Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Två händer håller i vattenmelon på strand

Därför ska du frossa i vattenmelon på sommaren

Vad är mer läskande på sommaren än vattenmelon? Det är inte bara sött och gott – frukten ser även till att du håller vätskebalansen i värmen och skyddar huden mot solen från insidan.

Melon och andra läskande frukter som ananas och mango hör sommaren till och är ett bra sätt att stilla sötsuget med istället för att välja godispåsen. Och vattenmelon har flera hälsofördelar som vi vill åt extra mycket just under årets varmaste och soligaste månader.

Här är 5 fördelar med att äta vattenmelon i sommar!

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar att äta bananer

  1. Håller vätskebalansen

Vattenmelon består till över 90 procent av vatten, vilket gör frukten till ett bra val under årets varmaste månader då vi svettas ut mycket vätska. Dessutom gör det höga vatteninnehållet, ihop med fibrer, att du känner dig mätt längre.

2. Naturligt solskydd inifrån

Vattenmelon innehåller karatenoider, som lykopen, betakaroten och alfakaroten som har en solskyddande effekt på huden från insidan. Lykopen, som ger den vackra röda färgen, finns även i tomater och betakaroten hittas i morötter.

 

  1. Immunstärkande och hudförskönande

Vitamin C är en antioxidant som bekant är bra för vårt immunförsvar och finns i vattenmelon där den hjälper till att fightas mot virus. Dessutom behövs C-vitamin för skapandet av kollagen, ämnet i kroppen som gör huden elastisk, fast och ungdomlig.

LÄS OCKSÅ: 5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

  1. Håller magen i form

Resemage är ett välkänt men ovälkommet fenomen. Många får hård mage till följd av för lång tid stillasittande i en bil eller på ett tåg. Då kan vattenmelon hjälpa till att få igång magen då den både innehåller rikligt med vatten och även fibrer som håller igång mage och tarmrörelser.

  1. Kalorisnålt snack

Även för den som vill hålla formen är vattenmelon ett bra val – det innehåller nämligen bara 34 kalorier per 100 g, vilket är lägre än många kalorisnåla bär!

LÄS OCKSÅ: Här är juicerna för självläkning

Källa: Healthline och länkade studier, Livsmedelsverket

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.