Känslan av att vara kär uppstår när två personer som är attraherade av varandra också känner sig trygga nog att släppa in varandra i sina autentiska känslor och tillåter sig att vara sårbara. Då kan vi komma till det där stadiet då vi känner stor och passionerad kärlek. För detta krävs inte bara kemi utan även att båda parter känner sig sedda, hörda och uppskattade.
LÄS OCKSÅ: Handbok i att bli lämnad – och att börja om
Känslan bleknar
Och allt det där är vi ofta väldigt bra på – i början. Alla som någon gång varit där vet att det är ganska underbart att leva i det där ruset av känslor, i den där till synes så trygga, förhoppningsfulla bubblan av bekräftelse. Så, vad är det då som gör att den känslan sedan, ofta, bleknar? Ja, det finns många anledningar men framför allt beror det på följande.
Rädslan för att bli avvisad eller att vara på tok för investerad och uppslukad tar över. Det vill säga rädslan att förlora den andra eller att förlora sig själv. För vi går alla in i förhållanden med vissa rädslor. Nyckeln till att lyckas vara fortsatt kär är att lära sig att hantera dessa rädslor på ett hälsosamt och produktivt sätt. Har ni en gång lärt er att ni måste skydda er själva mot dessa rädslor snarare än att våga möta dem kommer ni att börja agera på ett sätt som istället långsamt saboterar relationen. Det hela är enkelt. Ni kommer inte längre att känner er trygga och sammanlänkade när ni ägnar för mycket tid åt att skydda er själva med olika typer av kontrollerande beteenden.
LÄS OCKSÅ: Undersökning visar: De mest avtändande beteendena på dejten
4 exempel på kontrollerande beteenden
• Ni blir arga, kritiserande och/eller fördömande. Ni skyller ifrån er, försöker ge den andra känslor av skam och skuld, agerar krävande, attackerande, förklarande och försvarande.
• Ni stänger ner, sluter er, blir tysta och delar inte längre med er. Ni börjar att motarbeta, hålla inne med information och ljuga.
• Ni blir klängiga och självplågande – tar på er offerkoftan.
• Ni blir utåtagerande och svarar med att ta till beroenden/missbruk som mat, alkohol, droger, läkemedel eller aktiviteter som TV, shopping, jobb, videospel, sex, porr, otrohet – och så vidare.
LÄS OCKSÅ: Så förändras sexlusten mellan 30 till 50
Tillgivenheten avtar
När ni reagerar på rädslor genom att stänga era hjärtan och istället lägga er kraft på olika flyktbeteenden gör ni inte ert förhållande – och framtida lycka tillsammans – någon tjänst. Ingen av er kommer att känna sig sedd, hörd, värdesatt eller uppskattad. Känslan av att vara kär kan inte överleva under dessa omständigheter och till och med par som är väldigt kära och attraherade av varandra brukar känna att tillgivenheten avtar.
Så, hur blir man kär igen om man nått den här punkten? Går det ens? Även om ni känner att all kärlek är borta är det sällan så. För var ni en gång kära i varandra kan ni, i de flesta fall, få känslorna tillbaka. Men inte utan att ni också utför ett eget inre arbete gällande att försöka läka era rädslor. För dessa är vad som förstör för er, och vad som kommer att fortsätta att göra det – om och om igen – om ni inte gör något åt det.
LÄS OCKSÅ: Det händer i hjärnan när vi slutar vara kära
5 nycklar till att rädda kärleken
- Identifiera och våga möt dina issues – snarare än fortsätta fly
Du måste identifiera dina egna problem och ta itu med dessa efter bästa förmåga, hellre än att fortsätta fly. Men visst, det är jobbigt att titta inåt och därför är det lätt att välja att ignorera problemen och istället fly. Flyktbeteenden kommer du dock ingenstans med i längden. - Ge dig själv den kärlek du önskar av din partner
Lösningen för att fortsätta vara kär på lång sikt – eller knepet du måste bemästra innan du kan bli lyckligt kär i din partner igen – är att du först måste bli kär i dig själv. Att du lär dig att se, höra, värdesätta och uppskatta dig själv är a och o. Detta gör du genom att ge dig själv den typ av kärlek du helst av allt skulle vilja ha av din partner. - Låt inte en annan persons avvisande eller godkännande avgöra hur du ser på dig själv
Att lära dig älska dig själv är nyckeln till mycket, inte minst till hur du botar dina rädslor. När du ser, hör, värdesätter och uppskattar dig själv, kommer du nämligen inte längre att vara rädd för att bli avvisad. Och, även om ingen av oss gillar att bli avvisad, slutar vi att vara rädda för det när vi älskar oss själva. Vi tar det inte längre personligt. Vi tror inte längre att en annan persons avvisande eller godkännande är det mest exakta måttet på vårt eget värde. När vi inte längre ser ett eventuellt avvisande som vår största rädsla upphör vi alltså även att vara sårbara. Detta sker genom att vi satt punkt för vår självförnekande osäkerhet och tendens att låta den där känslan äta upp oss. - Att vara kär börjar med kärlek till dig själv
När du älskar dig själv har du också lättare att dela med dig av din kärlek till din partner. Men det är först när du verkligen värdesätter din egen essens, den du egentligen är, som du kan värdesätta även din partners essens. - Det kan räcka med att en av er gör jobbet
Även om bara en av er gör resan för att finna kärlek till självet kan det vara tillräckligt för att läka relationen. För om en person kan sluta med sina rädslor och därmed med sina kontrollbeteenden ämnade för ”självskydd” och istället kan börja känna genuin kärlek till sig själv och sin partner – ja, då kan det förvandla vilken relation som helst, hur dysfunktionell den än verkat vara, till ett kärleksfullt och produktivt förhållande. Så hellre än att betänka separation eller skilsmässa när du inte längre känner dig kär, prova först att älska dig själv lite mer. Det är det enda sätt att uppleva en äkta och varaktig kärlek med din partner.
Källa: MindBodyGreen
Av redaktionen