läppstift från naturliga och ekologiska hudvårdsmärken, för de brukar vara fria från ovan nämnda ämnen. Mina favoriter är från märkena Zuii Organic och Purobio. Det finns läppstift utan parabener, som då konserveras med andra ämnen. Istället för silikoner kan man använda vegetabiliska oljor och fetter som mjukgör och vårdar.
Ekologiska och naturliga sminkmärken brukar också vara mer medvetna kring pigmenten och är oftast lättare att få svar på frågor kring såväl bly som barnarbete.