Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna i vita trosor håller en gul orkidé framför underlivet

Därför ska du välja olja istället för duschkräm i underlivet

Vikten av ett surt pH-värde

Det brukar pratas om vikten av ett sunt och surt pH-värde i underlivet. Vi har nämligen ett lägre pH-värde i underlivet än på övriga kroppen.
* De mjölksyrabakterier som finns naturligt i underlivet skapar en sur miljö som gör att andra bakterier inte trivs. Ett för högt värde, orsakat av exempelvis vanlig duschkräm som inte är pH-balanserad, kan däremot leda till besvär, som klåda, irritation eller dålig lukt.
* Att tillföra goda bakterier invärtes, eller genom en intimolja som innehåller probiotika, prebiotika (som matar de goda bakterierna) eller postbiotika (som liksom probiotika stärker hudens immunförsvar och är fuktbindande), kan hjälpa.

Tvätta underlivet med olja istället för tvål eller duschkräm om du vill förebygga och lindra underlivsbesvär som svamp, sköra slemhinnor och eksem. Det menar Rebecka Kaplan Sturk, gynekolog och specialist på vård av vulvan.

Trots att irritation och besvär i underlivet är något som drabbar många kvinnor någon eller flera gånger i  livet, så saknar många fortfarande kunskap om hur de ska sköta sin intimhygien. Många använder exempelvis produkter som är olämpliga för den känsliga huden och slemhinnorna i underlivet, som parfymerad duschkräm eller tvål. Något som vi på Kurera tidigare har skrivit om i en artikel om att tvätta underlivet rätt.

 

"Om man sköter om sin vulva på ett bra sätt så minskar man risken att utveckla infektioner, bakterieobalanser, samlagsmärtor, eksem och andra bekymmer”, säger gynekolog Rebecka Kaplan Sturk, i Babyz Podcast med Carina och Rebecka – en podd om just underlivshälsa , som hon har ihop med barnmorskan Carina Rylander.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten: Få bukt med eksem på naturlig väg

Tvål en big "no no"

Rebecka Kaplan Sturk är själv specialiserad inom vulvavård, och enligt henne är tvål den allra största boven för ohälsa i underlivet och en ”big no no”. Anledningen är att tvål och duschkräm innehåller tensider som kan bidra till torrare och skörare slemhinnor. Det gör att oönskade bakterier lättare får fäste och kan leda till besvär. Rekommendationen att undvika tvål och duschkräm "där nere" är något som de flesta gynekologer och barnmorskor delar. Och det är extra viktigt om man bär tajta kläder, underkläder i syntetmaterial och rakar eller vaxar sig mycket, då det gör att svamp lättare får fäste, till exempel.

LÄS OCKSÅ: Havtorn hjälpte Ing-Marie med hennes torra slemhinnor

Skillnad på vulva och vagina

Men en del av oss skulle behöva lära oss att skilja på vagina och vulva. Många använder nämligen ordet vagina för att benämna allt som sitter mellan kvinnors ben – trots att vaginan egentligen endast är den invändiga kanalen in till livmodern och äggstockarna. De yttre delarna av intimområdet, alltså blygdläppar, klitoris, mellangård, slidmynning och venusberg, är vulvan.

Skillnaden dem emellan är att man inte ska rengöra vaginan. Den är nämligen självrengörande tack vare en egen uppsättning av bakterier, som också ger varje kvinna en alldeles unik doft. Dessa bakterier ser till att hålla vaginan fuktig och frisk. Även vulvans utseende, med dess inre och yttre blygdläppar i olika storlekar, är unik för varje kvinna. Precis som varje blommas unika kronblad. Vulvan kan man dock rengöra, för mellan de yttre och inre blygdläpparna kan rester av exempelvis mensblod, flytningar och smuts samlas och skapa dålig lukt.

LÄS OCKSÅ: Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Skonsam intimolja istället för tvål

Men alltför frekvent rengöring kan också leda till obalans, en gång om dagen ungefär är lagom. Och i stället för duschkräm eller tvål bör man använda en skonsam olja. En bra, parfymfri och vegetabilisk olja som är rik på fettsyror och som både rengör, återfuktar och vårdar är bra, och minskar också onödigt slitage och friktion i underlivets känsliga slemhinnor. Idag finns flera bra, naturliga och ekologiska rengöringsoljor som också är skonsamma för huden i det känsliga underlivet.

 

LÄS OCKSÅ: Det beror dina nässelutslag på – och så kan du bli kvitt dem

Smörj in före duschen

Vanliga oljor som oliv-, rapsolja, eller mandel- eller kokosolja kan också fungera bra, om man tål dem. Mineralolja däremot, som finns i tvättoljor som säljs på apoteken, hjälper och återfuktar för stunden – men i längden riskerar dessa att torka ut slemhinnorna istället och kräva mer och mer olja, varnar Rebecka Kaplan Sturk i sin podd.

Ett knep är att smörja in de yttre delarna med olja före duschen. "En del av oljan sköljs bort ihop med smuts, mensblod eller vad man nu vill tvätta bort. Medan lite av oljan sjunker in och stannar i huden, som ett barriärskydd. Och de som har mycket problem med torrhet och eksem kan till och med ha problem med vatten. För dem kan det räcka med olja", tipsar Rebecka Kaplan Sturk.

Av Carolina Eriksson


Vikten av ett surt pH-värde

Det brukar pratas om vikten av ett sunt och surt pH-värde i underlivet. Vi har nämligen ett lägre pH-värde i underlivet än på övriga kroppen.
* De mjölksyrabakterier som finns naturligt i underlivet skapar en sur miljö som gör att andra bakterier inte trivs. Ett för högt värde, orsakat av exempelvis vanlig duschkräm som inte är pH-balanserad, kan däremot leda till besvär, som klåda, irritation eller dålig lukt.
* Att tillföra goda bakterier invärtes, eller genom en intimolja som innehåller probiotika, prebiotika (som matar de goda bakterierna) eller postbiotika (som liksom probiotika stärker hudens immunförsvar och är fuktbindande), kan hjälpa.

Ekologiska intimoljor som stöttar underlivet:

- Prebiotic + Postbiotic från Lip Intimate Care – en ny produkt på marknaden som är doftfri och innehåller ett unikt prebiotiskt och postbiotiskt extrakt som främjar och bevarar en hälsosam mikroflora.
- Coconut + Vanilla, även den från Lip har en subtil doft av vanilj som är helt naturlig och oljan är allergenfri. 100% naturlig, 70% ekologisk.
- Cleansing Oil Tea Tree, från Organics by Sara, innehåller tea tree oil som har antiseptiska, balanserande och stärkande egenskaper. Passar att smörja in underlivet med när det är i obalans, gärna varje gång efter att du kissat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.