Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna i vita trosor håller en gul orkidé framför underlivet

Därför ska du välja olja istället för duschkräm i underlivet

Vikten av ett surt pH-värde

Det brukar pratas om vikten av ett sunt och surt pH-värde i underlivet. Vi har nämligen ett lägre pH-värde i underlivet än på övriga kroppen.
* De mjölksyrabakterier som finns naturligt i underlivet skapar en sur miljö som gör att andra bakterier inte trivs. Ett för högt värde, orsakat av exempelvis vanlig duschkräm som inte är pH-balanserad, kan däremot leda till besvär, som klåda, irritation eller dålig lukt.
* Att tillföra goda bakterier invärtes, eller genom en intimolja som innehåller probiotika, prebiotika (som matar de goda bakterierna) eller postbiotika (som liksom probiotika stärker hudens immunförsvar och är fuktbindande), kan hjälpa.

Tvätta underlivet med olja istället för tvål eller duschkräm om du vill förebygga och lindra underlivsbesvär som svamp, sköra slemhinnor och eksem. Det menar Rebecka Kaplan Sturk, gynekolog och specialist på vård av vulvan.

Trots att irritation och besvär i underlivet är något som drabbar många kvinnor någon eller flera gånger i  livet, så saknar många fortfarande kunskap om hur de ska sköta sin intimhygien. Många använder exempelvis produkter som är olämpliga för den känsliga huden och slemhinnorna i underlivet, som parfymerad duschkräm eller tvål. Något som vi på Kurera tidigare har skrivit om i en artikel om att tvätta underlivet rätt.

 

"Om man sköter om sin vulva på ett bra sätt så minskar man risken att utveckla infektioner, bakterieobalanser, samlagsmärtor, eksem och andra bekymmer”, säger gynekolog Rebecka Kaplan Sturk, i Babyz Podcast med Carina och Rebecka – en podd om just underlivshälsa , som hon har ihop med barnmorskan Carina Rylander.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten: Få bukt med eksem på naturlig väg

Tvål en big "no no"

Rebecka Kaplan Sturk är själv specialiserad inom vulvavård, och enligt henne är tvål den allra största boven för ohälsa i underlivet och en ”big no no”. Anledningen är att tvål och duschkräm innehåller tensider som kan bidra till torrare och skörare slemhinnor. Det gör att oönskade bakterier lättare får fäste och kan leda till besvär. Rekommendationen att undvika tvål och duschkräm "där nere" är något som de flesta gynekologer och barnmorskor delar. Och det är extra viktigt om man bär tajta kläder, underkläder i syntetmaterial och rakar eller vaxar sig mycket, då det gör att svamp lättare får fäste, till exempel.

LÄS OCKSÅ: Havtorn hjälpte Ing-Marie med hennes torra slemhinnor

Skillnad på vulva och vagina

Men en del av oss skulle behöva lära oss att skilja på vagina och vulva. Många använder nämligen ordet vagina för att benämna allt som sitter mellan kvinnors ben – trots att vaginan egentligen endast är den invändiga kanalen in till livmodern och äggstockarna. De yttre delarna av intimområdet, alltså blygdläppar, klitoris, mellangård, slidmynning och venusberg, är vulvan.

Skillnaden dem emellan är att man inte ska rengöra vaginan. Den är nämligen självrengörande tack vare en egen uppsättning av bakterier, som också ger varje kvinna en alldeles unik doft. Dessa bakterier ser till att hålla vaginan fuktig och frisk. Även vulvans utseende, med dess inre och yttre blygdläppar i olika storlekar, är unik för varje kvinna. Precis som varje blommas unika kronblad. Vulvan kan man dock rengöra, för mellan de yttre och inre blygdläpparna kan rester av exempelvis mensblod, flytningar och smuts samlas och skapa dålig lukt.

LÄS OCKSÅ: Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Skonsam intimolja istället för tvål

Men alltför frekvent rengöring kan också leda till obalans, en gång om dagen ungefär är lagom. Och i stället för duschkräm eller tvål bör man använda en skonsam olja. En bra, parfymfri och vegetabilisk olja som är rik på fettsyror och som både rengör, återfuktar och vårdar är bra, och minskar också onödigt slitage och friktion i underlivets känsliga slemhinnor. Idag finns flera bra, naturliga och ekologiska rengöringsoljor som också är skonsamma för huden i det känsliga underlivet.

 

LÄS OCKSÅ: Det beror dina nässelutslag på – och så kan du bli kvitt dem

Smörj in före duschen

Vanliga oljor som oliv-, rapsolja, eller mandel- eller kokosolja kan också fungera bra, om man tål dem. Mineralolja däremot, som finns i tvättoljor som säljs på apoteken, hjälper och återfuktar för stunden – men i längden riskerar dessa att torka ut slemhinnorna istället och kräva mer och mer olja, varnar Rebecka Kaplan Sturk i sin podd.

Ett knep är att smörja in de yttre delarna med olja före duschen. "En del av oljan sköljs bort ihop med smuts, mensblod eller vad man nu vill tvätta bort. Medan lite av oljan sjunker in och stannar i huden, som ett barriärskydd. Och de som har mycket problem med torrhet och eksem kan till och med ha problem med vatten. För dem kan det räcka med olja", tipsar Rebecka Kaplan Sturk.

Av Carolina Eriksson


Vikten av ett surt pH-värde

Det brukar pratas om vikten av ett sunt och surt pH-värde i underlivet. Vi har nämligen ett lägre pH-värde i underlivet än på övriga kroppen.
* De mjölksyrabakterier som finns naturligt i underlivet skapar en sur miljö som gör att andra bakterier inte trivs. Ett för högt värde, orsakat av exempelvis vanlig duschkräm som inte är pH-balanserad, kan däremot leda till besvär, som klåda, irritation eller dålig lukt.
* Att tillföra goda bakterier invärtes, eller genom en intimolja som innehåller probiotika, prebiotika (som matar de goda bakterierna) eller postbiotika (som liksom probiotika stärker hudens immunförsvar och är fuktbindande), kan hjälpa.

Ekologiska intimoljor som stöttar underlivet:

- Prebiotic + Postbiotic från Lip Intimate Care – en ny produkt på marknaden som är doftfri och innehåller ett unikt prebiotiskt och postbiotiskt extrakt som främjar och bevarar en hälsosam mikroflora.
- Coconut + Vanilla, även den från Lip har en subtil doft av vanilj som är helt naturlig och oljan är allergenfri. 100% naturlig, 70% ekologisk.
- Cleansing Oil Tea Tree, från Organics by Sara, innehåller tea tree oil som har antiseptiska, balanserande och stärkande egenskaper. Passar att smörja in underlivet med när det är i obalans, gärna varje gång efter att du kissat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

 

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

 

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.