Annons

Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

Sköljer du ditt frukt och grönt? Eller fuskar du eftersom du handlar eko och tar för givet att livsmedlen då är så rena att sköljning inte behövs? Du är i så fall inte alls ensam. Men du bör däremot ändra ditt beteende. Här får du veta varför.

Redaktionen

10 juni, 2015
Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!
Dela inlägget

Sköljer du ditt frukt och grönt? Eller fuskar du eftersom du handlar eko och tar för givet att livsmedlen då är så rena att sköljning inte behövs? Du är i så fall inte alls ensam. Men du bör däremot ändra ditt beteende. Här får du veta varför.

Skölj alla grönsaker och frukt – öven de ekologiska. Anledningen till att du inte ska vara lat med att tvätta dina grödor är kort och gott att du annars riskerar att bli sjuk av de bakterier och mikroorganismer som fortfarande finns kvar på livsmedlet.

Läs också: Bekämpningsmedel dubblar risken för nervsjukdom

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet
Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

Sprayas med förorenat vatten för att se fräscha ut
Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet och även känd från TV-progammet ”Rent hus”, berättar varför:
– Vi har haft en del problem med matförgiftning från importerad ruccola, groddar, babyspenat och kryddväxter. De vattnas ibland med förorenat vatten på grund av vattenbrist. En del grönsaker sprayas med vatten för att se rena och fräscha ut, men även det vattnet är ofta förorenat, säger hon till Vårdguiden.

Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för att rädda miljö och hälsa

Annons

Professorn: ”Skölj blad för blad”
Marie-Louise Danielsson-Tham äter gärna själv grönsaker som odlats ekologiskt men poängterar att även dessa grödor bör sköljas – och till och med extra noga eftersom de har gödslats med naturgödsel som alltid innehåller tarmbakterier.
– Man får inte vara lat. Sallad ska sköljas blad för blad. Allt får man inte bort men med bakterier är det så att ju färre vi får i oss desto mindre risk att vi blir sjuka av dem. Var noga med att få bort alla jordpartiklar, till exempel i blastvecken på purjolöken.

Läs också: Knepen som får din frukt ren från bekämpningsmedel

Bakterierna förökar sig
Som väl är trivs bakterier inte särskilt bra på grönsaker, berättar hon. Men – när vi däremot blandar dåligt sköljd sallad med till exempel räkor eller skinka sätter de igång att föröka sig.
– Då är bakterierna utsvultna. Därför bör man bara äta sådana blandade sallader om de är nygjorda, fortsätter Marie-Louise Danielsson-Tham.

Vill varna för att tro på informationen om ”färdigsköljd”
Just det. För det står ju ofta saker som: ”Behöver inte sköljas” eller ”Färdigsköljd” på förpackningar med färdigskuren sallad. Ska man bara ignorera den informationen? Svar ja. Just detta är något Marie-Louise Danielsson-Tham särskilt vill varna för.
– Färdigskuren sallad ”blöder” växtsaft och det gillar till exempel salmonellabakterien. Färdigskuren sallad ska sköljas noga!

Läs också: Här är de 12 minst giftiga frukterna och grönsakerna

Annons

Bakterier överlever i frysen
En vanlig missuppfattning är också att bakterier och virus dör i frysen, vilket de tyvärr inte gör, upplyser Danielsson-Tham.
– De trivs utmärkt i den fuktiga miljön. Man måste hetta upp dem till 70 grader men kom ihåg att det bara gäller ytan. Det räcker alltså att koka upp grönsakerna hastigt, säger hon.

Läs också: 15 livsmedel du inte bör förvara i kylskåpet!

Av Isabelle Hedander

Annons